AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk;

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın millet hafızasında özel bir yere sahip olduğunu belirten AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “23 Nisan millet nezdinde yüklendiği mana itibariyle mazi ile istikbali buluşturan, akılla duyguyu birleştiren ve geçmişle gelecek arasında köprü olan tarihi bir eşiktir” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 96’ıncı yıldönümü olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınlayan AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “23 Nisan egemenliktir ve egemenliğe sahip çıkmaktır. 23 Nisan istikbaldir, bugün için çalışırken gelecek nesillerin istikbalini bugünkünden daha çok düşünmektir” dedi.

Konuk açıklamasında, “23 Nisan çocuk masumiyeti, çocuk coşkusu ve çocukların neşe ve heyecanından ilhamını almış ve onların 7’sinde yaşadıkları duyguyu 77’sinde de yaşamalarını sağlayacak bir gelecek inşası için azmetmektir” diyerek şunları söyledi;

“23 Nisan bir ve bütün yaşama iradesinin Ankara’da Birinci Meclis’te vücut bulduğu tarihtir. 23 Nisan hür ve bağımsız yaşama kararlılığının Anadolu ile Trakya’nın dört bir yanının ortak kararı olduğunun ilan edildiği gündür. 23 Nisan vatan topraklarının tamamında egemenliğin bila kayd-ü şart millet asliyetine tevdi edildiği gündür. 23 Nisan istiklalin ve istikbalin Meclisinin ilk toplantısını yaptığı gündür.

23 Nisan 1920’de toplanan terkibiyle milletin hissiyat ve asliyetine sahip Birinci Meclis, bu vasfıyla millet adına istiklal mücadelesini sürdürme azminin de sembolü olmuştur. Ve O Meclisin istiklale ve istikbale kapılarını açtığı 23 Nisan topyekûn bir milletin, varlığını sürdürme kararlılığının tescil ve ilan edildiği gün olmuştur. O meclisi oluşturan millet kompozisyonunu ve O Meclisin üstlendiği ve menzile ulaştırmaya muvaffak olduğu ağır yükü hatırlamak ve hatırlatmak, unutmamak ve unutturmamak hepimizin görevidir, hepimizin mesuliyetindedir. O Meclisin ruhunu diri tutmak, O Meclisin heyecanını canlı tutmak tarihimizden devraldığımız en kıymetli miras, geleceğe karşı ise en büyük borcumuzdur.”

O MECLİS, DUYGUNUN VE AKLIN MECLİSİ OLMUŞTUR

“23 Nisan 1920’de toplanan O Meclis bize bir birinden güç alındığında ve bir birine omuz verildiğinde her zorluğun aşılabileceğini öğretmiştir” diyen AK Parti Karaman Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, mesajını şöyle sürdürdü;
“ O Meclis bir ve bütün, hür ve bağımsız yaşamanın milletimizin karakteri olduğunu ispatlamıştır. Ve O Meclis bu topraklarda yaşayanlara ve yaşayacaklara birliğimize, bağımsızlığımıza ve ağır bedeller ödeyerek inşa ettiği milli egemenliğimize vatan topraklarının bütününde sahip çıkma mesuliyetini emanet etmiştir.

O Meclis hem duygunun hem aklın meclisi olmuştur. Duygunun Meclisidir çünkü istiklal ve egemenlik uğruna şehit olan evlatlarının, evlatlarına kendi kuruluşunu ithaf eden meclis O Meclistir. O Meclis aklın meclisidir, çünkü O meclis millet istikbalinin teminatını çocuklarda görmüş ve çocukların masumiyetinden, çocukların art niyetsiz sevgisinden, çocuk dostluğundan, çocukların dürüstlüğünden, çocukların sevinci de hüznü de paylaşmadaki cömertliğinden fikri ilhamını alan bir devletin temellerini atmıştır. Egemenlik coşkusu ile çocuk bayramını buluşturan milletimiz, Ona evrensel bir anlam da yükleyerek dostluk ve barış ikliminin tüm dünyaya çocuk masumiyeti ve dürüstlüğü ile yayılmasını da arzulamıştır. Nitekim dün olduğu gibi bugün de çevremizde yaşanan insanlık dramlarında gönül kapımızı sürekli açık tutan da bu toprakların medet kapısı olarak görülmesine vesile olan da o fikri ilham üzerine inşa ettiğimiz duygusal yönü maddi yönüne baskın olan devlet yaklaşımıdır.

