Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Karaman Şubesinin “Cumartesi Buluşmalarının” bu haftaki konuğu KMÜ Edebiyat Fakültesi Sekreteri Karaman Eğitim Birsen Şube Başkan Vekili Eğitimci-Yazar Cahit Suci oldu. Birçok eğitimcinin bir araya geldiği Cumartesi Buluşmalarında “Eğitim ve Ahlak”  konusu işlendi.

Gelecek nesilleri yetiştirecek bir öğretmenin hangi nitelikte olacağını ortaya koyacak bir arayışın içerisine girilmesini söyleyen Suci, “Böylece örnek öğretmen modelini ortaya koymamız gerekiyor. Yani nesneleşmiş öğretmenden çok; işini sahiplenmiş, kendini dinamiklerini, kendi kültürel ve medeniyet kodlarına yönelmiş öğretmenlere ihtiyacım var. Batıya yönelmiş ve batının sistemini övüp kendi sistemi hakkında aşağılık kompleksine düşen bir anlayıştan kurtulmamız gerekiyor. İlk önce öğretmen kendi özgüvenini yüksekte tutacak ve netice itibariyle sahip olduğu özgüven ile eğitim ve öğretim verdiği öğrencilerine bu özgüveni aşılayacak” dedi.

EĞİTİMİN NİTELİĞİ TARTIŞILMALI

Cumartesi Buluşmalarında konuşan Eğitimci-Yazar Zeki Tuman, okul sınıflarındaki sıra diziliş şeklini eleştirel bir yaklaşımda bulunarak, “Öğretmenlik mesleğine başladığımdan bu yana, sınıflardaki sıraların V düzeni şeklinde ya da U düzeni şeklinde sıralanması gerektiğini söylüyorum. Çünkü öğrencileri askeri bir düzende oturttuğunuz sınıfın içerisinde özgür düşünecek ya da bilgi teknoloji dünyası içerisinde bir şeyler üretecek kuşak yetiştiremeyiz. Ayrıca eğitimimizin niteliği konusunda da ciddi anlamda düşünmemiz gerekiyor. Çünkü eğitimizin niteliğinden çok eğitim sistemimiz içerisindeki teknik ve sistemsel konuları düşünüyoruz. Bu zamana kadar ülke olarak tartıştığımız konuların içerisine eğitimimiz niteliği konusunda da tartışmış olsaydık eğitim alanında çok ciddi mesafeler kat etmiş olabilirdik. Eğitim modelimizin değiştirilmesi gerektiğini ve her şeyden önce insana bakış açımızın değişmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

TEMEL FELFEFENİN DEĞİŞMESİ GERİKİYOR

“Eğitim sisteminin temelden değişmesi için öncelikle temelde var olan felsefenin değiştirilmesi gerekir” diyen Doç. Dr. Ahmet Zeki Ünal ise, “İslam medeniyetinde “Tanrı” merkezdedir. Batı’da ise, “Tanrı” merkezde değildir. Batı’daki bu durum 19. Yüzyılda sanayi toplumunun ve modern toplumun kuruluşundan bu yana bu şekildedir. Bundan dolayı da Batı’daki günümüz toplumunda eğitim sistemi içerisinde “Tanrı’ya” kesinlikle yer verilmiyor. Batı’nın kurduğu eğitim sistemi “Tanrısız” bir eğitim sistemi üzerine kuruludur. Durum bundan ibaret olunca eğitim sistemlerinin içinde sorunlar meydana geliyor. Kendileri de bu durumu fark ediyor. Bu bağlam bizim eğitim sistemimizdeki sorunun temel kaynağı da Batı’dan aldığımız eğitim sistemini olduğu gibi hiçbir değişikliğe uğratmadan almış olmamızdır. Biz ulus-devlet kurarken “Tanrısız” bir ulus-devlet kurmaya çalıştık. İnsanlığın ilk varoluşundan bu yana insanları birbirine bağlayan temel ilke “Tanrı”  yani “Din” idi. Eğitim sistemimizdeki bütün aksaklıklar bu temel felsefe yüzünden meydana geliyor” ifadelerini kullandı.

Haber ve Foto: ADEM DEMİREL