Eğitim faaliyetlerine hız veren Türk Ocakları Karaman Şubesi Karamanlı Tarihçi, Emekli Albay, Yazar Doç. Dr. Ali Güler’in konuşmacı olarak katıldığı “Atatürk ve Karaman” konulu konferans düzenledi.

Yunus Emre Konferans Salonunda düzenlenen konferansa, Türk Ocakları Karaman Şubesi Başkanı Yunus Turan ve Ocak yöneticilerinin yanı sıra, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, MHP İl Başkanı MHP İlçe Başkanı İsmet Hatipoğlu, MHP İlçe Başkanı Oktay Yılmaz, sendikacılar, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve okunan istiklal marşının ardından Türk Ocakları Başkanı Yunus Turan bir selamlama konuşması yaptı. Daha sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve hayatına ilişkin araştırmaları ile ün kazanan Do. Dr. Ali Güler araştırmalarını Atatürk ve Karaman’a yönelik araştırmalarını Karaman’da bir kez daha paylaştı. 

“Atatürk’ün Babası Karaman Kızıloğuz Yörüklerinden”

Kızıloğuz (Kızıllu) Yörüklerinin Orta Asya’dan başlayan serüvenini anlatan Güler “Anadolu’nun Türk yurdu olmasıyla Karaman, Konya, Ankara gibi bölgelere kısım kısım yerleşen Kızıloğuz Yörükleri yerleştikleri bölgelere isimler vermiştir. Kızılcahamam, Kızılhöyük, Kızılırmak gibi… Karaman’ın Taşkale ilçesinin eski adı olan Kızıllar da ismini bu Türkmen Yörüklerden almıştır. Atatürk’ün baba soyu buraya dayanır. Karaman’da bulunan Sarıtay çiftliği de Atatürk’e aitti, ölümünün arkasından devredildi.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Ali Güler “Taşkale’de yaşayan Ali Rıza Efendi’nin Babası Kızıl Hafız Mehmet Efendi ve ailesi Osmanlı zamanında Rumeli’nin fethiyle bölgeyi Türkleştirmek için Makedonya Debre yakınlarında Kocacık köyüne yerleştirildiler. Burada bulunan Kızıl Hafız Mehmet Efendi’nin evi Başbakanın talimatıyla ‘Kocacık Atatürk Evi’ olarak aslına uygun şekilde yeniden yapıldı.” dedi. Ancak bu evin bilinenin aksine Atatürk’ün babasının evi olmadığının altını çizen Güler, “Kocacık’tan 1839’da Selanik’e yerleştiriliyorlar. Ali Rıza Efendi 1841’de Selanik’te doğuyor.” şeklinde bilgi verdi.

Atatürk’ün baba soyundan 184 kişiyi tespit ettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ali Güler “Bunların bir kısmı hala yaşıyor. Ancak Atatürk üzerinden pirim yapmak gibi bir düşünceleri yok.” diye konuştu.

“Atatürk’ün Anne Tarafında Mevlevilik Kültürü Hâkim”

Yrd. Doç. Dr. Ali Güler “Ata’nın annesi Zübeyde Hanım’ın babası Sofizade Feyzullah Efendi’nin soyu Konyarlar diye bilinen Yörüklere dayanıyor. Bu Türkmen aşireti de Osmanlı döneminde Yunanistan’ın Edessa bölgesine yerleştiriliyor. Ereğli, Ayrancı gibi isimleri bu bölgeye yer adı olarak veriyorlar. Konya’da Zübeyde Hanım adına tapu kayıtları çıkıyor. Ailenin Konya ile hep bir bağlantısı olmuş.” dedi.

Güler “Zübeyde Hanım Darüşşafaka’da Ramazan ayında Kadir gecesinde ailesi için her yıl Hatim indirilmesi için bağış yapıyor. Ailesinin bir kısmına, bu kuruma hatim yapılması için verilen listeden ulaşıyoruz. Atatürk’ün anne tarafından 107 kişi tespit ettim, bunların da bir kısmı halen yaşıyor.” ifadelerine yer verdi.

Atatürk’ün teyzesi Hatice Hanım’ın Mevlevi Şeyhi ile evli olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ali Güler “Atatürk’ün anne tarafında genel olarak Mevlevilik kültürü var. Atatürk’ün de tekke, zaviye ve türbeleri kapatırken Mevlana Türbesine dokunmadığını görüyoruz.” dedi.

