Giresun’un Eynesil İlçesi’nde fındık zurufu ve çay lifinde mantar yetiştirme çalışmalarına başlandı.

Giresun- Eynesil İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “İstiridye Mantarı Fındık Zurufu ve Çay Lifinde Doğuyor” isimli proje çalışmaları başladı. Proje kapsamında Eynesil İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelleri kurdukları pastörizasyon odası ve mantar üretim odasında proje faaliyetlerine Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümünde görevli Prof.Dr. Aysun Pekşen’in danışmanlığında devam ediyorlar.

Konuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr.Aysun Pekşen “Son yıllarda lezzeti ve besin değerleri ile tüketicilerin dikkatini çeken İstiridye Mantarı Kütük içerisinde veya saman ve kayın talaşı gibi materyallerin torbalara doldurulması ile üretilmekteydi. Ancak Eynesil İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün hazırladığı bu proje ile halkımızın fındıklarını patoz yaptıktan sonra etrafa çöp olarak bıraktıkları fındık zurufunun değerlendirilerek içinde mantar üretilip üretilmeyeceğini ortaya koyacak. Aynı şekilde çay fabrikaları tarafından çiftçilere dağıtılan çay lifinde de mantar üretilip üretilemeyeceğini bilimsel bir raporla ortaya koyacak olan proje sonucunda başarı elde edilirse mantar üretimi için kompost malzemesi sıkıntısı çekilen bölgemizde çiftçilerimize yıl boyunca düzenli gelir sağlayacak yeni bir ürün kazandırılmış olacak” dedi.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne ait mantar üretim odasında incelemelerde bulunan Prof. Dr.Aysun Pekşen “Kompost Materyalleri farklı oranlarda karıştırılarak denemeler kuruldu, şu an torbalarımızın çoğunda misellerin torbanın içini sarma işi tamamlandı. Birkaç gün sonra torbalarda kesme yapılacak. Ardından Mantar çıkışları başlayacak. Proje sonunda ortaya konacak olan raporda Pastörizasyon öncesi, Pastörizasyon sonrası ve mantar üretimi sonunda karışımların bitki besleme değerleri de laboratuvar sonuçları ile ortaya konulacaktır. Proje sonunda başarı sağlanırsa çiftçilerimizin yeterince değerlendirmedikleri veya yanlış kullandıkları bu atıklar ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacak ve mantar üretiminden sonra kalan materyal gübre olarak kullanılabilecektir” diye konuştu.