Heyet Başkanı Ahmet Taşgetiren ile heyet üyelerinden Erol Göka, Hilal Kaplan, Celalettin Can ve Cemal Uşşak, KMÜ Yunus Emre Konferans Salonu'nda üniversitede görev yapan akademik personelle buluştu.

Taşgetiren, burada yaptığı konuşmada, ortada silah varsa ölümlerin olduğunu, ölümlerin nereden gelirse gelsin yüreklere ateşler düşürdüğünü söyledi.

Annelerin yüreklerine ateş düştüğünü, o annelerin Türkiye'nin anneleri olduğunu ifade eden Taşgetiren, "Hangi coğrafyada bulunursa bulunsun. Ölen çocuklar terör örgütü bünyesinde olsa dahi Türkiye nüfusuna kayıtlı çocuklar. Hiç kimse ölmesin. Çünkü hakikaten 40 bin insanın kaybından söz ediyoruz. Bu 40 bin eve, o evlerin içinde bulunduğu 40 bin aileye, sülaleye ateş düşmesi anlamına geliyor" diye konuştu.

Dolayısıyla ölümlere yol açan zeminin değişmesi gerektiğini vurgulayan Taşgetiren, şunları kaydetti:

"Daha insan haklarına saygılı, daha demokratik, hakları gözeten bir yapı oluşsun. Bunlar aslında entegre bir yapıdır. Ama benim görebildiğim hükümet, ilk önce silahlı yapının devre dışı kalmasını istiyor. Bunun için birtakım görüşmeler yürüyor. Devlet adına birtakım kurumlarımız bu görüşmeleri yürütüyorlar. Görüşmelerin bütün boyutlarını biliyor değiliz. Bu da belki eşyanın tabiatı gereği. Bu tarz süreçlerin, problemlerin çözümünde uygulanan bir yöntem. Bugünkü gazetelerde şu tarz başlıklar vardı. '1200 kişi zaten evlerine döndü' diye. Biz bunu bilmiyorduk değil mi- Tartışıyoruz. Gidenleri güvenlik güçleri görsün mü görmesin mi, müdahale etsin mi etmesin mi- Bunun için bir yasal düzenleme yapılsın mı yapılmasın mı- Bunlar tartışılırken bir yandan teslim olmalar veya eve dönmeler başlamış bile. Bir süreç işliyor."

Ahmet Taşgetiren, "Türkiye'nin iç sancılardan kurtulması lazım. Kendi içindeki yaraları tedavi etmesi lazım. 30 yıl olmuş. 30 yıldır kan akıyor bu ülkede. Bir yerde bitirilmesi lazım bunun. Bu bir barış süreci. Biz de bu süreci anlatmak için buradayız" dedi.

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen de Akil İnsanlar İç Anadolu Bölgesi Heyeti'ne, KMÜ'ye geldikleri için teşekkür etti.

Daha sonra heyet üyeleri, akademisyenlerin sorularını cevaplandırdı.