Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) ile yıldırım ve şimşek hadiseleri önceden tespit edilerek can ve mal kayıplarının önüne geçilecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kurulacak olan 35 adet yıldırım tespit ve takip sisteminin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, 34 adedi de Tüürkiye’nin çeşitli illerinde tesis edilerek hizmete açılacak. Şu ana kadar 20 adedi kurulan sistem, 35 adet pasif algılayıcıdan oluşan bir ağı kapsayacak.

Pasif bir algılama sistemi olan Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi atmosferdeki yıldırım ve şimşek hadiselerinin tespiti, takibi ve kısa vadeli hava tahmini için gerçek zamanlı ve yüksek çözünürlüklü meteorolojik bilgi sağlayacak.

YTTS İLE YILDIRIM VE ŞİMŞEĞİN YERİ, AKIM ŞİDDETİ TESPİT EDİLECEK

YTTS ile yıldırımın ve şimşeğin yeri, yerden yüksekliği, akım şiddeti ve akımın yönü tespit edilecek. Ayrıca, sistem sayesinde yıldırım verisi ile uydu ve radar görüntüleri Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonlarının verileriyle üst üste bindirilerek aynı görüntüde gösterilecek. Yıldırım hücresinin oluşturabileceği yağış miktarının tahmini yapılabilecek böylece dolu oluşabilecek alanlar belirlenerek görüntüler kaydedilecek ve alarm alanları tanımlanarak cep telefonu veya e-mail adresine uyarılar gönderilebilecek.

VATANDAŞLARIN GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMASINA İMKAN SAĞLANACAK

YTTS’ den elde edilecek verilerin kullanılması ile yıldırım hadisesi belirlenen bir alana önceden erken uyarı yapılarak ilgililerin ve vatandaşların gerekli tedbirleri alması sağlanacak. Böylece can ve mal kaybının da önüne geçilmiş olacak. Havacılık sektörüne de fayda sağlayacak olan bu sistemle uçuş güzergahları, iniş-kalkış süreci yıldırım ve şimşek alanlarına dair veriler elde edilerek uçuş emniyetine katkı sağlanacak. Birçok sektörün talep ettiği yıldırım ve şimşek bilgileri yüksek doğrulukla sunulabilecek.

Ayrıca, meteoroloji radarlarının kapsama alanının dışında kalan bölgeler için kısa süreli tahmin yapılarak yaklaşık yağış miktarı tahminine ilişkin bilgiler de elde edilecek.