Cumhuriyetimizin İlanının 90. Yıldönümü Tüm Yurtta Olduğu Gibi İlimizde de coşkuyla kutlandı.

Vatandaşlar evlerine, esnaflar çarşı merkezinde işyerlerine Türk bayrakları asarak coşkuya ortak oldu.
Karaman’da kutlamalar,  dün sabah Vali Murat Koca’nın Valilik Makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Tebrikat töreninin ardından program daha sonra Kemal Kaynaş stadyumunda devam etti.
Kemal Kaynaş Stadyumunda gerçekleştirilen kutlamalarda Vali Murat Koca beraberinde Garnizon Komutanı J. Kd. Alb Mustafa Akış ve Belediye Başkanı Kamil Uğurlu ile birlikte halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Vali Murat Koca günün anlam ve önemine dair yaptığı konuşmada “ Bugün Cumhuriyetimiz 90 yaşında. Bu anlamlı gün, bizlere, geçen süre zarfında geldiğimiz seviyeyi değerlendirme, geleceğe dönük hedeflerimizi gözden geçirme imkânını vermektedir.
Cumhuriyet, Türk milletinin Büyük Atatürk önderliğinde verdiği emsalsiz mücadelenin, onurlu duruşunun, vatan sevgisinin, egemenliğine sahip çıkma ve bağımsız yaşama iradesinin ortaya çıkardığı bir eserdir. Kurtuluş Savaşı’nda tarihi bir başarı elde edilmesi ve ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması, Anadolu’daki bin yıllık egemenliğimizi ebedileştiren ileri görüşlü bir adım olmuştur.
Cumhuriyetimizin kazanımları, bir asra yaklaşan zaman diliminde kat ettiği mesafe, ülkemizin bölgesindeki ve dünyadaki saygın konumu, şüphesiz hepimiz için büyük bir iftihar vesilesidir. 90 yıl milletlerin hayatında çok uzun bir süre değildir. Böyle bir çerçeveden bakıldığında Cumhuriyet’in çok daha fazla kökleştiğini ve halkımız tarafından benimsendiğini görmekteyiz. Bugün Cumhuriyet’in ve onun kazanımları, halkımız arasında fark edilenin çok üzerinde bir mutabakata dönüşmüştür. Bu hususta vatandaşlarımızın hiçbir tereddüdü de yoktur.
Uzun yıllar devam eden savaşlar nedeniyle yanmış yıkılmış, imkânsızlıklar içindeki Türkiye’nin, bu kadar kısa bir süre içerisinde, modern bir devlete dönüşmesi ve bugünkü seviyeye ulaşması, örnek bir başarı ve gurur tablosudur.
Cumhuriyet’in en önemli fazileti, eşitlik, adalet, hürriyet ve özgür seçimdir. Millet egemenliğine dayanan, gücünü millet iradesinden alan Cumhuriyet rejiminin temel esasları, bireylerin hak ve özgürlüklerini teminat altına alması, herkese fırsat eşitliği sunması, toplumda adalet duygusunun yerleşmesini sağlayacak bir hukuk düzenini tesis etmesidir. Bugün herkes, bu ülkenin eşit haklara sahip, asil ve özgür vatandaşlarıdır. Ve ayırım gözetilmeksizin herkes, Cumhuriyetimizin gerçek sahibidir.
Diğer taraftan Cumhuriyetimizin en belirgin özelliği, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olmasıdır. Türkiye’nin bugün en güçlü dönemini yaşadığı tartışma götürmez bir gerçektir. 90 yıldır devam eden ve özellikle son yıllarda daha da ivme kazanan gayretler sayesinde Türkiye, büyük dönüşümleri ve kalkınma atılımlarını başarıyla hayata geçirebilmiştir. Demokrasimizin de aynı paralelde büyük bir olgunluk seviyesine ulaşmış olması, ayrıca iftihar kaynağımızdır.
