Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, başkasının adına kayıtlı cep telefonu hatlarını kullanan vatandaşların bu hatları kendi üzerlerine kaydettirmeleri için tanınan bir yıllık sürenin 1 Ekim 2014 tarihinde dolacağını söyledi.
Elvan yaptığı açıklamada, başkasının adına kayıtlı olmasına rağmen kullandıkları hatları herhangi bir sebeple üzerlerine almamış olan kişilerin mağdur olmaması amacıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından bir yıl ek süre tanındığını hatırlattı.

Vatandaşların hizmet aldıkları GSM operatörlerine başvurarak, hatları üzerlerine kaydettirmeleri ve abonelik sözleşmesi imzalayabilmeleri için tanınan ek sürenin 1 Ekim 2014 tarihinde dolacağını belirten Elvan, "Başkasının hattını kullanan vatandaşlar önümüzdeki iki ay içinde hatlarını üzerlerine almazlarsa, hattın asıl sahibi olarak gözüken kişiler bu telefonları kapattırabilecek" diye konuştu.

BTK'nin vatandaşların haberi olmadan adlarına cep telefonu hattı açılmasını engellemek ve bu şekilde açılmış hatların gerçek kullanıcıların adına kaydedilmesini sağlamak için 2 Ocak 2013 tarihinde internet üzerinden Mobil Hat Sorgulama Hizmeti başlattığını ifade eden Elvan, şunları kaydetti:

VATANDAŞLAR ZOR DURUMDA KALIYOR

"2013 yılı başında hayata geçirilen internet üzerinden hat sorgulama hizmeti kapsamında 2 milyon 536 bin 430'u farklı kişiler olmak üzere toplam 3 milyon 548 bin 112 sorgulama gerçekleştirilmiş. Bu sorgulamalar sonucunda çok sayıda kişinin üzerlerinde kayıtlı görünen ancak başkaları tarafından kullanılan hatlardan haberdar olduğu anlaşılıyor. Abone kayıt merkezlerine yapılan başvurular üzerine başkasının adına kayıtlı hat kullanan yaklaşık 900 bin kişide hatları üzerlerine aldı. Başkasının adına hat alan bazı kişiler, bu hatları dolandırıcılık gibi yasa dışı bir takım işlerde ve görüşmelerde kullanabiliyor. Bu gibi olaylar nedeniyle, bazen kağıt üstünde hattın sahibi olarak gözüken ancak bundan haberi olmayan vatandaşlar zor durumda kalabiliyor."

İnternet sitesinde yaptıkları sorgulama sonucunda adlarına kayıtlı ancak başkaları tarafından kullanılan telefon bulunduğunu tespit edenler, ilgili GSM firmasının abone kayıt merkezlerine başvurarak, bu hatların kullanıcıların adına kaydedilmesini veya iptal edilmesini isteyebiliyor.

E-DEVLET ÜZERİNDEN SORGULAMA

Cep telefonu abonesi olmayan vatandaşlar da bilgileri dışında adlarına hat açılıp açılmadığını e-Devlet üzerinden kimlik numarasıyla sorgulama yaparak öğrenebiliyor.