Heyet Başkanı Ahmet Taşgetiren ile heyet üyelerinden Erol Göka, Hilal Kaplan, Celalettin Can ve Cemal Uşşak, Demosan Otel'de sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle buluştu.

Taşgetiren, burada yaptığı konuşmada, yıllarca akan kanın artık durdurulmasını istediklerini söyledi.

Kanın durması için, kanın dökülmesine yol açan yapılanmaların sona ermesi gerektiğini vurgulayan Taşgetiren, "Bu arada da insanımızın devletle ilişkileri daha sağlıklı hale gelsin. Yanlışlıklar olmuş geçmişte... Türkiye, bir köylüye askerin pislik yedirmesi sebebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde mahkum olmamalı ama geçmişte böyle şeyler yaşanmış" dedi.

"Silah, Türkiye'nin kimyasını bozuyor"

Ahmet Taşgetiren, Türkiye'nin, sadece başörtülü olmaları sebebiyle kızların üniversite kapısından kovulan bir ülke olmaması gerektiğini de ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bunlar yaşandı Türkiye'de, bunların düzelmesi lazım. Onun için yeni anayasa diyoruz. Türkiye'de devlet toplum ilişkilerinin, bütün toplum sathında sağlıklı hale gelmesi lazım. Süreci işletenlerin de vatan sevgisinden şüphe duymuyorum. İktidar bu konuda peygamber sabrı içinde olmalı. Silah, Türkiye'nin kimyasını bozuyor. Hukukun, devletin, siyasetin kimyasını bozuyor. Silahlar susmalı. Bu da kolay değil. Toplumun arındırılması, rehabilite edilmesi için bir süre gerekiyor. Biz de 'bu sürece bir katkımız olsun' diye görevi kabul ettik."

Toplantı sonunda, salonda bulunan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri tek tek söz alarak, sürece ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yaptırma ve Yaşatma Vakfı Başkanı Ömer Nazım Boynukalın, huzur ve barışın olmadığı yere yatırımın da gelmediğini bildirdi. Bu nedenle, Türkiye'nin her bölgesiyle kalkınabilmesi için bu acının durdurulması gerektiğini ifade eden Boynukalın, devlet ve millet kaynaşmasının sağlanmasının önemine vurgu yaptı.

Karaman Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi Osman Nuri Koçak ise hükümetin bu köklü sorunu çözmeye çalışmasını takdirle karşıladığını söyledi. İktidarın bu sorunu çözerken de serinkanlı olması gerektiğini anlatan Koçak,

"İktidar o kadar serinkanlı olmalı ki Kemal Bey, Devlet bey ne derse desin, kimseyle laf yarıştırma derdinde olmamalı" diye konuştu.

Yunus Emre Vakfı Karaman Şube Başkanı Ahmet Aköz de akan kanın durması gerektiğini bildirdi.

Vakıf olarak vatan ve millet için çakılan her çivinin arkasında olduklarını dile getiren Aköz, "Kanın durmasını istiyoruz. Bu konuda çaba gösteren herkese Allah yardım etsin" dedi.

Heyet, daha sonra Karaman Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği'ni ziyaret etti.