Bu kapsamda söz konusu tebliğ ekindeki listede belirtilen mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilmiştir. İşbu Tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler bu mesleklerde çalıştırılamayacak.

İŞTE BELGE ŞARTI GELEN 40 MESLEK

Tebliğe göre, mesleki yeterlik belgesi zorunluluğu getirilen ve seneye bu belge olmadan yapılamayacak mesleklerin tam listesi şöyle: “Ahşap Kalıpçısı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, doğalgaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi, Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac Ve Gövde Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı ve Yangın Yalıtımcısı.”

HEM İŞÇİYİ HEM İŞVERENİ İLGİLENDİRİYOR:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 40 ayrı meslekte çalışabilmek için Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma şartı getirdi. Buna göre; sayılan meslek alanlarında belgesiz veya diplomasız işçi çalıştırılamayacak, aksi halde işverenlere her işçi başına 500 lira ceza kesilecektir. Bunun yanında, 05/06/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar belge şartı aranmamaktadır. Bu yeni uygulamadan sadece ustalar ile diplomalılar istisna tutulmaktadır. Tebliğe göre, MEB’den ustalık belgesi alanlar ile MEB’na bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar, Mesleki Yeterlilik Belgesi şartına tabi değildir Yani bunlardan, ayrıca mesleki yeterlik belgesi istenmemektedir. 

26 MAYIS SON GÜN, 26 MAYIS 2016’DAN ÖNCE MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ALMA ZORUNLULUĞU MEVCUT

Uygulama 26 Mayıs 2016’da başlayacak. 26 Mayıs 2016’dan sonra listedeki 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar çalışamayacak.

Yeni şarttan sadece bakanlıktan ustalık belgesi almış olanlar ile ilgili meslek dalında diploma sahibi olanlar muaf tutulacak. Çalışma Bakanlığı, bu yeni düzenlemeyi Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nu esas alarak yaptı. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, çalışanlar için Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen meslekleri” belirleyen Tebliğ, dün resmi gazetede yayımlandı. Tebliğin ekinde, mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu hale getirilen 40 ayrı mesleğin sıralandığı listeye yer verildi. Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni, Mesleki Yeterlilik Kurumu verecek.

BELGESİZ İNŞAATÇILAR ÇALIŞAMAYACAK

Yeterlilik belgesi olmadan yapılamayacak listede yer alan 40 meslek arasında iş kazalarında en çok ölümlerin yaşandığı inşaat sektöründeki meslekler yoğun iken, belgeli çalışma zorunluluğu getirilen 40 meslek arasında inşaat sektörü mesleklerinden sonra makine ve otomobille ilişkili meslekler geliyor.

Bu yeni uygulamada, sadece ustalar ile diplomalılar istisna tutulacak. 

Tebliğe göre, MEB’den ustalık belgesi alanlar ile MEB’na bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar, Mesleki Yeterlilik Belgesi şartına tabi olmayacak. Yani bunlardan, ayrıca mesleki yeterlik belgesi istenmeyecek.

SINAV ve BELGELENDİRME ÜCRETLERİ İÇİN DEVLET KATKISI VAR

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, 21/09/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31/12/2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti, 1/1/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı İşsizlik Sigortası Fonundan İŞKUR vasıtasıyla karşılanacaktır. Fondan karşılanacak sınav ücreti, brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere meslekler itibarıyla Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararıyla belirlenmektedir

MESLEKİ YETERLİLİK SINAVLARINA YÖNELİK HAZIRLIK KURSLARI DÜZENLENEBİLECEKTİR

Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için, bu sınavlara başvuranların sınavlara hazırlanmaları amacıyla, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) işbirliğiyle ücretsiz kurslar düzenlenecektir. İlimizde belgesiz çalışanlara, ilgili Kurum ve Kuruluşlar ile işyerleri yükleniciliğinde İŞKUR finansmanında ortalama 1 haftalık eğitimler verilerek Mesleki Yeterlilik Sınavına hazırlanmaları sağlanabilecektir. İşverenler de söz konusu 40 meslekte çalıştırdıkları kendi çalışanlarına MESLEKİ YETERLİLİK SINAVLARINA YÖNELİK HAZIRLIK eğitimi vermek istediklerinde bünyelerinde eğitici bulamazlarsa, İŞKUR ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü (Mesleki Eğitim Merkezi)nen bilgi alabilirler.

Eğitimler Mesleki Yeterlilik Belgesi yerine geçmeyip, Mesleki Yeterlilik Sınavlarına hazırlık mahiyetinde olacaktır.

Konu hakkında detaylı bilgi için;

a)      Mesleki Yeterlilik Kurumu, 0 312 428 72 08-09

b)      Karaman Merkez Mesleki Eğitim Merkezi, 0 338 212 01 11

c)      Ermenek Mustafa Demirok Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi, 0338 716 27 62

d)      Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, 0 338 212 3136 veya 4447587 veya ALO170

e)      Çalışma ve İş Kurumu Hizmet Merkezleri

ile Irtibata geçilebilir.