Karaman’ın Akçaşehir Beldesinde bulunan Akçaşehir Camisi’nin ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı, kitabesi bulunmadığından bilinmiyor. Ancak, caminin mimari yapısından, Karamanoğulları döneminde yapıldığı anlaşılıyor.

Kasabanın ve Karaman’ın en eski camileri arasında yerini alan ve kesme taştan dikdörtgen bir yapı içinde olan Akçaşehir Ulu Cami, kıble duvarına paralel üç sahından meydana gelmiş. Cami ilk yapılışında üzeri toprak damla örtülü olduğu öğrenilirken, caminin mihrabı da stalaktik bezemeden oluşuyor. Mihrabın önüne rastlayan üst bölüme teshipli bir göbek yerleştirilirken, caminin önünde altı yığma sütunun taşıdığı bir son cemaat yeri bulunuyor.

Cami İmam Hatibi Muhammet Emin Karataş, bölgenin en eski camisi olan Ulu Cami’ye korudukları kadar gerekli bakım ve özeni de belde halkı ile birlikte sağladıklarını belirterek, bu tarihi ve eşsi mabede cemaatin huzur içinde Ramazan ayında ibadetlerini yaptığını dile getirdi. 2006 yılında restorasyon kapsamında bakıma alınan tarihi Akçaşehir Ulu Caminde içerisinde asırlar öncesinden kalma orijinal ve doğal yapıtları da beraberinde taşıyor.