Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık-Sen’in birlikte düzenlediği “Türkiye’de Sosyal Politikalar ve Çalışan Sorunları” konulu sempozyum Ankara’da gerçekleştirildi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma ŞAHİN ve bakanlık bürokratları, Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin MEMİŞ, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet GÜNDOĞDU, Sağlık-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Memur-Sen ve bağlı sendikaların genel merkez yönetim kurulu üyeleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürleri, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerinden Çalışanlar adına bir temsilci ve Sağlık-Sen Şube Başkanlarının bulunduğu sempozyuma katılım yoğundu.     

SEMPOZYUMUN AÇILIŞ KONUŞMASINI GENEL BAŞKAN METİN MEMİŞ YAPTI

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin MEMİŞ, 175 Bin üyeyle sağlık ve sosyal hizmet kolunda Türkiye'nin genel yetkili sendikası olduklarını söyledi. Sağlık-Sen'in sağlık ve sosyal politikalar alanında, yönetişim bilinci içinde hareket edilmesine inanan, her zaman ve zeminde sorunların çözüme kavuşturulmasını hedefleyen bir sivil toplum örgütü olduğunu da ifade eden Metin MEMİŞ, bu anlayışıyla gerek Sağlık Bakanlığı gerekse Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın en büyük sosyal paydaşı olduklarını belirtti.
Sosyal hizmet çalışanlarının hizmetlisinden, şoförüne, öğretmeninden, sosyal çalışmacısına, psikologundan, sosyologuna hayatlarını, 7 gün 24 saat dezavantajlı gruplar için adadıklarının altını çizen MEMİŞ, yeni dönemde kurum çalışanları için yepyeni ayrıcalıkların ortaya konacağına inandıklarını söyledi.

Sosyal hizmet çalışanlarının hizmetlisinden, şoförüne, öğretmeninden, sosyal çalışmacısına, psikologundan, sosyologuna hayatlarını, 7 gün 24 saat dezavantajlı gruplar için adadıklarını belirten MEMİŞ, "Sosyal hizmet çalışanlarımız, karşılığı hiçbir şeyle ödenemeyecek derecede kutsal bir vazifeyi ifa etmektedir. Dolayısıyla onların derdi hepimizin derdi olmalıdır" dedi. 

Eski ismiyle sosyal hizmet çalışanlarının yıllardır ciddi bir demotivasyonla görev yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden MEMİŞ, artık kamu çalışanları arasında hep unutulan, yaptıkları özel görevlere rağmen kendilerini özel hissedemeyen, özellikle yaşanan münferit durumlarda kamuoyu tarafından kimi zaman insafsızca ve genel olarak yargılanan örselenen, üzülen, kahrolan kesim olmak istemediğini söyledi. 
Yeni dönemde kurum çalışanları için yepyeni ayrıcalıkların ortaya konacağına inandıklarını kaydeden MEMİŞ, "Nasıl ki 12 Eylül referandumunda Memur-Sen ve Sağlık-Sen olarak kadına, çocuğa, engelli vatandaşlarımıza pozitif ayrımcılık yapılmasının önünün açılması için en güçlü şekilde "EVET" demiş isek, desteklenmeye veya el uzatılmaya muhtaç olan dezavantajlı gruplara hizmet eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışanlarına da pozitif ayrıcalık yapılmasına yine aynı şekilde "EVET" diyoruz" dedi.

Bakan Fatma Şahin, yaptığı konuşmada, bakanlığın 1 yıl gibi bir sürede iyi iş çıkardığını ve bunu bakanlık çalışanlarının desteği ve emeğiyle başardıklarını söyledi. Sosyal paydaş olarak Sağlık-Sen'in eleştiri ve önerilerini önemsediklerini ifade eden Bakan Şahin, "Bakanlık olarak başarıyla yol almamızda eleştiri ve önerileriyle her zaman yanımızda olan Sağlık-Sen'in Genel Başkanı ve şahsında Sağlık-Sen'in değerli üyelerine teşekkür ediyorum" dedi. 
Bakanlığın hayata geçirmek için çalıştığı politikalara da değinen Bakan Şahin, amaçlarının özellikle toplumun bugün yaşadığı birçok soruna, koruyucu önleyici tedbirler alarak, olaylar olmadan yanında olacağı modelleri oluşturmak olduğunu söyledi. "Hükümetimizce oluşturulan acil eylem planında yer alan aile sosyal destek projesini çok önemsiyoruz" diyen Şahin, "Aile hekimliği modeli gibi her ailenin nasıl bir hekimi varsa, her ailenin bir sosyal destek uzmanı da olacak. Çünkü ailenin durumuna göre sadece ekonomik destek vermeniz onun sorunlarını çözmeye yetmeyebilir. 

