Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) üyesi sporcular, merkeze bağlı Yağmurdere Köyünde bulunan Ziyaret Tepe’ye yürüyüş düzenledi.

Taşköprü Yaylasından başlayan yürüyüşe 26 sporcu katılırken, yer yer karlı zeminde sürdürülen yaklaşık 5 saat süren tırmanışta dağcılar milattan önce 400 yılında Pers kralının İran seferine katılan Yunanlı paralı askerlerinin dönüş hikayesinin anlatıldığı “Onbinlerin Göçü” izinden yürüdü.

Toplamda 12 kilometreden oluşan parkurun son bölümlerini 30 santimetreyi aşan karlı zeminde kat eden sporcular, soğuk hava ve buz tutmuş kayalar nedeniyle zor anlar yaşadı.

Tırmanışın Ksenophon’un Anabisis adlı eserinde geçen Onbinler Göçü güzergahında gerçekleştirildiğini ifade eden Kulüp Başkanı Mustafa Akbulut, Anadolu coğrafyasında yaşanan bir göç hikayesinin izini sürmek için yürüyüş düzenlediklerini söyledi.

Bölgeye dair en eski bilgilerin yer aldığı Anabasis adlı eserde, Thakes tepesi olarak belirtilen zirve noktasına tırmanış gerçekleştirildiğini söyleyen Akbulut, “Kitapta, ordu komutanının zorlu göç sonrası denizi gördüğü bir tepeden söz ediliyor. Bölgemizde bu yerin Ziyaret Tepe olduğuna inanılıyor. Bizlerde 26 arkadaşımız ile birlikte Yunanlı askerlerin güzergahını takip ettik. Zorlu tırmanışta bazı arkadaşlar soğuk hava, etkili rüzgar ve karlı zemin nedeniyle zirve noktasına ulaşamadı. Dokuz arkadaşımız zirve yaptı. Zorlu ama çok güzel bir gün geçirdik” diye konuştu.

Gümüşhane Dağcılık İl Temsilcisi Yılmaz Şahin ise tarihin ve doğal güzelliklerin harmanlanmış olduğu bir güzergahta yürüyüş ve tırmanış gerçekleştirdiklerini belirterek, “500 yıl önce yapılmış, zamanın ve zorlu coğrafyanın etkilerine karşı koymuş Taş Köprüden yürüyüşümüze başladık. Beş saatlik bir tırmanış sonrası bölgede bulunan, yöre insanının fedakarlıkları ile yaz kış açık tutulan tesislerde etkinliğimizi bitirdik. Yürüyüş süresince sporcu arkadaşlarımız bölgenin güzelliklerini fotoğraflama şansına sahip oldu. Zirveler dağcılar için vazgeçilmez bir tutku. Bizlerde bu tutkunun peşinde muhteşem bir gün geçirdik.” ifadelerini kullandı.