Gümüşhane’de geçtiğimiz yıl yaşanan su sıkıntına karşın Vali Yücel Yavuz başkanlığında “Etkin Su Yönetimi” platformu toplantısı düzenlenerek yol haritası belirlendi.

Valilik Toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcıları İsmail Özkan, Şenol Turan, İlçe Kaymakamları, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar ve İl Genel Meclis Üyeleri, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, İlçe Belediye Başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

“GÜMÜŞHANE ORTALAMANIN ALTINDA YAĞIŞ ALIYOR VE RİSKLİ BİR KONUMDA”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yavuz, Gümüşhane’nin Doğu Karadeniz bölgesinde olmasına rağmen, Türkiye ortalamasının altında yağış aldığını ve riskli bir konumda olduğunu belirterek, “Gümüşhane Valiliği olarak, geçen sene yaşanan sıkıntının bu sene yaşanmaması için harekete geçmiş durumdayız. Bu işin yönetiminde olan bizler ve toplumun her kesimi bu konuyu şimdiden gündemine alır ise, elimizden geldiğince sıkıntı yaşamayız. Özellikle Milli Eğitim Müdürlüğümüze ve Müftülüğümüze, halkımızı bilinçlendirmek konusunda önemli vazifeler düşmektedir. Kaymakamlarımız zaten sürekli bu işin üzerinde konuyla ilgili takip ve kontrollerini yapıyorlar. Belde ve ilçe belediyelerimiz de suyu en iyi şekilde halka ulaştırmanın gayreti içerisinde.” dedi.

“SU DEPOLARI EN TEPE İHTİYACA GÖRE YAPILMALI”

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında, köylere şu anki nüfusun 5-10 katı kadar insan geldiğine değinen Vali Yavuz, “Köylerine yaz aylarında gelen vatandaşlarımız özlem içerisinde bahçe ekiyorlar, suyu fazlasıyla akıtıyorlar ve su sıkıntısı yaşanıyor. Bunu her sene yaşıyorsak o köyün su deposu iyi planlanmamış demektir. Bundan sonra yapılacak depolar en tepe noktadaki ihtiyaca göre yapılmalı, diğer alternatif olarak su saati takılmalı.” diye konuştu.

Aralık ayı itibariyle yeterli yağışın olmadığını belirten Vali Yavuz, betonlaşmanın bir sonucu olarak bu sıkıntıların yaşandığını söyleyerek, “ Zararın neresinden dönülürse de kardır, Mart ayıyla birlikte ağaç dikme mevsiminde çok iyi bir koordinasyonla her yere ağaç dikelim.” ifadelerini kullandı

Toplantının Şubat ayında tekrar yapılacağını kaydeden Vali Yavuz şunları söyledi: “Temennimiz yağışın bol olması, sıkıntının olmaması. Ama en kötü senaryoya göre tedbir almak zorundayız. Bakanlık çok büyük ihtimalle eylem planını çok daha da genişletecektir.” şeklinde konuştu.

Vali Yücel Yavuz’un konuşmasının ardından bir sunum yapan DSİ Şube Müdürü Ümit Yayla, su platformunun amacının vatandaşın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen susuzluğun nedenlerini belirlenmesi, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının koordinasyon içinde hareket etmesini sağlayarak, yapılması gereken faaliyetler ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi, vatandaşın yaşam kalitesinin artırılması olduğunu söyledi.

Yayla, konuşmasının sonunda suyun etkin ve verimli kullanılabilmesi için şu tavsiyelerde bulundu: “Suyun yoğun olarak kullanıldığı alanlarda (camiler, okullar vb.) imkânlar ölçüsünde otomatik (fotoselli) musluk kullanılmasının sağlanması. Tabiatın dengesini sağlayıcı faktörlerin (hayvan, bitki örtüsü, ağaç vb.) korunması sağlanarak, eksik olan bölgelerin ıslah edilmesi ve tarımsal sulamada daha etkin verimli ve teknik sulama (damlama, yağmurlama sulama vb.) yöntemlerinin kullanılması. Yapımı gerçekleştirilen göletlerden uygun ve etkili bir şekilde su alınabilmesi için tüm sulama tesislerinin yöre halkı tarafından kontrollü bir şekilde yönetilerek (sulama birliği, sulama kooperatifi vb.) kullandırılmasının sağlanması ve yer altı su dengesini bozacak kaçak su sondajı faaliyetlerinin hassas bir şekilde takip edilmesi.”

Yayla’nın sunumunun ardından, katılımcılar söz alarak kendi çalışmalarıyla ilgili bilgi verdiler.