Zihinsel özürlü bir anne varsa, alkolle mücadele eden bir baba varsa, o aileye yalnızca mali destek vermekle, ailenin mutluluğunu, huzurunu sağlamanız mümkün değil" diye konuştu. Özürlü ve Yaşlı Yaşam Merkezleri gibi birçok uygulamayı hayata geçirdiklerini anlatan Bakan Şahin, kalıcı politika ve hizmetlerle hedeflerinin insana dokunmak olduğunu sözlerine ekledi. 

GÜNDOĞDU: ŞİDDET GÖREN KADINI KORUYAN DEVLET, BAŞÖRTÜSÜ YASAĞIYLA KENDİSİ ŞİDDET UYGULUYOR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sendikamız tarafından düzenlenen sempozyumda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise, başörtülü kadınların milletvekili olması ve kamu hizmetinde görev almasının önündeki engellerin cinsiyet ayrımcılığını ortaya çıkardığını, Türkiye'nin en kısa zamanda bu ayıptan kurtulması gerektiğini belirtti.

Gündoğdu, hükümetin en çok önem verdiği bakanlığın hizmet alanları ve tanımlarıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olduğunu söyledi. Hizmet üretme ve kadro kurmadaki engellerin aşılmasının kendilerini sevindirdiğini söyleyen Gündoğdu, Müsteşar Zahteroğulları'nın vekâletinin asil atanmaya dönüşmesini ise, hizmetlerin asilleşmesine yansıması olarak gördüklerini söyledi. 

Aile bağlarının zayıflaması, aile kurumunun zayıflaması halinde teknolojik büyümenin bir anlamı olmadığını söyleyen Gündoğdu, batı medeniyetinin teknolojik yenilikleri alınırken, tükenmiş aile yapısından uzak durulması gerektiğini kaydetti. Medeniyet değerlerimizin aile kutsiyetine önem verdiğini söyleyen Gündoğdu, "Ben buradan dayak yiyenleri koruyan bakanlıktan, hiç kimsenin dayak yemediği topluma geçişte icracı bir rol üstlenmesini bekliyorum. Elimizdeki gençlik, elimizden kayıyor. Alkol ve uyuşturucunun ilkokullara indiği bir dönem yaşıyoruz. Bizi AB'ye aile yapımızdan dolayı almıyorlar. Bu örnek yapımızı korumalı, bütün bakanlıklarımız bu konuda her türlü işbirliğine gitmelidir" şeklinde konuştu. Geliştirikleri projelerle Memur-Sen olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını ifade eden Ahmet Gündoğdu, Genç Memur-Sen projesinin bunun bir parçası olduğunu belirtti. Bu çerçevede Türkiye'de eğitim gören Bosnalı öğrencilerle bir araya geldiklerini belirten Gündoğdu, bu çalışmalarının değişik alanlarda süreceği bilgisini verdi. 

ACİLEN EN AZ 30 BİN KADROYA İHTİYAÇ VAR 

Ortaya konulacak teorik çözüm önerilerinin, teşhis kadar hayata geçmesinin de önemli olduğunu söyleyen Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Çalışanların ürettiği hizmetle gurur duyuldu. Çalışanların özlük haklarına gelince, aynı fırsat yansıtılmadı. Hizmetlerimizden gurur duyuluyorsa, bize bakışta tüm ayrıcalıklardan arınmış, objektir bir bakış açısı istiyoruz" dedi.

İki gün boyunca oturumlar halinde düzenlenen sempozyumda sosyal politikalar ve çalışanların sorunları ele alındı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma ŞAHİN, uzun zamandır talep edilen  “Görevde Yükselme Sınavı”nın açılmasına dair gerekli hazırlıkların yapılarak en kısa sürede “görevde yüksel sınavı” nın yapılacağı müjdesini verdi.