13 Mayıs 2013 Pazartesi günü Ermenek İlçesine bağlı Balkusan Köyünde gerçekleştirilen anma törenine; Vali Murat Koca, Karaman Milletvekili Av. Mevlüt Akgün, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Ermenek Kaymakamı Hüseyin Sayın, Garnizon Komutanı J. Alb. Selçuk Boz, Karaman Belediye Başkan Yardımcısı H. Osman Ünüvar, Ermenek Belediye Başkanı Necati Akpınar, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Karamanoğlu Mehmet Bey'in türbesinin ziyaret edilmesiyle başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması, Karamanoğlu Mehmet Bey'in temsili fermanının okunması ve Balkusan Köyü okulu öğrencilerinin Türkçe özlü sözlerinin yer aldığı pankartlı geçişleriyle devam etti. 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mestan Karabacak’ın Karamanoğlu Mehmetbey'in hayatı hakkındaki bilgilendirme konuşması ve yapılan protokol konuşmalarının ardından Vali Murat Koca yaptığı konuşmasında; " Türkçemize 736 yıldır başkentlik yapmış ilimize, bu onur ve şerefi kazandıran, büyük devlet adamı, tarihi şahsiyet, Karamanoğlu Mehmet Bey'i anmak için bir aradayız.

Bilindiği gibi tarih boyunca toplulukları millet yapan en önemli unsurlardan birisi dil birliği olmuştur. Bir milleti ayakta tutan, birbirine bağlayan, sosyal hayatı düzenleyen ve devam ettiren, milli şuuru besleyen bir unsur olarak dilin oynadığı rol çok büyüktür. Millet adını yaşayan her toplumun kendine mahsus bir dili vardır. Dünyanın en köklü en zengin dillerinden olan Türkçe’mizin de bizim millet olmamızda, milli birlik ve beraberliğimizi devam ettirmemizde, kültürümüzü bugünlere taşımamızda önemi ve değeri tartışmasızdır. Kültür ve medeniyet dili olan Türkçe’miz tarih boyunca çok geniş coğrafyalarda konuşulmuş ve konuşulduğu her yerde daima dostluk, kardeşlik, sevgi ve adaleti dillendirmiştir. Bugün itibariyle yaklaşık 50 ülkede 200 milyondan fazla insan Türkçe konuşmaktadır.

Bildiğiniz gibi Orta Asya'dan başlayıp, uzun yıllar boyunca Anadolu'ya göç eden Türk Kavimleri, Anadolu'da çeşitli beylikler, devletler kurmuşlardı. Anadolu'da kurulan bu beylik ve devletler komşu ülkeler ve göç güzergâhındaki birçok milletin özelliklerinden etkilenmişlerdir. Bu etkilenmelerden dolayı beylik ve devletlerde halkın kullandığı dil, devlet dili, bilim ve sanat dili farklılıklar oluşturmaktaydı. Birden fazla dil konuşulmasının sakıncalarını gören Karamanoğlu Mehmet Bey, 1277 yılında; Türkçe’den başka dil konuşulmayacağına dair meşhur fermanını yayınlamıştır. Karamanoğlu Mehmet Bey bu fermanı ile dil birliğimiz ile kültür birliğimiz sağlamıştır.

Karamanoğlu Mehmet Bey, askeri ve idari yönden bilgili ve yetenekli bir devlet adamı olmanın yanında hayatı boyunca, ilim, bilim, sanat ve gönül insanlarına büyük değer vermiştir. Bu toprakların vatan edinilmesinde emeği geçen, başta Karamanoğlu Mehmet Bey başta olmak üzere Tarihi Kahramanlarımızı milli ve manevi dünyamıza ışık tutan gönül insanlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyor, onların aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.” dedi.

Vali Murat Koca’nın konuşmasının ardından Halk Ozanı Kaygusuz Abdal'ın büst açılışının protokol üyeleri tarafından yapılmasıyla Balkusan Köyündeki anma etkinlikleri sona erdi.