Son yıllarda ülkemizde cep telefonu kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte dolandırıcılar, kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtarak çeşitli bahanelerle bazı numaralara kontör veya para gönderilmesini istemektedirler. Vatandaşlarımızı cep telefonları ile arayan dolandırıcılar, kendilerini polis, savcı veya bir kamu görevlisi olarak tanıtıp, vatandaşlarımızın terör örgütü ile bağlantılı olduklarını iddia edip onları korkutarak para talep etmektedirler.

Dolandırıcılar, geçtiğimiz günlerde ilimizde de bu yöntemi kullanarak yaşlı bir vatandaşımızı dolandırmışlardır. Son zamanlarda artan cep telefonu dolandırıcılığı konusunda vatandaşlarımız bu tarzda bir yaklaşım içerisinde bulunan şahıslara karşı dikkatli olmalı, böyle bir durumla karşılaştıklarında en yakın kolluk kuvvetlerine gitmeli, ya da 155 – 156 numaralı acil çağrı hatlarını arayarak bilgi vermelidirler.

Dolandırıcıların vatandaşlarımızı aldatmak amacıyla yaptıkları işlemlerle ilgili olarak; unutulmamalıdır ki, adli mercilerimiz ve kolluk kuvvetlerimiz (Polis ve Jandarma) hiçbir şekilde vatandaştan para talep etmezler. Operasyonel bir faaliyet içerisine halkımız hiçbir şekilde dâhil edilmez. Halkımızın herhangi bir konu ile ilgili bilgisine ihtiyaç duyulduğunda, telefonla ulaşılsa bile muhakkak suretle ya şahsın ikametinde ve işyerinde ya da polis ve jandarma karakolunda yüz yüze görüşülür.

Vatandaşlarımız dolandırıcıların sıklıkla kullanmış olduğu yöntemler olan; “hesabınızda bloke var, vergi borcunuz var, hesabınızdan terör örgütüne para gönderilmiş, telefonunuzun sim kartı teknolojik yöntemler kullanılarak organize bir suç örgütü tarafından kopyalanmış ve telefonunuzdan yüksek miktarda görüşmeler yapılmış, cep telefonu numaranızı sizin adınıza terör örgütü kullanıyor, size yüklü miktarda fatura gelecek. Biz bu şahısları tespit etmek için Türkiye genelinde operasyon yapacağız en yakın bayiye gidin ve size yazdıracağımız cep telefonu numaralarına kontör yükleyin, para transfer edin. Ödül kazandınız ancak, ödülü hak edebilmek için şu numaraya kontör veya hesaba para gönderin” gibi sözlere itibar etmemeli, hiç kimseye kimlik bilgileri, T.C. Kimlik Numaraları, hesap numaraları ve banka kartı şifrelerini vermemelidirler.

Kaynağını bilmedikleri hiçbir havale ve Elektronik Fon Transferini (EFT) kabul etmemeleri ve dolandırıcılık maksadıyla kendilerine polis veya savcı süsü vererek yapılan aramalarda polis telsizi sesi duysalar bile itibar etmemelidirler.

Cep telefonu dolandırıcılığı konusunda vatandaşlarımız daha dikkatli olmalı, böyle bir durumla karşı karşıya gelmeleri durumunda en kısa sürede 155 – 156 numaralı acil çağrı hatlarını arayarak bilgi vermelidirler.