Dünyanın en masum duyguları çocuklarınkilerdir. Onlar sevinçlerinde de, mutluluklarında da, heyecanlarında da coşkulu, samimi, dürüst ve paylaşımcıdırlar. Bir çocuğun bir başka çocuğu veya çocukları sevmesi, kardeş eli uzatması için aynı dili konuşması aynı din, ırk veya meşrepten olması, zengin ya da yoksul aynı ekonomik sınıftan olması gerekmez. Çocuk bir tek şeye bakar uzatılan elin tutulmasına. Dünyada sadece çocuklara ait o samimi heyecan, coşkun mutluluk ve sevinç her sene kendilerine armağan edilmiş bayram vesilesiyle bizim topraklarımızda bizim çocuklarımızca ve bizim çocuklarımızın uzattığı el vesilesiyle bir başka yaşanır 23 Nisan’larda.

Bizim çocuklarımızın tüm dünyadaki kardeşlerinden bir farkı vardır. Onlar kendi geleceklerini de teminat altına alan egemenlik ruhunun asli mirasçılarıdırlar. Onlar adlarına bayram armağan eden bir milletin evlatlarıdır. Ve onlar, adlarına armağan edilen bayramı paylaşmayı bilen, ev sahipliği yaparak tüm dünya çocuklarına çocuk masumiyeti ile barış ve kardeşlik havasını teneffüs ettirebilen ve geleceği bu temelde inşa edebilecek öncü nesillerdir.

Onların bu farkı ve farklılığı gelecekte ne kadar ve nasıl yaşayıp kendilerinden sonraki nesillere ne şekilde devredecekleri ise bugün bizim yaptıklarımız ve yapacaklarımızla şekillenecektir. Yani gelecek nesillerin mesuliyeti bugün bizim üzerimizdedir. Ve bizim yaptıklarımız ve yapacaklarımız o emanetin ne kadarını asli sahiplerine teslim edeceğimizi belirleyecektir.”

REFAHI VE ZENGİNLİĞİ HERKESE ULAŞTIRMAK BİZİM BORCUMUZDUR

Konuk, “Biz, Birinci Meclise Anadolu’nun dört bir köşesinden koşup gelenlerin emanetini taşıdığımızın ve onların o meclise geliş amaçlarının idrakindeyiz ve onların inşa ettiği değerler manzumesinin şaşmaz takipçileriyiz” diyerek, mesajını şu sözlerle bitirdi;
“Biz yaşı, mezhebi, meşrebi, kökü, kökeni her ne olursa olsun, köylüsüyle kentlisiyle, zenginiyle yoksuluyla, kuzeyiyle güneyiyle, doğusuyla batısıyla bu topraklardaki herkesi bu devletin eşit hisseye sahip çocukları yapmanın gayretindeyiz. Bu toprakların çocukları olarak bu toprakların tamamında huzur iklimini egemen kılmak, refahı ve zenginliği her tarafa ve herkese ulaştırmak bizim hem tarihi mesuliyetimizdir hem de geleceğe borcumuzdur. Bu mesuliyeti ifa eder, geleceğe karşı borcumuzu öderken ilham kaynağımız, milletimizin zekâsı ve geniş ufkudur. Yani çocuk masumiyeti ile inşa edilmiş bir vatan ve herkese kardeşçe uzatılan eldir.

Bu inançla; istiklal ve ulusal egemenlik mücadelemizin önderi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, birinci meclisten başlayarak egemenliğimizin sembolü meclis çatısı altında milletimize hizmet vermiş ve ebediyete intikal etmiş tüm mebuslarımız ile şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. Bundan 96 yıl önce hayır dualarıyla açılan ve Türk Milletinin tarihinde yeni bir dönem başlatan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının yıldönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyor, çocuklarımızın, coşkun sevinç, mutluluk ve heyecanını ilelebet yaşanması ve yaşatılması dileğiyle paylaşıyorum.”

AK Parti Karaman Milletvekili Dr. Recep Şeker;

AK Parti Karaman Milletvekili Dr. Recep ŞEKER, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı.

ŞEKER mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı büyük bir gurur ve kıvançla kutladığımız bu güzel günde; tüm vatandaşlarımızın ve yarının büyükleri çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum.

23 Nisan 1920, Ulusal Egemenliğimizin simgesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin Kuruluş günü, istiklal mücadelemizde zafere ve Cumhuriyetimizin kuruluşuna uzanan yolda çok önemli bir dönüm noktasıdır.

Ülkemizi işgal etme teşebbüsleri karşısında, aziz milletimizin bağımsızlığına ve özgürlüğüne sahip çıkarak vatan toprakları uğrunda büyük mücadeleler ile yürüttüğü istiklal mücadelesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ve Cumhuriyet’in ilan edilmesiyle nihai hedefine ulaşmıştır.

