Karaman Emniyet Müdürlüğü, elektrikli bisikletler hakkında yeni yönetmenliğe giren karar hakkında basın açıklaması yayınladı.

Yayınlanan açıklamada; “19.02.2014 tarihli ve 28918 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler kapsamında, Yönetmeliğin 150. maddesindeki "Motorlu bisiklet ve motosikletlerde zorunlu olan koruma başlığı ve koruma gözlüğü kullanma zorunluluğu elektrikli bisikletlerde de uygulanacaktır. Uymayan sürücülere Karayolları Trafik Kanunu'nun 78/1-b maddesi uyarınca 92 TL idari para cezası uygulanacaktır." hükmü gereğince;

Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğümüz ekiplerince elektrikli bisikletler ile sürücülerinin denetleneceği, denetlenirken koruma başlığı ve koruma gözlüğünün yanı sıra aşağıdaki hususlarında göz önünde bulundurulacağının bilinmesi gerekmektedir.

1-Uygunluk belgesinde azami sürekli anma gücü 0,25 kw üzerinde olan elektrikli bisikletlerin tescile tabi olduğu ve en az M sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabileceği, uygunluk belgesinde azami sürekli anma gücü 0,25 kw altında olan tescil işlemleri yapılamayan pedal destekli elektrikli bisikletlerin kullanımı sırasında herhangi bir sınıf sürücü belgesi gerekmemekle birlikte 15 yaşını doldurmamış çocukların kullandığının anlaşılması halinde elektrikli bisiklet sahibine karayolları Trafik Kanunu'nun 37'inci maddesi uyarınca 92 TL trafik idari para cezası uygulanacaktır.

2-Sahiplik belgesinin (fatura vb.) ibraz edilememesi halinde, sahibi olduğu kanıtlanıncaya kadar araç trafikten men edilecektir.

3-Bu tür araçları kullanan ve 15 yaşını doldurduğu anlaşılan kişilerin 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda belirtilen bisikletlerle ilgili genel kuralları ihlal ettiğinin anlaşılması halinde ise, ihlal edilen kural gereğince trafik idari para cezası uygulanacağı,
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” denildi.