Ketane Camii duvarından 633 yıllık mezar taşı çıktı

Yaklaşık bir aydan beri tamirat görmekte olan Ketane Camii duvarlarının dış sıvasının kaldırılması sonrası, ortaya çok eski bir mezar taşı çıktı.
Ön incelemeler sonucu 500 yıllık olduğunu tahmin ettiğimiz mezar taşı, kıble duvarı, sol köşesinde, köşe taşı olarak durmaktadır. Taş, birinci hatıl sırasının hemen altına, dik olarak konulmuştur.
Ayrıntılı incelemelerimiz sonucu taşın tahminimizin de ötesinde eski olduğunu gördük. Daha ilginci ise sahibini erkek olarak düşündüğümüz mezar taşının bir kadına ait olması idi.
Mezar taşının kitabesi ise şöyledir:
El-Merhûme
El-Mağfûre (………….. ) 
Hadice senete isnâ ve erba’îne ve seb’a miyeh
Kitabe metnini sadeleştirirsek:
Merhûme ve mağfûre Hatice (…… )
Sene,  Hicri 782 (Miladi 1381)
Taşın isim kısmında bir kelime anlamlı olarak okunamamıştır. Alt satırdaki Hatice adının mezar taşı sahibinin adı olabileceği gibi mezar taşı sahibinin anne adı da olabilir. Ancak mezar taşı sahipleri babaya nispet edilerek anılırlar. Yani annelerinin adı mezar taşlarında zikredilmez.
Şu duruma göre Hatice adlı bir kadına ait mezar taşının hicri olarak tarihi 782 yılıdır. Hicri 782 tarihinin miladi karşılığı ise 1380/1381 yıllarına karşılık gelmektedir.
Rahmetli şehir tarihçisi ve Karaman Tarihi’nin yazarı İbrahim Hakkı Konyalı, Ketane (Ketenci Baba) Camii’nden bahsederken caminin çok eski olduğundan, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde H. 755 M. 1354 tarihli bir vakfiyesi olduğundan bahseder.
Böylece 1381 tarihli bu mezar taşı, Ketane Camii’nin çok eski olabileceğine dair en önemli kanıt durumuna geldi. Caminin eskiliğine kanıt olabilecek bir başka taş ise caminin kuzey tarafında, Mehmet Akif Ersoy Lisesi bahçe duvarının alt dış köşesinde dikili durumdadır. Kitabesiz olan bu diğer taş, 14. yy mezar taşları türü ile aynı özelliklerdedir.
Tekrar köşe taşı yapılan mezar taşına dönersek; bu taşın orada ne işi var sorusu zihnin tamamını kaplamaktadır.
Yaşı şu an 70 ve üzerinde olanlardan dinlediklerimize göre cami, 1960’larda bir tamirattan geçmiştir. Ayrıca caminin kıble tarafındaki apartmanın olduğu yerin, yani kıble tarafının tamamı ile mezarlık olduğunu biliyoruz. Buna göre, 1960’lar ilk yarısında yapılan tamiratta, bahsettiğimiz mezar taşı, caminin ön köşesine köşe taşı olarak yerleştirilmiş olmalıdır.
Zaten duvardaki kerpiçlerin dış özellikleri ile kerpiç tuğlalara çakılı gazoz kapakları, caminin en az 40 yıl önce bir tamirattan geçtiğine işaret etmektedir.
Bundan sonra ne olacak? Mezar taşı drenaj çalışmaları sonrası oradan çıkarılacak mı? Şu anda taş birileri tarafından sahiplenilmesini bekliyor. Yetkililer için iki yol görünmektedir? Taş oradan alınıp hazirede uygun bir yere konulabilir. Diğer yol ise taşın müzeye taşınması!
Ketane Camii’ndeki mezar taşı gibi kaderine terkedilmiş bir mezar taşı da Yunus Emre Camii’ndedir. Yunus Emre Camii son cemaat yeri sol penceresinin lentosu yapılan mezar taşı hakkında şimdiye kadar bir gelişme olmadı.

Haber: Yusuf YILDIRIM
Araştırmacı Yazar