Milli iradenin tecelligahı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, istiklal mücadelemizin sürdürüldüğü en zorlu günlerde doğmuş milli birliğimizin ve milli egemenliğimizin en somut tecellisi olmuştur.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Kurtuluş Savaşı’nı yönetmiş, Cumhuriyetimizi kurmuş, gerçekleştirdiği reformlar ve aldığı tarihi kararlarla ülkemizin yarınlarını şekillendirmiş, demokrasimizin ve ulusal egemenliğin sembolü haline gelmiştir.

23 Nisan’ın, dünyada çocuklara armağan edilen ilk ve tek bayram olması bakımından da önemli bir yeri vardır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin, çocuklarımızın ve gençlerimizin omuzlarında yükseleceğine olan inancın bir ifadesidir, 23 Nisan 1920 yılından bu yana büyük bir coşku ile kutladığımız bu bayram, milletimizle birlikte ebediyen yaşayacaktır.

Bu önemli gün vesilesi ile Milli Mücadelede emeği geçen tüm gazilerimizi, şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını en içten duygularımla kutluyor, hepsine sağlık, mutluluk, başarı dolu bir gelecek diliyor, sevgilerimi sunuyorum.” Dedi.

Vali Murat Koca’nın 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı Mesajı
 
Vali Murat Koca, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 96. Yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle kutlama mesajı yayınladı.
 
Vali Koca yayınladığı kutlama mesajında; “ Cumhuriyetimizin en önemli kurumlarından olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 96. Yıldönümünde Atatürk’ün çocuklarımıza armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyoruz.
 
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması, Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğindeki İstiklâl Mücadelesinde dönüm noktası olmuş, Milletimiz, egemenliğin kayıtsız şartsız kendisinde olduğu yeni bir devletin ilk adımını atmıştır.
 
Yüce meclisimiz, ülkenin içinde bulunduğu olumsuz şartlara rağmen milletten aldığı güçle İstiklâl Mücadelesini başarıyla sonuçlandırmış, ezelden beri hür yaşayan milletimizin, ebediyete kadar hür yaşayacağını bütün dünyaya ilan etmiştir.
 
Ülkemizin ve milletimizin en büyük zenginliği ve umut kaynağı olan çocuklarımıza armağan edilen ilk ve tek bayram olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bizim için önemli bir gündür. Bu güzel günden beklentimiz bugünümüzde ve yarınımızda hoşgörünün hâkim olması; barışın, mutluluğun ve kardeşliğin hüküm sürdüğü bir dünya düzenin olmasıdır.
 
Geleceğimizin teminatı olan en kıymetli hazinemiz çocuklarımızı; ülkesini ve milletini seven, vatanı için çalışıp üreten insanlar olarak yetiştirmek; kendine güvenen, hayatın güçlükleri ile baş edebilecek ölçüde donanımlı, girişimci, ufku geniş, milli ve manevi değerlerine bağlı gençler olarak yetiştirilmelerini sağlamak, ortak sorumluluğumuz ve hedefimizdir.
 
Bu anlamlı günde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, bu vatan için canını feda eden tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla yâd ediyorum. Coşkumuzun ve yaşama sevincimizin sürekli olması dileğiyle tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum.” dedi.

BAŞKAN ÇALIŞKAN’IN 23 NİSAN MESAJI

Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 96. yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı.

Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, kutlama mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün, demokrasimizin çatısı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 96. yıldönümünü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı gururla kutluyoruz. Dünya’daki tek çocuk bayramı olan 23 Nisan’ın; çocuklar üzerinde acının, kederin, şiddetin, üzüntünün olmadığı bir dünyaya vesile olmasını temenni ediyorum. Sevgi dolu yürekleri ve gülen yüzleriyle bugüne anlam katan çocuklarımızın bayramını en içten duygularla kutluyor, milletimizin hürriyetini ve egemenliğini sembolleştiren 23 Nisan'ın; milli birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı daha da güçlendirmesini diliyorum” dedi.

AK Parti Karaman İl Başkanı Nazmi Ünlü;

Büyük önder Atatürk’ün düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğidir. Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, millî bayramımız olan 23 Nisanlar’ ı çocuklara armağan etmiştir. Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk Devleti’nin devamını emanet edeceğimiz yeni Cumhuriyet bekçilerinin bu bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisanlar, önemli birer vesiledir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın bayramı olmasının yanında, milletimiz ve ülkemiz için tarihi bir dönüm noktasını ifade etmektedir. Milli iradenin tecelli ettiği TBMM’nin kuruluşun 96. yıldönümünde ‘Yeni Türkiye’ hedeflerine adım adım ilerliyoruz. AK Parti hükümetleri olarak yaptığımız çalışmalarla gelecek nesillere daha demokratik ve daha gelişmiş bir Türkiye bırakmak için hiç yılmadan, yorulmadan çalışıyoruz.

