Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü (UTAEM) ev sahipliğinde 3-7 Kasım 2014 tarihleri arasında, İzmir’in Menemen ilçesinde “4. Uluslararası Entegre Mücadele Pestisitlerin Kullanımının Azaltılmasına Yönelik Alternatif Yöntemler” konusunda Balkan, Afrika, Türk Cumhuriyetleri, Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerine eğitim düzenlenecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, eğitimin amacı şöyle:

“Türkiye’de bitki sağlığı araştırmaları organizasyonu ve faaliyetleri, pestisit kullanımının azaltılmasına yönelik alternatif yöntemler, entegre mücadelenin (IPM) prensipleri ve Türkiye’deki IPM uygulamaları, bitki koruma ürünlerinin kullanımı ve etkileri, pestisit kalıntıları, pestisitlerde direnç yönetimi, biyolojik mücadele prensipleri ve Türkiye’deki biyolojik mücadele uygulamaları, bitki sağlığında biyoteknolojinin kullanımı, biyoteknik mücadele prensipleri ve Türkiye’deki biyoteknik mücadele uygulamaları, zirai mücadelede kültürel önlemlerin yeri ve önemi, ilaçlama tekniği ve kalibrasyonu, örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde solarizasyon konuları ele alınarak; katılımcı ülkeler arasında bilgi paylaşımının gerçekleşmesi, ileriye dönük yapılacak araştırma çalışmalarında işbirliğinin sağlanması ve ülkenin tanıtımı amaçlanmaktadır.”

Eğitime, Bangladeş, Bulgaristan, Cezayir, Fas, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Mısır, Nijerya, Senegal, Sudan, Tunus olmak üzere 14 ülkenin Ziraat Fakülteleri ve Araştırma Enstitülerinden toplam 27 öğretim üyesi ve araştırmacının katılacağı belirtilerek “ Eğitimler TAGEM Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Doç. Dr. Birol Akbaş ve araştırma kurumlarından konu uzmanları tarafından verilecektir. Eğitim kapsamında, İzmir‘de pestisit kalıntı laboratuvarları ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonuna, Seferihisar ilçesinde turunçgil ve Aydın ili zeytin bahçelerine düzenlenecek teknik gezi ile yabancı katılımcılar teorik olarak anlatılan konular hakkında uygulama yapma fırsatı da bulacaklardır.

Bu uluslararası eğitim sonucunda,Türkiye’nin tecrübeleri ve kazanımları katılımcılarla paylaşılacaktır. Türkiye’nin bu konuda, uluslararası arenada söz sahibi olarak önemli bir aktör olduğ uortaya konulacak ve ülkemizin bu konuda tanıtım yapılacaktır” denildi.