Türkiye çağdaş değerlere dayalı demokratik rejimiyle bölgesinde bir yıldız gibi parlamaktadır. Modernleşme süreci, yükselen demokratik standartları, çoğulcu parlamenter sistemi, gelişen ekonomisi, siyasi istikrarı ile Türkiye’nin ulaştığı seviye dikkatle ve ilgiyle takip edilmektedir.
Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi, Cumhuriyet’in demokrasi ayağı hep sorunlu olmuştur. Demokrasi eksiğinin yakın tarihimizde neden olduğu meseleleri hepimiz yaşadık. Bugün gelinen noktada Türkiye, Cumhuriyetimizi çağdaş bir demokrasiyle taçlandırma yolunda önemli mesafe kat etmiştir. Son yıllarda gerçekleştirilen köklü reformlar, özgürlükleri genişletirken, hukukun üstünlüğünü esas alan modern bir devlet ve toplum düzeninin temellerini de güçlendirmiştir. Kabul edilmelidir ki, Cumhuriyetimizin demokratikleşmesi, ülkemizin son yıllardaki en büyük kazanımıdır.
Tüm bunlar da göstermektedir ki Türkiye, sadece ekonomik, siyasi, askeri ve beşeri açıdan değil, demokratikleşme açısından da, “muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma” hedefi doğrultusunda emin adımlarla ilerlemektedir. Bugüne kadar sorunlarını kendi iradesiyle çözmesi, ülkemizi ve milletimizi farklı kılan bir özelliktir. Bundan sonra da sorunlarımızı adım adım giderek, demokratik bir olgunlukla, cesaretle, konuşarak, barış içerisinde  çözeceğimizden, sıkıntılarımızı hızla aşacağımızdan şüphe duymuyorum. Her milletin tarihi süreçte inişleri, çıkışları olmuştur. Demokratik süreç kimi zaman kesintiye uğrasa da, ekonomik sıkıntılar gelişme ivmesini olumsuz etkilese de, Türkiye yönünü hep ileriye çevirmiş, sorunlarını çözme iradesini kaybetmemiştir.
Bugün Türkiye, güçlü bir vizyonla hedeflerine doğru ilerliyor. Ülkemizin büyüklüğüne yakışan, gıpta ile bakılan projelerle yoluna devam ediyor. Cumhuriyetimizin kazanımlarının üzerine daha büyüklerini inşa etmek, önümüzdeki süreçte temel önceliğimizi oluşturmaktadır.
Ülke olarak kat ettiğimiz önemli mesafeye rağmen, eksikliklerimizin bulunduğunun idraki içindeyiz. Türkiye’nin, insani gelişmişlik endeksinde daha üst sıralara taşınması; demokrasi, ekonomi, kültür, sanat, eğitim, sağlık, altyapı, bilim ve teknoloji ile çevre alanlarında gelişmiş ülkelerin standartlarını yakalaması için çalışıyoruz. Demokrasi ve ekonominin birlikte yükselmesine özel bir önem veriyoruz.
Cumhuriyetimiz on yıl sonra bir asrı tamamlıyor. Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerini tamamlamış, dünyanın en büyük ekonomileri arasındaki yerini almış, en gelişmiş demokratik standartları yakalamış, küresel bütün alanlarda aktif rol oynayan bir Türkiye’ye ulaşılması, temel hedeftir. Bugünkü mevcut göstergeler, bu hedeflerin çok da uzak olmadığını ortaya koymaktadır. Ayrıca Cumhuriyetimizin gurur verici başarıları, bizlere haklı olarak bu güveni vermektedir.
Bu duygularla, siz değerli vatandaşlarımızın, parlak geleceğimizin mimarları olacak sevgili çocuklarımızın ve gençlerimizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyorum. Bütün vatandaşlarımıza bu büyük bayram gününde sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
Vali Murat Koca’nın konuşmasının ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen afiş, şiir, resim ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere Vali Murat Koca ve protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.
Halk Eğitim Müdürlüğü A.S.O. kursiyerleri tarafından sergilenen halk oyunları gösterisinin ardından kutlama programı tören geçişiyle sona erdi.