Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) 1964 yılında meydana gelen ‘Karaman Yangını’nı konu alan sergi ve panel düzenlendi. Panele KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münir Oktay, Karaman Belediyesi İtfaiye Müdürü İsa Kayhan, yangına tanık olan davetliler ve öğrenciler katıldı.

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlenen panel saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Panelde ayrıca konuklara güftesini Sami Özdağ’ın yaptığı Karaman yangınını konu alan ‘Çarşı Yangını’ isimli dinleti sunuldu.

“YANGIN KARAMAN’DA BÜYÜK DEĞİŞİKLİKLERE NEDEN OLDU”

Dinletinin ardından panelin oturum başkanı Doç. Dr. Mehmet Mercan, 1964 yılında meydana gelen Karaman yangınının 50. yılının yaşandığına dikkat çekerek, üniversitelerin bölgelerinde yaşanan tarihi ve kültürel olaylara yabancı kalmadan araştırma yapmasının önemine değindi. KMÜ’nün bu bağlamda Karaman ile ilgili pek çok çalışmada yer aldığını söyleyen Doç. Dr. Mercan, “Düzenlemiş olduğumuz panel ile Karaman’ın tarihine ışık tutacak çalışmaları sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 1964 yılında yaşanan bu yangın Karaman’da gerek nüfus gerekse kültürel anlamda büyük değişikliklere neden oldu” dedi.

“YANGIN TAM BİR FELAKETE SEBEP OLMUŞTUR”

Doç. Dr. Mercan’ın ardından söz alan Arş. Gör. Aytunç Ülker ise yangınla ilgili yapılan araştırmalar hakkında bilgi verdi. Yangınının yaşandığı dönemde çok sayıda ulusal ve yerel basında haber olarak yer bulduğunu belirten Ülker, yangının Külahçılar Camii’nin yakınında bulunan bir terzide başladığını ve bu şekilde yayıldığını söyledi. Ülker, “Yangından dolayı yaşanan panik sebebiyle vatandaşlar geceyi dışarıda geçirmişler, birçok dükkân da yağmaya uğramıştır. Kısa sürede büyüyen yangın bir felaket halini almıştır. O dönemde yapılan açıklamalara bakıldığında 90 yıllık mazisi olan bu çarşıda 157 dükkânın yandığını görmekteyiz. Yangın Karaman’da tam anlamıyla bir felakete sebep olmuştur” şeklinde konuştu.

“BAZI KARAMANLILAR ANKARA’YI GÖRMEDEN AMSTERDAM’I GÖRDÜ”

Son olarak söz alan Yrd. Doç. Dr. Alaattin Uca da Karaman yangınını bizzat yaşayan tanıklarla yapmış olduğu röportajlardan derlenen bir sunum yaptı. Yangının üzerinden çok uzun yıllar geçmemiş olmasına rağmen yangına dair bir bilgi ve belgeye ulaşamamış olmanın üzücü olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Uca, “Olaya sadece yangın olarak bakmak yanlış olur. Olayın önemi, yangından sonra Karaman’da yaşanan değişim ve Karaman’ın dışarıya verdiği insan göçünden kaynaklanmaktadır. Yangın sonrasında binin üzerinde insanımızın Avrupa’ya göç ettiği söyleniyor” diye belirtti.

 Karaman’a geri dönme umuduyla Avrupa’ya giden çoğu kişinin yaşantısına orada devam ettiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Uca, “Yangın hakkında konuştuğumuz ve hatıralarını dinlediğimiz tanıklar yangını felaket olarak nitelendiriyor. Yine tanıkların ifadelerine göre; ‘O dönemde Karamanlıların bazıları Ankara’yı dahi görmeden Amsterdam’ı gördü’ şeklinde yorumlar yapılıyor” ifadelerini kullandı

“ARAŞTIRMAYI YAPAN HOCALARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Yangın hakkında anılarını paylaşan Karamanlı emekli öğretmen Ali Ünlüer ise yangın sonrasında Avrupa’ya göç eden vatandaşların Karaman için büyük kazanç olduğunu ifade etti. Üniversitede yapılan bu çalışmadan dolayı mutluluk duyduğunu belirten Ünlüer, “Üniversitelerin asli görevlerinden birisinin de bölgelerinde ve bulundukları şehirlerde yaşanan tarihi olaylar hakkında araştırma yapmasıdır. Bu anlamda üniversite yönetimine ve araştırmayı yapan hocalara teşekkür ediyorum” konuşmasını yaptı.