Karaman Belediyesi tarafından hazırlanan, MEVKA'ya sunulan Güneş Enerji Santrali ve Karaman Turizm Bilgi Merkezi projeleri hibe desteği almaya hak kazandı. Her iki proje de Karaman için sosyal ve ekonomik anlamda büyük önem arz ediyor.

Karaman Belediyesi, meclis salonunda gerçekleştirilen imza töreninde, MEVKA'dan hibe desteği alan "Karaman Turizm Bilgi Merkezi ve Güneş Enerji Santrali" projelerinin sözleşmeleri Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman tarafından imzalandı.

Tarihi Taş Bina "Turizm Bilgi Merkezi" Olacak

Karaman Turizm Bilgi Merkezi Projesi ile Karaman turizmini geliştirebilmek amacıyla Karaman merkezde kurulacak “Welcome Center/ Turizm Bilgi Merkezi” açılacak. Projenin amacı Karaman’ın tarihi ve kültürel varlıklarını, turizm profesyonellerine ve potansiyel turistlere anlatarak, Karaman’a gelecek turistlerin ilin turizm değerlerinden etkilenmelerini ve ilde daha fazla vakit geçirmelerini sağlamak. Karaman Belediyesinin yürüttüğü ve MEVKA'dan hibe desteği almaya hak kazanan projenin toplam bütçesi 2 Milyon 300 Bin TL. Bu bütçenin 1 Milyon TL 'si MEVKA tarafından karşılanacak. 1 Milyon 300 Bin TL lik kısmı ise Karaman Belediyesi tarafından finanse edilecek.

Güneş Enerji Santrali Kurulacak

Karaman Belediyesi tarafından projelendirilen ve MEVKA'dan hibe desteği almaya hak kazanan bir diğer önemli proje ise Güneş Enerji Santrali. Bu proje sayesinde Karaman Belediyesi güneş enerjisi ile 1 megawatt enerji üretilecek. Projenin toplam maliyeti 1Milyon 990 Bin TL. Bu bütçenin 497 Bin TL si MEVKA tarafından, kısmı ise Karaman Belediyesi tarafından finanse edilecek. Karaman Belediyesi, Güneş Enerji Santrali ile elde ettiği enerjiyi, şehir şebekesine aktararak, şehrin parklarının ve sokaklarının aydınlatılmasında, belediyeye ait olan şantiyelerde, tesislerde, idari binasında ve su kuyularında kullanacak. Bu sayede yüklü elektrik maliyetini büyük oranda hafifletecek.

Projeler hakkında konuşan MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman şunları kaydetti; " Bugün Karaman Belediyesi ile Mevlana Kalkınma Ajansı ile iki önemli projenin sözleşme imza töreninde bir arada bulunmaktayız. Bu projelerden birisi 24 ay içerisinde tamamlanacak olan " Karaman Turizm Bilgi Merkezi" Karaman turizmine büyük ivme kazandıracak. Bu proje ile Tarihi Taş Bina bir turizm merkezine dönüştürülecek.

Bir diğer proje ise Güneş Enerji Santrali. Bu proje ile Karaman Belediyesi kendi ihtiyacı olan elektriği kendisi üretecek. Bu sayede enerji ihtiyacında önemli ölçüde tasarruf sağlayacak. Hibe desteği sağladığımız bu projelerin bütçesinin büyük bir kısmı Karaman Belediyesi tarafından finanse ediliyor. Genel itibari ile baktığımız zaman Karaman Belediyesi ile birlikte bir çok önemli projede birlikte çalıştık. Bundan sonra da dirsek temasımız devam edecektir.

Başkan Çalışkan; "Marka Şehir Olma Yolunda Önemli Projeleri Karamanımıza Kazandırıyoruz"

İmza töreninde konuşan Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan ise şunları kaydetti; " Geçmişte çok önemli projelerde MEVKA ile birlikte yol arkadaşlığı yaptık. Şimdi de Karamanımız için önemli olan iki projede de birlikte çalışıyoruz. Baktığımız zaman Karaman sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda büyük potansiyele sahip güzide bir şehirdir. Bazı dinamiklerin de harekete geçirilmesi ile Karaman kısa süre içerisinde ülkemizin parlayan yıldızı olacaktır. Hazırlamış olduğumuz Turizm Bilgi Merkezi ve Güneş Enerji Santrali projelerimizle MEVKA'dan hibe desteği almaya hak kazandık. Bu projelerinin bütçelerinin büyük bir kısmı da Karaman Belediyesi tarafından finanse ediliyor. Karamanımız sahip olduğu kültürel ve tarihi değerleri açısından önemli bir şehirdir. Fakat yıllarca bu alanda yapılan çalışmalar bu potansiyeli harekete geçirmeye yetmemiştir. Kuracak olduğumuz Turizm Bilgi Merkezi ile turizm alanında Karamanımızı hak ettiği yere taşıyacağız.Diğer yandan yenilenebilir enerji alanında Karaman Türkiye'de bir numaradır. Dolayısı ile bu potansiyelimizi de harekete geçirmek adına ve diğer özel sektördeki yatırımcılarımıza örnek olma adına kuracak olduğumuz Güneş Enerji Santrali, ihtiyacımız olan enerjinin temin edilmesi noktasında büyük önem arz etmektedir.  Belediyemiz üretilen enerjiyi kendi tesislerinde, park ve sokak aydınlatmalarında kullanarak, elektrik maliyetini önemli ölçüde düşürecektir. Her iki projede Karamanımıza hayırlı olsun"

NOT: Turizm Merkezi projenin tanıtım videosu için : https://youtu.be/5y87BbLSnXc