Yemekli kutlama programına Karaman Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, İl Emniyet Müdürü Lütfi Sönmez, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Nuriye Ulu, Karaman Devlet Hastanesi Başhekimi Tuğrul Bulut ile tüm sağlık çalışanları ve ailelerinin katıldığı program müzik dinletisi ile devam etti.

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle düzenlenen programda konuşan Karaman Tabipler Odası Başkanı Abdullah Canbal, 14 Mart'ı daha çok ülkenin sağlık sorunlarını gündeme getirme, çözüm yollarını aktarma ve dikkatleri bu noktalara çekme süreci çerçevesinde değerlendirdiklerini belirtti. 


Karaman'da sağlık sektöründe çalışanlar ve aileleri Karaman Tabipler Odası ve Aile Hekimleri Derneği'nin birlikte düzenlediği programda bir araya geldi. Tabipler Odası Başkanı Abdullah Canbal, son yıllarda sağlık sisteminde yapılan ve yapılmaya çalışılan değişikliklerin, sağlık hizmetinin piyasa boyutunun ağır basmasına, hekimlerin özlük haklarında ciddi gerilemelere neden olduğunu öne sürüp, "Oysa biz hekimlerin talepleri son derece basittir. Temel talebimiz, hekimlik sanatını içinde bulunduğumuz toplumun hizmetine sunmak ve bunu yaparken de sağlığımızdan, iş güvencemizden vazgeçmeden çalışmak, gelecek kaygısı duymaksızın yaşamaktır." dedi. 

Toplumsal yaşantının tüm alanlarında şiddetin giderek yaygınlaşan bir eğilim haline geldiğine dikkatleri çeken Canbal, sağlık ortamının sorunlarının tamamen sisteme bağlı olduğu herkes tarafından aşikar olarak bilindiği halde, hekimleri hedef olarak gösteren ve söylemleri körükleyen kaynakların hekimlere yönelik şiddeti de körüklediğini söyledi. Canbal "Gün geçmemektedir ki; bir hekim belki de hiç hak etmediği bir şiddet eylemi ile karşılaşmasın. Acil servisler, yoğun bakım üniteleri başta olmak üzere hekimler nerdeyse her gün bazen ölümle sonuçlanan şiddete maruz kalmaktadır. Hekimler her gün bakacaklarının çok üstünde hastaya bakmaya zorlanarak, olumsuz çalışma ortamlarının katkısı ile hedef tahtası haline getirilmektedir. ve ne yazıktır ki; çoğu zaman siyasi iradenin ve yöneticilerin tutum ve söylemleri bunlara zemin hazırlamaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle istek ve taleplerimizin yerine getirilmesi temennisiyle karşılaştığımız türlü güçlüklere rağmen, kutsal mesleğimizin icrasında halkımızın sağlık sorunlarının çözümüne yönelik olağanüstü gayretimizi devam ettireceğiz. Gerçekten güzel bayramlara kavuşmak dileğiyle tüm meslektaşlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını Karaman Tabip Odası Olarak en içten duygularımla kutlarım." dedi. 

Karaman Ali Hekimleri Derneği Başkanı Alparslan Şen yaptığı konuşmada ise;''Adı bayram olan ancak uzun süredir bayram tadında geçiremediğimiz bir 14 Mart a daha hoş geldiniz. 14 Mart tarihi aslında ülkemizde modern tıp eğitiminin başlangıcı olmasına rağmen ilk kutlanmasının sebebi 14 Mart 1919 daT ıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmaları ve onlara devrin ünlü doktorlarının da destek vermesidir. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının ( hekimler ) yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.. O gün olduğu gibi bugün de yanlışlara dayatmalara karşıyız ve her zaman halkın sağlığının savunucularıyız.

Sağlık çalışanlarına uygulanan sözel ve fiziki şiddetin ayyuka çıktığı bu günlerde bayramımız ne kadar kutlanabilirse o kadar kutlayacağız. Çünkü  yorgunuz, kırgınız, üzgünüz..
Uygulanan sağlık politikaları neticesinde hekimlik hizmetleri değersizleştirilmişken, siyasilerden, halktan, bürokratlardan ve idarelerden sürekli baskı gelirken bütün bu koşullar altında halen halkımızın sağlığını korumak ve sağlığına kavuşturmak için mücadele veren, bu yolda pek çok kimsenin aklına bile gelmeyecek fedakârlıklarda bulunan, yaşamlarını buna adamış bütün meslektaşlarıma saygı ve sevgilerimi iletiyorum. Unutmayın hekimlere rağmen sağlık olmaz ancak hekimlerle birlikte sağlık olur. Çok geç olmadan bizleri, meslek odalarımızı ve bizi temsil eden sivil toplum kuruluşlarını dinleyin. Zorlamalarla, dayatmalarla, tehditlerle, sadece benim dediğim doğrudur söylemleri ile kurulan bir sistem eninde sonunda çökmeye mahkûmdur. Bizler sadece anlaşılmak istiyoruz, bir ömür verdiğimiz mesleğimizde hak ettiğimiz saygıyı görmek mesleğimiz insanca koşullar altında yapabilmek istiyoruz. Sağlık yönetimindeki idarecilerimize sesleniyorum “İdarecilik geçicidir ama hekimlik bakidir, lütfen meslektaş olduğumuzu unutmayın”dedi.


 Program Karaman'da en uzun süre doktorluk yapan Saim Çetin'e plaket verildi. Çetin Karaman'da Devlet Hastanesinde genel cerrah ve başhekim olarak uzun yıllar hizmet ettiğini 1992 yılında emekliye ayrıldığını kaydederken, böyle bir gecede unutulmamasından dolayı ve takdim edilen plaketten ötürü teşekkür etti.

Güne özel pastanın kesilmesinin ardından program canlı müzik eşliğinde eğlenceli bir ortamdan sonra sona erdi.