Ramazan Ayında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin Karaman Programında AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk’un Gıda Vadisi Projesi ile başlayan ve Bakan Zeybekçi’nin bu vizyonu Serbest Bölge ile taçlandıralım önerisi ile Karaman’ın gündemine oturan Karaman Serbest Bölge ve Gıda Vadisi Çalıştayı konusunda somut adımlar atıldı. AK Parti Karaman Milletvekili Konuk’un Bakan Zeybekçi ile yaptığı istişare ve bu istişareden sonra yazdığı resmi yazı neticesinde Ekonomi Bakanlığı ile Ekim Ayında yapılacak geniş katılımlı bir Çalıştay konusunda mutabakat sağlandı.

Ekonomi Bakanlığı’nın himayesinde Karaman Belediyesi, KOP, MEVKA ve Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi İşbirliği ile yapılması planlanan çalıştayda Karaman’a kurulacak bir Serbest Bölgenin yanı sıra dünyadaki Gıda Vadisi örnekleri ile güçlü marka oluşturma modellerinin de programa dahil edilmesi planlanıyor.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye yazdığı yazı ile resmi süreci başlatan AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk, çalıştayın  daha verimli geçmesi ve Karaman sanayisi ve iş dünyasına yeni bir ivme katması için Bakanlığın daha önce gerçekleştirdiği ve Serbest Bölgeye sahip illerde yaptığı Serbest Bölgeler çalıştaylarından farklı olması gerektiğine dikkat çekti. Yazısında daha önce çalıştay yapılan Denizli ve Gaziantep’te serbest bölge olduğunu vurgulayan Konuk, Karaman’daki çalıştayda ise öncelikle Serbest Bölge Fikrinin olgunlaşması gerektiğine,  bu çerçevede de ülkemizdeki değişik illerde kurulu serbest bölgelerin yetkililerinin tecrübelerini paylaşmalarının önemli olduğunu belirtti. Dünyadaki başarılı örneklerin birinci ağızdan anlatılacağı Gıda Vadisi ve markalaşma uygulamalarının da çalıştaya renk katacağını vurgulayan Konuk, Bakan Zeybekçi’ye hitaben yazdığı yazıda şu ifadeleri kullandı; Karaman’a gerçekleştirdiğiniz ve Karaman ekonomisinin geleceğini değerlendirme imkânı bulduğumuz ziyaretinizde şifai olarak konuştuğumuz ve yerel basın ile Karaman kamuoyunda da heyecanla karşılanan Karaman ile KOP Bölgesi illerini kapsayacak şekilde gerçekleştirmeyi arzuladığımız Gıda Vadisi’ni taçlandıracak Karaman’a Serbest Bölge kazandırılması beyanatınız ve bu beyanat çerçevesinde ilk somut adımı teşkil edecek Serbest Bölge Çalıştayı gerçekleştirme öneriniz çerçevesinde Bakanlığınız himayeleri ve Belediyemiz ile eğer  Bakanlığınız ve ilgili kurumlar nezdinde mutabakat sağlanırsa KOP Bölge İdaresi Başkanlığı ve MEVKA Başkanlığı’nın ev sahipliğinde bir organizasyonu Karaman Sanayi ve Ticaret Odası ile Karaman’daki ilgili Oda, Dernek ve STK’ların katılımıyla yapma konusunda desteklerinizi beklediğimizi ifade etmek isterim.
Geniş katılımlı ve katılımcıların hazırlıklı olarak katılacağı, daha önce Bakanlığınızın Gaziantep ve Denizli olmak üzere Serbest Bölgesi bulunan iki ilimizde gerçekleştirdiği çalıştaylardan faklı olarak Serbest Bölge kurulma fikrinin mayalanacağı ve ilimizde gerçekleşecek bu çalıştayda takdir edersiniz ki, Denizli, Kayseri, Ege Serbest Bölgeleri gibi yıllardır uygulamanın içinde olan bölgelerden yetkililerin tecrübelerini paylaşmak üzere çalıştaya iştiraki serbest bölge uygulamasına yabancı olan ilimizde sağlam bir zeminin oluşması açısından yararlı olacak, çalışmayı pratik ile süsleyerek renklendirecektir. Yine takdir edersiniz ki, Karaman’ın sağlam bir gıda sanayi alt yapısı mevcut olmakla birlikte markalaşma ve eldeki potansiyeli üretime dönüştürecek güçlü organizasyonlar oluşturma konusunda yeni bakış açılarına da ihtiyacı vardır. Bu çerçevede sponsor desteği ile İtalya’da Havacılık sektöründe işletmeler müstakil kalacak şekilde küçük işletmeleri marka çatısı altında birleştiren ve küresel markalarla rekabet gücü elde eden bir marka kooperatifinin tecrübeleri ile Toskana Vadisindeki üretici organizasyonu örneği ile Hollanda’daki Whageningen Gıda Vadisi Projesi örneğinin de çalıştaydaki bir oturumda masaya yatırılmasının bu çalıştaya ayrı bir değer katacağını düşünüyoruz.