Atatürk’ün Doğum Günü 4 Ocak

“Atatürk doğduğunda babası Ali Rıza Efendi, Ata’nın doğum gününü evde bulunan Kur’an-ı Kerim’e yazmış. Daha sonra bu Kur’anı mahalle imamına vermiş. Benim tespit ettiğim verilere göre Atatürk’ün doğum günü 4 Ocak, en azından bu Kur’an bulunana kadar.” diyen Yrd. Doç. Dr. Ali Güler “Atatürk sağ iken doğum gününü soran İngiliz yetkililere imalı olarak 19 Mayıs demiştir. İngilizlere ve diğer devletlere haddini bildirmeye karar verdiği Kurtuluş Savaşının başladığı günü söylemiştir.” şeklinde konuştu.

Atatürk’ün Vasiyeti

Atatürk’ün vasiyeti hakkındaki söylentilerin asılsız olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ali Güler “Atatürk 5 Eylül 1938’de yazdığı vasiyeti 6 Eylül’de notere onaylatmıştır. Burada Çankaya Köşkü’nü ve bir kısım araziyi Cumhuriyet Halk Partisine yenilikleri devam ettirmesi için vermiştir. Daha sonra bunlara devlet el koyar. İsmet İnönü’nün çocuklarının eğitiminin karşılanması da noterde onaylanan bu evrakta yer almıştır.” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Güler Atatürk’ün vasiyetinde Hilafet ve Türkiye’de bulunan farklı etnik kökenler hakkında hiçbir şey bulunmadığını belirtirken “İlla bir vasiyet uydurulacaksa Türk birliğinin sağlanması yönünde uydurulsun.” dedi.

“Ayasofya’nın Müzeye Dönüştürülmesinin Altındaki İmza Atatürk’e Ait Değil”

Öğrencilerin sorularını da cevaplayan Akademisyen Yazar Güler, bir öğrencinin “Ayasofya’nın müze olmasını Atatürk mü istedi?” sorusu üzerine “1934’te imzalandığı söylenen bu evrak Atatürk’ün ölümünden sonra 1943’te ortaya çıktı. Bu metinde bulunan Atatürk imzası da İnönü imzası da asıl imzalarına uyum göstermiyor.”  şeklinde konuştu.


ALİ GÜLER KİMDİR?

Tarihçi, Yazar, Öğretim Üyesi, Emekli Albay
İlk ve orta öğrenimini Karaman’da yaptı. Karaman Lisesi’nden 1979 yılında mezun oldu ve 1980 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı’nda başladığı yüksek öğrenimini, 1984 yılında bitirdi.
Aynı fakültede okurken 1982 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı adına “askeri öğrenci” oldu. 14 yıl Kara Harp Okulu Komutanlığı’nda Atatürkçülük ve Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi öğretim elemanı olarak çalıştı. Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi Komutanlığı görevini yürüttü. 2004 tarihinde başladığı İstanbul'un Harbiye semtindeki Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı Müze Kısım Amirliği görevini bir yıl yürüttü. Dr. Öğ. Albay rütbesinde iken kendi isteğiyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden emekli oldu.
Ali Güler, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde 1984 yılında başladığı Yüksek Lisans eğitimini, İstanbul’daki Rum-Yunan Teşkilat ve Cemiyetleri (30 Ekim 1918 - 16 Mart 1920) isimli çalışmasıyla 1986’da tamamladı. Aynı Enstitüde 1986 yılında başladığı Doktora eğitimini, Türkiye’deki Gayrimüslimlerin Yirminci Yüzyıl Başlarında Sosyo-Ekonomik Durumları (1900 - 1918) isimli çalışması ile 1993’te bitirdi.
1988 yılından beri Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Türk Askeri Tarih Komisyonu Asli Üyesi; 10 Şubat 2000 tarihinden itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri Atatürk Araştırma ve Eğitim Merkezi (ATAREM) Genel Kurul Üyesi, 15 Haziran 2000 tarihinden itibaren de Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı Haberleşme Üyesi olan Ali Güler, Türkiye’deki Gayrimüslimler (Rumlar, Ermeniler, Yahudiler), Türk-Yunan İlişkileri, Atatürk, Atatürkçülük ve Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi alanlarında eser sahibi olup, bu konularla ilgili makaleleri çeşitli akademik ve askeri dergilerde yayınlanmıştır. Başta, Genelkurmay Başkanlığı’nın düzenlediği “Askeri Tarih Seminerleri” olmak üzere birçok bilimsel toplantıya davetli veya görevli olarak katılmış ve bu toplantılarda bilimsel bildiriler sunmuştur.