Giresun Baro Başkanı Gültekin Uzunalioğlu yaptığı açıklamada kamuoyunda yargı paketi olarak adlandırılan 6572 sayılı yasayla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Söz konusu yasayla yargının dizayn edilmeye çalışıldığını ileri süren Gültekin Uzunalioğlu, makul şüphenin hukuk devletinde makul olmadığını söyledi. Uzunalioğlu “5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 116. maddesinde yer alan ’somut delillere dayalı kuvvetli şüphe’ ibaresi ’makul şüphe’ şeklinde değiştirilmiştir. Artık makul şüphe ile insanlarını özgürlüğü kısıtlanabilecek, arama,gözaltına alma hatta tutuklanma mümkün olacaktır.Bu gidiş çok tehlikeli gidiştir. Hiçbir hukuk devletinde makul şüphe ile insanların özgürlüğü asla ve asla kısıtlanamaz. Makul şüphe kavramı kişiden kişiye değişen ve herkesin dünya görüşüne göre değişebilen kavramdır. Makul şüphe kavramı getirilerek insanların somut delillere dayanmadan keyfi olarak özgürlüğünün kısıtlanması toplum üzerinde korku yaratmaktadır. Hukuk devletinde makul şüphe kavramı makul değildir.

Yine bu yasayla Avukatların dosya inceleme hakları kısıtlanmaktadır. Yargılamada vatandaşı temsil eden savunma makamında bulunan avukatların dosya inceleme hakkının kısıtlanması vatandaşın özgürlüğüne vurulmuş bir darbedir. Özgürlüğü kısıtlanan vatandaşın Avukatının dosya inceleyememesi evrensel hukuk kurallarına aykırı olduğu gibi hukuk devletinde rastlanır bir durum değildir. İddia makamı elinde olan dosya, savunma makamında kaçırılacak ve silahların eşitliği prensibi dediğimiz kural hiçe sayılacak ondan sonra da hukuk devletinden bahsedilecek. Bu mümkün olamaz. Avukatların dosya inceleme yetkilerinin kısıtlanmasını kabul etmiyoruz. Bu tür uygulamaların ancak ve ancak totaliter rejimlerde olabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca Adli yıl açılış törenlerini kaldırılması düzenlemesi de tamamen savunma makamı temsil eden Avukatların Başkanı’nın konuşmasının engellenmesi içindir. Bunlar hukuk devletinde olmaması gereken uygulamalardır. Bu yasal düzenlemeler hukuk devletinin ruhuna aykırı olduğundan bu düzenlemeleri doğru bulmuyoruz ve tüm yetkilileri bu düzenlemeleri geri almaya çağırıyoruz“ dedi.