Yeni Türkiye yolunda; yarınlarımız, geleceğimiz olan çocuklarımıza bırakacağımız en kıymetli eser, çok daha demokratik, kapsayıcı ve herkesin benim diyebileceği bir Anayasa ile huzurun, barışın, refahın tam anlamıyla egemen olduğu bir ülke olacaktır.

Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk Devleti’nin devamını emanet edeceğimiz çocuklarımızın bu bilinçle yetişmesi amacıyla bütün çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum.

AK Parti Karaman il Kadın Kolları Başkanı Ümit Gülin Göksoy;

“Geleceğimiz olarak gördüğümüz çocuklarımıza 23 Nisan’ın bayram olarak hediye edilmesi ayrı bir önem taşımaktadır. Dünya çocuklarının kutladığı tek bayram olma özelliğini taşıyan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda dünya çocukları ülkemizde bir araya gelmekte, dünya barışının temelleri atılmaktadır. Bu önemli bayram, dünyada sevginin, kardeşliğin ve barışın Türkiye topraklarında yeşermesini sağlamıştır. Çocuklarımız, kıymetlilerimiz, geleceğimiz, umutlarımızdır. Çocuklarımızın böyle önemli bir günle kenetlenmesi, milli iradenin temsil yetkisini daha da güçlendirmektedir.

Bizler de 23 Nisan tarihinin taşıdığı anlam ve öneme sahip çıkmak, bu mirası gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet yaşatacak olan çocuklarımıza her daim güven duyuyoruz. Çocuklarımızın ülkesine, milletine faydalı bireyler olarak yetişmesi için elimizden geleni her daim yapmalıyız, yapıyoruz. Çocuklarımız ise kendilerini en iyi şekilde yetiştirmek zorundadır. Her alanda bilgisiyle, eğitimiyle, kültürüyle, manevi yapılarıyla tam donanımlı gençlerimiz, ülkemizi hep daha ileri taşıyacak, kendilerine duyulan güveni ise hiçbir zaman boşa çıkartmayacaklardır.

Bu duygu ve düşünceler ışığında, dünyanın bütün çocuklarını sevgiyle kucaklıyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en kalbi duygularımla kutluyorum.”

AK Parti Karaman Merkez İlçe Başkanı Ahmet Akca;

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, evlatlarımızı geleceğimizin teminatı olarak gördüğümüzün en önemli göstergelerinden biridir. Ülkemizin geleceği ve umudu olan çocuklarımız aydınlık yarınlarımızın güvencesidir. Bugünün çocukları, önümüzdeki yıllarda önemli görevlere gelecek ve ülkemizi geleceğe taşıyacak. Bu nedenle çocuklarımıza barış ve güven içinde bir gelecek ve yaşanabilir bir dünya bırakmak hepimizin en önemli görevidir. 23 Nisan aynı zamanda, millet iradesinin temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de kuruluş yıldönümüdür.

Milletimiz o tarihten bu yana genciyle yaşlısıyla çağdaş devletler seviyesine ulaşma hedefini benimsedi. Bugün gerçek anlamda yerleştirilmeye gayret edilen demokrasimizin yarattığı fırsatla her bakımdan istikrara kavuşan memleketimizin çocukları, büyük bir eğitim hamlesiyle geleceğe hazırlanıyor. Geleceğimizi oluşturan çocuklarımız Türkiye’mizi, bilimin ışığı altında çağdaş medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkaracak. 23 Nisan dünyadaki ilk ve tek çocuk bayramı. Artık sadece bizim değil tüm dünya çocuklarının da bayramı. Bu bakımdan içerdiği anlam eşsiz nitelikte… İnanıyorum ki, bütün çocuklarımız Türkiye’nin müreffeh yarınını inşa ederken, barış içinde bir dünyanın kurulmasında da önemli görev üstlenecekler.

Bu duygu ve düşüncelerle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 96. yılını kutlamanın mutluluğu ve kıvancı içinde tüm hemşerilerimizin ve çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı‘nı kutluyorum.

İL GENEL MECLİS BAŞKANI CELALETTİN GÜNGÖRER;

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı´nın 95´inci yıldönümü nedeniyle İl Genel Meclis Başkanı Celalettin GÜNGÖRER bir mesaj yayımladı.

