Karaman merkeze bağlı Barutkavuran Köyü civarında kurulacak olan tesiste tavuk gübresi atıkları, büyük baş hayvan gübresi atıkları, mısır silajı ve mısır atıklarından elde edilmesi planlanan enerji üretimi için Vali Murat Koca NTV Radyo haber kanalında açıklamalarda bulundu.
29 Nisan 2015 Çarşamba günü saat 10.00’da NTV Radyo’nun haber merkezi kuşağında canlı yayına konuk olan Vali Murat Koca yaptığı açıklamada; “Türkçenin başkenti olan ve aynı zamanda yenilenebilir enerjinin başkenti olma yolunda emin adımlara ilerleyen Karaman için kurulacak olan biyogaz enerji santrali tesisinin önemli bir kazanç olduğunu düşünüyorum.
Bu tesisin Karaman’a kazandırılması ile mevcut güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi yatırımlarıyla birlikte enerji çeşitliliğimizi de arttıracaktır. 
Karaman’da halen 20 adet tavukçuluk işletmesi bulunmaktadır. Çeşitli kapasitelerde 32 adet faal kümes bulunmaktadır. Bu işletmelerde 1 milyon 736 bin kapasite mevcuttur. Şu anda 1 milyon adet fiili kapasite bulunmaktadır. Karaman tavukçuluğunun günlük 180 ton civarında gübre atığı mevcuttur. Karaman tavukçuluk sektöründe TUİK verilerine göre Türkiye’de 19 uncu sıradadır. Buradan hareketle Karaman’da biyogaz enerji tesisinin kurulmasını gerekli kılmıştır.
Biz de Karaman Valiliği olarak girişimci firma ve Karaman’da faaliyet gösteren kümes ve çiftlik hayvanları işletmeleriyle bir araya geldik. Hayvansal atıkların yeterli kapasitede olduğunu tespit ederek, biyogaz enerji santralinin Karaman’da kurulmasının uygun olacağını düşündük. Sağ olsunlar, yatırımcı bir vatandaşımız bu konuda altyapı imkânlarını yeterli bularak Karaman’da böyle bir tesisi kurmaya karar verdi.
24.04.2015 tarihinde temelini attığımız ve çevre adına önemli bir kazanım sağlayacak olan biyogaz enerji santralinin ilimiz ve ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlayacak.
Karaman Merkez Barutkavran Köyü civarında 15 dönüm arazi üzerinde kurulacak olan biyogaz enerji santralinde, günde 150 ton tavuk gübresi, 50 ton büyükbaş hayvan gübresi ve 10 ton mısır silajından enerji üretilmesi hedeflenmiştir.
Biyo enerji santrali 1,4 Mega watt elektrik üretecek.  3500 konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak güçte olan tesis, günlük 10 ton kuru organik gübre işleyerek, yılda 4 bin ton kapasiteye ulaşacak. 
Alman menşeili biyogaz teknolojisinin yatırım maliyeti 7 milyon dolar olacak. Karaman’da kurulacak olan bu tesisin önümüzdeki altı ay içerisinde üretim safhasına geçmesi hedeflenmektedir.
Biyogaz enerji santralinin temel hammadde kaynağı olan tavuk gübresi atıkları, büyük baş hayvan gübresi atıkları, mısır silajı ve mısır atıkları yoğun olarak Karaman’da mevcuttur.
NTV Radyo sunucusu Aynur Altunkaş’ın hayvansal atıkların değerlendirilmesi konusundaki sorusu üzerine, Vali Koca; “Hayvansal atıkların bertarafı konusundaki çalışmaların çoğu, daha ziyade bu atıkların kırsal kesimlerde doğrudan gübre olarak kullanılmasına yönelik olup, bu atıkların verimli bir şekilde değerlendirilmesi ve arıtılması konusunda yapılan çalışmaların yeterli olmadığı görülmektedir.
Son yıllarda evsel atık sular, gıda işleme ve kâğıt endüstrisi atık suları başta olmak üzere organik menşeili pek çok atık ve atık sular hem havasız olarak arıtılmakta, hem de biyogaz üretimiyle yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.
Bu amaçla ülkemiz açısından zengin bir organik madde potansiyeline sahip hayvansal atıkların yenilenebilir enerji olarak geri dönüşümü, çevre kirliliğinin kontrolü ve enerji kaynaklarının geliştirilmesi açısından son derece önemli bir adım atılmıştır.
Topraklarımızın büyük bir kısmının organik madde açısından fakir olması, tarım sektörünün suni gübre kullanılmasına neden olmaktadır. Bu bakımdan, tesisle beraber suni gübrelerin yerini alacak biyo gübre üretme avantajına sahip olacak. Ayrıca arıtılmış materyalin organik toprak iyileştirici olarak kullanılabilecek olması ülkemiz tarımı açısından önemlidir.” dedi.
Yapılan işin çevre duyarlılığı konusundaki düşünceleri sorulan Vali Koca konuşmasının devamında; “Artan insan nüfusuyla birlikte büyüyen hayvancılık endüstrisi, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde çevreyi tehdit eden yüksek miktarlarda hayvansal atığın oluşmasına neden olmaktadır.
Ülkemizde, özellikle kümes ve çiftlik hayvanlarından kaynaklanan hayvansal atıklar, son yıllarda en önemli ve en ciddi çevresel problemler arasında yer almaktadır.
Bu atıkların herhangi bir yönetime tabi tutulmadan bilinçsizce ekim alanlarına, meralara, açık alanlara atılması, mahsul çeşitliliğini ve kalitesini düşürmekte ve toprağın biyolojik yapısını tahrip ederek faydalı kullanım özelliklerini bozabilmektedir.
Ayrıca bu atıkların standartlara uygun olmayan şartlarda depolanması, yani vahşi depolama, koku, sinek ve haşere sorunları oluşturarak insan ve çevre sağlığını ciddi ölçüde tehdit etmektedir.Bunun yanında, sularda ve toprakta oluşan azot ve fosfor kirliliğinin yanı sıra hayvansal atık birikiminden kaynaklanan çeşitli gazlar da, bölge havasını kirletmekte ve zararlı mikro organizmalar ve bakterilerin oluşumu ile ciddi hastalıkların geniş alanlara yayılmasına sebep olmaktadır.
Bu açıdan, hayvan çiftliklerinden kaynaklanan atıkların Ülkemiz ve Karaman açısından yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak değerlendirilmesi ve bu atıkların sebep olduğu çevre kirliliğinin azaltılmasına neden olacaktır.” dedi.