30 Ekim 2 Kasım 2014 tarihlerinde gerçekleşen Antalya Cam Piramit’te düzenlenen 2. RENSEF Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarına Karaman İlinden Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı katıldı.

Agoras fuarcılık hizmetleri tarafından düzenlenen Fuarda anahtar teslim güneş enerjisi santrali kurulumu, fotovoltaik panel üretimi, fotovoltaik invertör üretimi, solar tarımsal sulama sistemleri kurulumu, solar thermal (günısı) sistemleri kurulumu, GES danışmanlık hizmetleri gibi konularda ürün ve hizmetler sunan firmaların yanı sıra biyogaz, biyoatık ve biyokütle konularında atıkların enerjiye çevrimi (çöpten elektrik üretimi) alanında faaliyet gösteren firmaları yer aldı.

 Fuar’a 37 şirketle beraber 24 kurum katıldı. Fuarın açılışına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta, Akdeniz Belediyeler Birliği ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü‘de katıldı. Açılışta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta Türkiye’nin enerji talep artışı en hızlı gerçekleşen ülkeler arasında olduğunu söyledi. Türkiye’nin 2002 yılından bu yana elektrik ve doğal gaza talep artışında Çin’den sonra dünyada ikinci konuma geldiğini söyleyen Usta, 2013 yılındaki elektrik tüketiminin yüzde 28’inin alternatif enerji kaynaklarından karşılandığını ifade etti.     

GENSED tarafından düzenlenen panelde Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nden Yüksek Mühendis Yüksel Malkoç, TEİAŞ APK Dairesi Yetkilisi Ceyhun Cengiz, TEDAŞ Elektrik Yüksek Mühendisi Bilal Şimşek ve Akdeniz EDAŞ Müşteri Hizmetleri Direktörü Mete Yılmaz yer aldı. Moderatörlüğünü GENSED Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çatalbaş'ın yaptığı ikinci oturumda Lisanslı ve Lisanssız Elektrik Üretimi ile ilgili ayrıntılı bilgiler paylaşılarak dinleyicilerin sorularına cevaplar verildi.

Ayrıca Tarımsal Üretimde Solar Enerjinin Yeri oturumu ile başlayan panele Antalya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü İzzet Kaş ve TÜMYENDER Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Ateş katıldı. Ahmet Dallı'nın moderatörlüğünde başlayan panelde TÜMYENDER Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Ateş sulama birliklerinde ve belediyelerde peyzaj alanlarında solar sulama sistemlerinin temel çalışma prensipleri ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Ardından Antalya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü İzzet Kaş, tarımsal üretimde solar sistem teşvikleri ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.       

Karaman Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi KONARILI Fuar katılımcılarını dolaşarak Karaman’ın Güneş Enerjisi yatırımcıları için Türkiye’nin en uygun alanlarına sahip olduğunu ayrıca güneş enerjisi paneli üretmek isteyen sanayicileri ve GES yatırımcılarını Karaman’a yatırım yapmaları için davet ettiğini belirti. Fuar Pazar günü sona erdi.