İl Genel Meclis Başkanı Celalettin GÜNGÖRER, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gibi iki farklı kavramın bir arada kutlandığı dünyada tek ülkenin Türkiye olduğunu vurguladığı mesajında, sevgi ve barış temennilerinde bulundu. İl Genel Meclis Başkanı Celalettin GÜNGÖRER mesajında şu görüşlere yer verdi:

"Milli devlet ve tam bağımsızlık ilkeleriyle birlikte Atatürk´ün devlet anlayışının temellerini oluşturan üçüncü ana ilke, milli egemenliktir. Milli egemenlik, devlet içinde en üstün buyurma kudreti olarak tanımladığımız ´egemenliğin´, millete ait olduğunu ifade eder.

Büyük Millet Meclisi Hükümeti´nin gerçekte milli egemenliğe dayanan bir cumhuriyet olduğu açıktır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dünyada hiçbir ülkede bulunmayan iki farklı unsuru bir araya getiren milli bir bayramdır. Bu bayram bir taraftan Türkiye Cumhuriyeti´nin temellerinin atıldığı, egemenliğin ilan edildiği anlamlı gün diğer taraftan ´yarının büyükleri, geleceğin garantisi´ çocuklar için bir şenliktir. Atatürk´ün Türk çocuklarına armağan ettiği bayram dünya çocukları arasında sevgi ve dostluk bağlarının geliştirilmesi ve tüm insanların barış içinde yaşayacakları bir dünyanın oluşmasına katkıda bulunmak için her yıl düzenleniyor. 23 Nisan´ın 93´üncü yıldönümünün kutlandığı bugün bunun idrak edilmesinin onurunu yaşıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlar, sevgi ve barışın her zaman daim olmasını temenni ederim."

Sultanoğlu’ndan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu yayımlandığı mesajında;

“Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin çatısı altında tarihe altın harflerle yazılışını ve egemenliğimizin çocuklarımıza emanet edilişini 96 yıl sonra aynı duygu ve coşkuyla bir kez daha kutluyoruz. Her güçlük karşısında omuz omuza verebilmenin mümkün olduğunun ispatlanmasının gururunu bir kez daha yaşıyoruz.

Çocuklarımızı bayramlarla büyüterek 96 yılda elde ettiğimiz başarılara yenilerini ekleyebilmek için devletimizin tüm imkanlarıyla kaliteli bir nesil yetişmesini hedefliyoruz. Bir milletin, varlığının payidar olmasının yolu da budur. Her şeyin en güzeline layık olan çocuklarımızın, çocuk olma hakkıyla dünyaya geldiğinizi göz ardı etmiyoruz. Daima bu hakkınıza sahip çıkarak daha nice bayramlar yaşatabilme çabasında olacağız.

Geleceğimizi oluşturan çocuklarımıza sahip çıktığımız ölçüde gelişeceğiz. Çocuklarımıza ve gençliğimize duyduğumuz sevgi, onlara olan inancımız, bizlere büyük sorumluluklar yüklemektedir. Çocuğun ailesiyle, eğitilmek üzere emanet edildiği okullar ve tüm kurumlarımız, uyum içerisinde, birlikte hareket ederek örnek bir neslin yetişmesi mümkün olabilir.

Sahip olduğu değerlerle çağlar ötesine açılan kapı olan 23 Nisan; gururla kutladığımız Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak milletimizin, çocuklarımıza duyduğu sevgi ve güveni göstermektedir. Bizler, dünyanın ilk ve yegâne çocuk bayramı olarak tarihe geçen, millet iradesine dayanan, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bu günde, tüm dünya çocuklarıyla ulusal egemenlik sevincimizi paylaşıyoruz. Böylelikle dünyaya; sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk, kardeşlik ve barış mesajlarını bayramımızla tekrar hatırlatıyoruz.

Bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, İlk Meclisimizin kahraman üyelerini ve milli mücadelede canlarını feda eden şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmetle anıyoruz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ülkemiz çocukları ile birlikte, dünya çocukları arasında sevgiyi, barışı, kardeşliği güçlendirmesini, tüm çocuklarımıza mutluluk ve neşe getirmesini diliyorum” dedi.

KMÜ REKTÖRÜ PROF. DR. SABRİ GÖKMEN’İN 23 NİSAN MESAJI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda şunları söyledi:

“23 Nisan 1920 tarihi sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış tarihi değil, aynı zamanda millet egemenliğine dayanan Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı, Türk milletinin ulusal egemenliğinin tescillendiği gündür.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, ülkemizin bağımsızlık ve özgürlüğüne olduğu kadar sevgiye, barışa, dostluğa, kardeşliğe, birlik ve bütünlüğe vurgu yapan milli bayramlarımızdandır. Ayrıca geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza olan güveni temsil etmektedir. Bizler, bu sevgi ve güven sayesinde dünyanın ilk ve tek çocuk bayramı olan bu önemli günde, tüm dünya çocuklarıyla ulusal egemenlik sevincimizi paylaşıyoruz.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının sevincini yaşamamızı sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarını, şehit ve gazilerimizi saygı, şükran ve minnetle anıyor; bugünü anlamlandıran çocuklarımızın ve tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.”

