Vali Koca  “İnsanların İhtiyaçları Sınırsız, Su Kaynakları Sınırlıdır”
Akçaşehir Kasabasında gerçekleştirilen açılış törenine; Vali Murat Koca, T.B.M.M. Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı ve Karaman Milletvekili Lütfü Elvan, Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Garnizon Komutanı  J.Alb Mustafa Akış, Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, protokol  üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Zahran kuyusunda ilk suyun akıtılmasının ardından belediye hizmet binası önünde açılış konuşmasını yapan Akçaşehir Sulama Kooperatifi Başkanı Mevlüt Sarıbaş kooperatif çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sonrasında Akçaşehir Belediye Başkanı Şaban Atçeken kapalı şebeke sulama sisteminin Akçaşehir’e ve Karaman’a hayırlı uğurlu olması dileklerinde bulunarak açılışı gerçekleştirilecek olan bu projenin Türkiye’de gerçekleştirilen ilk projelerden birisi olduğunu söyledi. Atçeken kapalı sisteme geçişin aynı zamanda modern tarıma geçişin de bir başlangıcı olduğunu sözlerine ekledi.

Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ise bugün gerçekleştirilen açılışın Akçaşehir’e, tarım altyapısına, sulamaya ve Akçaşehir ekonomisine katkıda bulunmasını temenni ederek, konuşmasında bu bölgenin Karapınar havzasından sonra Türkiye’nin en az yağış alan bölgesi olduğuna dikkat çekti. Mevsimlerin kurak geçmesi ve yağış azlığı nedeniyle yeraltı sularının zamanla çekilmesi, bölge halkının yaşamı ve üretim şartlarını zorlaştırdığını ifade eden Akgün, bölgede gittikçe azalan su varlığını Göksu Projesi gibi dışarıdan getirilecek su ile zenginleştirme çalışmalarının devam ettiğini, diğer yandan da bu çalışmalar devam ederken bölgedeki açık sulamaların mutlaka kapalı şebeke sisteme taşıma suretiyle sudan tasarruf edilmesi gerektiğini söyledi.

T.B.M.M. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Karaman Milletvekili Lütfü Elvan; bölgenin en önemli sorunu olan kuraklığa dikkat çektiği konuşmasında tarihte Mezopotamya’nın verimli topraklarından ve bu topraklardan elde edilen ürünlerden örnekler vererek, bu bölgenin günümüzde çölleştiğini ve bu bölgeyi tekrar canlandırmaya çalıştıklarını söyledi. Karamandan Karapınar’a kadar olan bölgenin çölleştiğini ve gelecek nesiller için bir risk taşıdığını ifade eden Elvan, bu riskleri ortadan kaldırmak için bölgeyi canlı, yağış alan ve yemyeşil bir bölgeye dönüştürebilmek için çalıştıklarını ifade etti. Kooperatiflerin son yıllarda başarılı çalışmalar yürüterek, bu bölgede kapalı sistem oranının arttığını ve vahşi sulama sisteminin düştüğünü söyledi.

Vali Murat Koca ise yaptığı konuşmada; “Bilindiği gibi su insanların temel ihtiyaç olmasının yanı sıra, başka ekonomik faaliyetlere kaynaklık etmesi ve bu hususların devamı için hayati bir kaynaktır. Dolayısıyla su kaynaklarının geliştirilmesi ekonomik üretkenlik ve sosyal hayata doğrudan katkı yapmaktadır. Sürdürülebilir, kalkınma politikası doğrultusunda su kaynaklarını tasarruflu kullanma bilincini yerel, bölgesel ve ulusal ve uluslararası düzeyde geliştirilmesi önem kazanmaktadır. Dünyada su kaynaklarının azaldığı günümüzde halkımızın da su tüketimi konusunda çok dikkatli olması ve gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini vurgulayarak, unutulmamalıdır ki insanların ihtiyaçları sınırsız, su kaynaklarının sınırlı olduğunu ifade etti.

Konuşmasının devamında Dünyada ve Türkiye’de gerçekleşen yıllık yağış miktarları hakkında istatistikî bilgiler bilgi veren Vali Koca; İlimiz ve bölgemiz en az yağış olan bölgelerden biridir. Yağışların az olması nedeniyle bu bereketli topraklarda israfın önüne geçmek için modern sulama sistemlerine geçilmesi bir mecburiyettir. Sulamada maliyetlerin düşürülmesi için alternatif enerji kaynaklarını öne çıkarmak zorundayız. Yeraltı su seviyeleri düştükçe suları yeryüzüne çıkarmak için harcanan enerji miktarı da artmakta. Böylece tarımsal girdilerde de artış olmaktadır. Kapalı şebeke sulama sistemlerinde su ve enerji tasarrufu yanında iş gücünde de tasarruf sağlanmaktadır. Bu bakımdan daha az su tüketimi ile daha çok ürün elde edilmesi sağlanabilecektir” dedi.

Vali Murat Koca konuşmasının sonunda kömür rezervi konusuna da değinerek, MTA ile yapılan yazışmalar sonucunda Karapınar – Karaman bölgesinde bir trilyon sekiz yüz otuz iki milyar metreküp kömür rezervinin bulunduğunu ifade ederek, MTA’dan alınan bilgiler ışığında Karaman Ayrancı ve Akçaşehir bölgesinde bir trilyon iki yüz yirmi milyar metreküp kömür rezervinin bulunduğunu ifade etti. Dolayısıyla bölgenin kömür rezervinin 3/2 sine sahip olduğunu belirterek, açılan tesisin Akçaşehir’e ve Karaman’a hayırlı olması dileklerinde bulundu.

Akçaşehir yer altı sistem kapalı şebeke sulama sisteminin açılış program verilen yemeğin ardından sona erdi.