Karaman’ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında devam eden kurtarma çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Çalışmalarda suyun galeriye açıldığı merkeze doğru gittikçe önümüzdeki tablonun daha da ağırlaştığını görüyoruz” dedi.

Bakan Yıldız, maden ocağındaki çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldız, “2 işçi kardeşimizin cansız bedenlerine ulaşmıştık. Onlarla alakalı hem kendileri, hem de ailelerine dönük bir kısım tahlilleri yapabilmek, adli tıpa gönderebilmek için Sayın Başsavcılığımızın aldığı bir karar vardı. Ve bugün o işlemler tamamlandı. 18 işçi kardeşimizin yakınları olan 41 kişiden kan örnekleri alındı ve Adli Tıp Kurumu’na Ankara’ya gönderildi. Aynı şekilde iki işçi kardeşimizden de otopsi ile beraber yine aynı örnekler helikopterle Ankara’ya intikal ettirildi. Sayın Başkanla konuşmamızda da, kendilerinin bir müddet süre istediklerini, bu süre içerisinde hızlıca yapacaklarını belirttiler ve yarına bir aksilik olmazsa bize göndereceklerini belirttiler. Tabii ki bu konuda Başsavcılığımızın da yürüttüğü bir işlem var. Dünden bu yana aslında suyun merkezine, suyun galeriye açıldığı merkeze doğru gittikçe önümüzdeki tablonun daha da ağırlaştığını görüyoruz. AFAD tarafından çekilen görüntüler dağıtıldı. Orada maden ocağının altındaki tahkimat yapmak için ağaçların nasıl kesildiği, bunlarla alakalı işlemlerin nasıl ikmal edildiği, vagonların ve rayların çalışmasıyla ilgili eksikliklerin giderildiği, aynı zamanda pasaların ve şılan çekilmesi ile alakalı konuların işlendiğini görüyorsunuz. Ama önümüzde günlerce sürebilecek bir kurtarma çalışmasından bahseder olduk. Çünkü, hem tahkimatın, hem zeminin bozulduğu bir ortama geldik. Mesafenin çoğunluğunu daha geride bırakmış olmamıza rağmen işin yoğunluğunu görüyoruz. Ailelerimizle de paylaştığımı bu bilgilerle zamana karşı biraz daha sabırlı olmamız gerekecek” dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Yıldız, “Bundan sonraki her metrede suyun hareketleri ile beraber yine işçi kardeşlerimize rastlayabiliriz. Ama bunun ne kadar önce, ne kadar sonra olacağını şu anda bizim belirlememiz ve koordinat vermemiz mümkün değil. O açıdan son metreye varıncaya kadar, bizim nefeslikten ve desandreden girdiğimiz kanal birleşinceye kadar bu çalışmalar devam edecek. Bir nevi maden ocağının baştan sona kadar yapıldığını söylersek çok mübalağa etmiş olmayız. Tahkimatları özellikleri kavşak noktalarda tamamen bozulan yerler var. 15-16 saat harcadığımız 1 metre, 2 metre yerler var. Çalışmalar devam ediyor” şeklinde konuştu.

Bakan Yıldız, başka bir gazetecinin sorusu üzerine, “Yaklaşık 25 metreye yakın bir mesafe gittik ama bu mesafe bizim hızımızın bayağı etkilendiğini gösteriyor. İki tane baş aşağı ve iki tane önemli de kavşağımız var onları geçmemiz lazım. Biraz uzun soluklu bir çalışma olacak. Birinci baş aşağıdan aşağıya girmedik. Onu geçip direk ana yoldan devam edeceğiz. Olma ihtimali daha güçlü olan yerlere öncelikle bakıyoruz. Daha sonra da bütün iki ocak girişi de birbiriyle buluşması içinde çaba sarf ediyoruz ” dedi.

“RAPOR NETLEŞİRSE YARIN CENAZELERİ KALDIRIRIZ”

Maden ocağından çıkarılan işçilerin cenaze törenleri ile ilgili soru üzerine Bakan Yıldız, “Adli tıptan istenilen rapor, teşhis etmeyle alakalı rapor netleşirse yarın cenazeleri kaldırırız ama netleşmezse, tamamen Adli Tıp Kurumu’ndan gelecek rapor doğrultusunda davranacağız. Desandrede 306. metredeyiz. Orada dün akşamdan bu yana çok fazla talaş, ahşap ve 3 tane ezilmiş vagonu çıkartmamız lazım. Suyun çekilmesi bu kadar malzemenin arasından çok kolay olmuyor. İki tane pompa değiştirdik. Birçok teknik ayrıntı var. Nefeslikte de dünden bu yana 12 metre ilerledik” diye konuştu.