KARAMAN TİCARET VE SANAYİ ODASI´NDAN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMA MESAJI

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Gökhan Alkan ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toktay 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 96. yıl dönümünü dolayısıyla yayınladıkları mesajda;

“Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı tarihimizin en önemli günlerinden 23 Nisan’ı bir kez daha coşku ve sevinçle kutluyoruz. Ulu önder Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen bu güzel bayram, kardeşliğin ve bağımsızlığın bayramıdır. Hatta uluslararası nitelik kazanarak bütün dünya çocuklarını kardeşçe kaynaştıran; daha güzel, savaşsız bir gelecek için atılan en güzel tohumdur.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920 günü açılması ile millet egemenliği resmen hayata geçirilmiş, bu önemli gün Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından, millet egemenliğini sonsuza kadar koruyacak olan çocuklara armağan edilmiştir. Tüm dünya çocuklarının katılımıyla kutlanılan ilk ve tek çocuk bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın gelecekte ulusları yönetecek ve yönlendirecek olan nesilleri ortak bir coşku etrafında bir araya getirmesi münasebetiyle dünya barışına da katkısı yadsınamaz.

Bu duygu ve düşüncelerle Ulusumuzun ve tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını en içten duygularımızla kutluyor, TBMM’ nin  kuruluşunda ve Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında emeği geçen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz.” ifadelerine yer verdiler.

Eğitim Bir-Sen Karaman Şubesi;

''İstiklalimizin, milli ve manevi değerlerimizin tehlikeye düşürüldüğü bir tablodan, milletimizin destansı bir direnişle ayağa kalktığı, kendi geleceğiyle ilgili kararları kendisinin alabileceğini ortaya koyduğu bir tabloya geçişin ifadesi olan Büyük Millet Meclisi’nin açılışı, aynı zamanda birlik ve beraberliğimizin tesisi, bağımsızlığımızın ve istikbalimizin teminidir.

Meclis’in açılışı sıradan bir siyasal ya da sosyal hadise değildir. Kurtuluş Savaşı’nı, asla teslim olmayan bir iman ve azimle veren iradenin millet varlığını tekrar canlandırması, ihya etmesidir. Meclis’le birlikte diriliş kurumsal olarak da gerçekleşmiştir. 23 Nisan, milli egemenliğin mahiyet ve kudretini temsil etmesi açısından önemlidir. Millete, milli değerlere dayanmayan bir egemenlik söz konusu olamaz. Millete, milletin inanç ve iradesine dayanmayan bir mücadele başarıya ulaşamaz. 23 Nisan, milletimizin yeniden var olma kararlılığıdır. Meclis’in açılışı, tarihinde esaret altına alınamamış bir milletin siyasi kimliğini tekrar kazanmasının tescilidir.

Birinci Dünya Savaşı, emperyalist İngilizlerin öncülüğünde birleşen diğer sömürgeci devletlerin bütünüyle Osmanlı topraklarını işgal etmesi ve tasfiyesi üzerine kurulmuştu. Yaşanan sayısız sıkıntı ve toprak kayıpları sonrasında, bin yıllık medeniyetimizi inşa ettiğimiz Anadolu topraklarını işgal etmek isteyenlere, Akif’in deyimiyle “Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım/Hangi çılgın bana zincir vuracakmış, şaşarım” diyerek karşı duran milletimiz; dinini, değerlerini, namusunu, neslini ayaklar altına aldırmamak için büyük bir mücadeleye girişmiş, coğrafya olarak varoluşumuzun kalbi olan Anadolu’yu destansı bir direnişle ölümüne savunarak istiklalini ve istikbalini kazanmayı bilmiştir.

Zamanın işgalci zorbalarına karşı yürütülen Milli Mücadele, 23 Nisan 1920’de, Ankara’da, Hacı Bayram Camii’nde kılınan Cuma Namazı’nı müteakip edilen dualarla açılan Büyük Millet Meclisi tarafından gerçekleştirilmiştir. Milletimiz, Meclisi ile el ele vermiş ve Türkiye’nin her yerinde muazzam bir coşku yaşanmıştır. İstiklal harbinden kuruluşa kadar milleti harekete geçiren ruh işte budur. Bu ruhla mücadele verilmiş, bu ruhla zafer elde edilmiştir. Bu ruh olmadan ülke ve millet varlığımızın anlamı da, amacı da kalmaz.