Karaman’ın geleceğine büyük katkı yapacağını düşündüğümüz ve makamlarının ülke ekonomisi konusundaki hassasiyeti ile vizyoner bakışının göstergesi olan Serbest Bölge kurma öneriniz ve bu önerinin ilk adımını teşkil edecek çalıştay organizasyonu kapsamında, uygun görürseniz bu organizasyonun gerçekleştirilebileceği yeterli hazırlık süresini de dikkate alarak Bakanlığınızın takvimine uygun bir zaman diliminin belirlenmesi ve yine Bakanlığınız koordinatörlüğünde Karaman Serbest Bölge Çalıştayı’nın organizasyonu konusunda desteğiniz ile bu çalıştaya himayelerinizi takdirlerinize saygılarımla arz ederim.”
Bakan Zeybekçi ile konuyu istişare eden ve söz konusu çalıştayın Ekim Ayında Karaman’da yapılması konusunda mutabakata vardıklarını belirten AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk,çalıştay ile ilgili yaptığı kısa değerlendirmede süreç ile ilgili bilgi verdi. Bakanlığın daha önce yaptığı çalıştaylar çerçevesinde bir formatının olduğunu belirten Konuk, “Bu formatı nasıl zenginleştirebileceğimizi önümüzdeki günlerde Bakanlıkla detaylı şekilde istişare edeceğiz. Bakanlığın vereceği net takvime göre Karaman’da çalıştaya katkı verecek, bu çalıştay vasıtasıyla Karaman’ın gelecek vizyonunu inşa edecek kurumlarımızın yetkilileriyle bir araya geleceğiz. Bu çalıştayda bizim daha önce takip ettiğimiz, incelediğimiz ve Karaman’ın, ülkemizin geleceğine katkı vereceğini düşündüğümüz dünyadaki bazı modellerin birinci ağızdan Karaman kamuoyuna ve iş dünyasına aktarılmasını sağlamaya çalışacağız. O iş modellerinin Karaman’da nasıl bir uygulama alanı bulabileceğini Karaman’ın potansiyeli ile nasıl harmanlanabileceği konusunda uzmanların fikrine müracaat edeceğiz. Bu çalıştayın ardından da süratle uygulama safhalarına geçeceğiz ve adım adım Karaman’a yakışan geleceğin büyük Karaman’ın inşasını elbirliği ile gerçekleştireceğiz. Sayın Bakan’a özellikle teşekkür etmek istiyorum. Karaman ziyaretinde Sayın Bakan Karaman’ın vizyonuna katkı yapmak için bir öneride bulundu ve bu önerisini de hayata geçirmek için Ankara’ya döner dönmez harekete geçti.Sayın Bakanımız Lütfi Elvan döneminde Karaman, tamamlanan ve hızla tamamlanacak ulaştırma altyapısı yani duble yolları, demiryolu ağı, hızlı treni ile hem iç hem dış pazarlara entegre oldu, daha çok entegre olacak. Yani Karaman’da hem üretmek hem üretileni değerlendirmek düne göre daha kolay, yarın daha da kolay olacak. AK parti hükümetleri döneminde Karaman’a yapılan bu büyük yatırımları yeni bir vizyonlataçlandırarak yapılanların üstüne artılar ilave ederek sarf edilen o emeğin işe aşa ve gelire dönmesini sağlamak gerekiyor. Bizim vazifemiz bu, gayretimizde bunun için. Bunun ilk adımlarından birini Ekim ayında yapılacak bu çalıştay teşkil edecek. Bu çalıştayın amacı Karaman’ın hızına hız katmaktır. Bu çalıştay ülkemizden ve dünyadan uzmanları, Karaman’ın hızına hız katması için buluşturacak. Ekim ayında yapacağımız toplantının adı çalıştay ancak amacı Karaman’daki ekonomiyi büyütmek, Karamanlının ekmeğini büyütmektir. Yani Çalıştay amaç değil araçtır. Amaç Karaman ekonomisini büyütmek, Karamanlının elindeki ekmeği büyütmektir. Özetin özeti, Çalıştay araç, Karaman ekonomisini büyütmek amaçtır.” dedi.