23 Nisan’ın milli egemenlik günü olarak çocuklara armağan edilmesi, aslında bu ruhun gelip geçici, konjonktürel olmadığına, milletin asli karakterinde yer etmesi gerektiğine ilişkin bir vurgudur. Gelecek nesillerin temsilcisi olarak, milli egemenlik düşüncesinin çocuklara armağan ve emanet edilmesinin sebebi, milli ve özgür iradeye sahip çıkma düşüncesinden başka bir şey değildir.

İrade ve istiklalini imanla bütünleştiren milletimiz, dünyada asla sömürgeleştirilememiş ender milletlerdendir. O nedenle, bugün bu tarihi tecrübe ve başarımıza istinaden dünyanın ve bütün mazlumların umudu haline gelmiş durumdayız.

Çocuk ölümlerinin arttığı, çocuk sömürüsünün yaygınlaştığı; terör, savaş ve iltica gibi nedenlerle yüz binlerce çocuğun geleceğinin ve hayatının yok olduğu, milyonlarcasının yetim, öksüz, kimsesiz kaldığı dünyamızda, çözüm üretmek ve daha huzurlu yarınlar inşa etmek amacıyla çocukların meselesini gündemde tutmak, bu yönde bir bilinç ve farkındalık oluşturmak için de 23 Nisan önemli bir gündür.

Yeni Türkiye’yi inşa edecek, barış içinde bir dünyanın kurulmasında önemli roller üstlenecek olan çocuklarımızın özgür düşünceli, kendi başına karar verebilen, sorgulayan, hayatın güçlükleriyle baş edebilecek ölçüde donanımlı ve yetenekli bir şekilde yetiştirilmeleri hepimizin ortak hedefi olmalıdır. Geleceğe bırakabileceğimiz en güzel miras; daha güzel, daha özgür ve daha huzurlu bir Türkiye olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle Meclis’in açılışının 96. yılının hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, başta milletimiz olmak üzere, dünya çocuklarının Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyoruz.'' dendi.

Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Ziya HOTAMIŞLI; 

"TBMM’nin açılışının 96’ıncı yıldönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını büyük bir coşku, gurur ve mutlulukla kutluyoruz.

Ulu Önder Atatürk’ün, milletin egemenliğinin ilan edildiği gün olan 23 Nisan’ı çocuklarımıza armağan etmesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın dünyada kutlanan ilk ve tek çocuk bayramı olması, tüm dünya çocuklarının bu bayram vesilesiyle bir araya gelmesi de çok anlamlıdır.

Çocuklarımız ülkemizin aydınlık geleceği, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bekasının koruyucusu, Atamızın bizlere bıraktığı çok kıymetli mirasların bekçileridir. “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.” diyen Atamız, çocuklarımıza çok güveniyor, onları baş tacı yapıyordu.

Peki Atamızın da ifade ettiği gibi ‘geleceğin ikbal ışığı’ olan çocuklarımıza Türk milleti olarak üzerinde huzurlu ve mutlu yaşayabilecekleri bir vatan bırakabiliyor muyuz, onlara güzel bir gelecek vaat edebiliyor muyuz?

Milletimiz yıllardır terör belası ile boğuşmaktadır. Teröre nice şehitler veren ülkemiz bugün küresel emperyalizmin piyonu olan PKK, IŞID ve başka terör örgüt örgütleriyle adeta kuşatılmış durumdadır. Terör saldırılarında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın, terör örgütü ile kahramanca mücadele ederken şehit olan evlatlarımızın ateşi hepimizi yakmaktadır. Ama en çok da şehitlerimizin çocuklarını... Babaları için gözyaşı döken, geride söylenmemiş sözleri kalan, yüreklerinde kocaman bir boşluk oluşan bu çocuklarımız, 23 Nisan’ı buruk kutlamaktadır.

Terör örgütü tarafından kandırılan, tehdit edilen, propagandalarını yaptırmak için maşa olarak kullanılan çocuklarımız da toplumumuz için önemli bir sosyal problemdir. Bölücü örgüt tarafından istismar edilen bu çocuklar; çocukluklarını yaşayamamakta, bombaların, silahların gölgesinde bir hayat sürmek zorunda kalmaktadır. Yine çocuklarımızın eğitim aldığı okullar terör örgütünün hedefindedir. Okulları yakıp, yıkanlar, eğitim-öğretimi engellemek adına her türlü aşağılık faaliyeti yapmaktadır. Amaç öğretmenleri, eğitim çalışanlarını yıldırmak, çocukları okutmamak, vatandaşlar üzerinde baskı kurmaktır.

Ayrıca Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle Kilis başta olmak üzere çevre illere roket mermileri düşmekte, çocuklarımız, vatandaşlarımız hayatlarını kaybetmektedir. O bölgelerde can güvenliği endişesi yaşayan, yarının ne getireceğini bilemeyen, her an ölümle burun buruna gelen çocuklarımız Türkiye’nin ne kadar da hazin bir gerçeğidir. Bu noktada daha güzel yarınlar için, çocuklarımızın gülmesi için, bağımsızlığımızın muhafaza edilmesi, bayrağımızın ilelebet dalgalanması için terörün kökünün kazınması, ülkemizin müreffeh günlere ulaşması bu 23 Nisan’da da en büyük dileğimizdir.
 
Şunu da ifade etmeliyiz ki; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adı üzerinde milli bir bayramımızdır. 23 Nisan’da insanların aklına gelmesi gereken eğlence değil, resmi bir bayramı kutlamak olmalıdır. Bu noktada Ulu Önder Atatürk’ün mirası olan bu milli bayramımızda halkın iradesinin tecelli ettiği TBMM’de terör olayları gerekçe gösterilerek resepsiyon verilmemesi manidardır. Bugüne kadar TBMM’de verilen resepsiyonlarda çalgılı çengili eğlenceler mi tertip edilmiştir ki, acılarımız nedeniyle bu sene böyle bir fotoğrafa engel olmak için resepsiyon iptal ediliyor. Bu kabul edilemez bir durumdur.

Meclis’teki 23 Nisan resepsiyonu, TBMM’nin 23 Nisan 1920’de ortaya koyduğu milli iradenin aynı inanç ve kararlılıkla sürdürüldüğünün somut bir göstergesi olarak görülmelidir. Dolayısıyla resepsiyonun iptal edilmesi TBMM’nin bu sağlam iradesine yönelik bir zafiyet olarak algılanabilecektir. Ayrıca bugüne dek terör saldırılarına rağmen kimi sorumluluk makamındakilerin şaşalı kutlamalara, nişanlara, düğünlere ev sahipliği yaptığını biliyoruz. Televizyonlarda da eğlence programları sürekli devam etmektedir. Dolayısıyla şehitlerimiz nedeniyle 23 Nisan resepsiyonu değil; düğün, dernek kutlamaları, eğlence programları iptal edilmelidir. Aksi taktirde bu tür adımlar milli bayramlarımızın geçiştirilmesine, unutturulmasına yönelik adımlar olarak görülecektir.

Son günlerde Atamıza yönelik yapılan saygısızca, edepsizce davranışlar hepimizi üzmektedir. Bu ülkede çocuklarımıza Atatürk’ün, Atatürk ilke ve inkılaplarının öğretilmesinden rahatsız olan bir zihniyet söz konusudur. Aynı zihniyet ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ ifadesinden de rahatsız, Anayasa’da yer alan milli kimlik tanımından da rahatsızdır. Üstelik bu zihniyete sahip bazı kişilerin eğitimci olması daha da acıdır. Bu güruh, milletimizin küllerinden yeniden doğmasını sağladığı, ülkemizi sömürgeci, işgalci güçlerden temizlediği, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurduğu için mi Atatürk’ten rahatsızdır? Bu ülkeyi çağdaş uygarlıklar düzeyine taşımak için çaba gösterdiği için mi Atatürk’ten rahatsızdır? İlke ve inkılapları ile çocuklarımıza, gençlerimize yol gösterdiği için mi Atatürk’ten rahatsızdır? Atatürk’e husumet beslediğini gayet açık bir şekilde ifade eden bu şahıslar ile ilgili Türk Eğitim-Sen olarak suç duyurusunda bulunduk, hatta bir tanesi hakkında ceza davası da açıldı. Ulu Önder Atatürk’ün manevi şahsını küçük düşürenleri asla affetmeyeceğiz ve konunun takipçisi olacağız.  
    
Atamızın bizlere emaneti olan ve Cumhuriyetimizin yılmaz bekçisi olarak kabul ettiğimiz çocuklarımıza üzerinde bağımsız ve güven içinde yaşayabileceği bir vatan bırakmak, onları her türlü istismardan koruyabilmek, çocukluklarını yaşayabilecekleri, her birinin eşit şartlarda eğitim alabileceği bir ortam sunmak bizlerin asli görevidir. Bu vesileyle; TBMM’nin açılışının 96’ıncı yıldönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor; 23 Nisan 1920’de millet iradesinin tecellisiyle Anadolu’daki son devletimizin temellerini atan büyük lider Atatürk ve O’nun yol arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi bir kez daha saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz.

Doğu ve Güneydoğu’daki şehir ve köylerimizde okullarımızın sevgili yavrularımızla cıvıl cıvıl doldurularak, öğretmenlerine kavuşup, eğitime başlayıp milli bayramlarımızı coşkuyla yaşayacakları günleri hasretle bekliyoruz."denildi