Berkin Elvan'ın hayatını kaybetmesinin ardından Karaman'da yapılan basın açıklamasına katılan akademisyen Elifhan Köse’ye 'hakaret' suçlamasıyla dava açılmıştı. O davanın 2. duruşması bugün saat 10.30’da Karaman Adliyesinde yapılacak. Konuyla ilgili olarak Karaman Gurme Kahvaltı Salonunda basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya, “CHP Karaman İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı, Kazancı Belediye Başkanı Uguz Tekin, Yeşildere Eski Belediye Başkanı ve Elifhan Köse’nin annesi Neriman Köse, İzmir Menemen Seyrek Eski Belediye Başkanı Nurgül Uçar Altuğ, Kadın Cinayetleri Platformu Manisa Temsilcisi Semiha Hoşgör, İstanbul Bahçeşehir eski CHP Kadın Kolları MYK ÜYESİ VE Genel Sekreteri Nurcan Şanlı, Kadın Koalisyonları Temsilci İlknur Üstün ve farklı şehirlerdeki bazı eski kadın belediye başkanları katıldı.

Gezi olayları döneminde başbakan olan Erdoğan aleyhine slogan attığı gerekçesiyle akademisyen Elifhan Köse’nin de aralarında bulunduğu toplam 3 kişi hakkında dava açıldığını kaydeden Neriman Köse o davadaki kişilerden birinin kızı Elifhan Köse olduğunu belirtti.  Köse, “Yarın 10.30’da Karaman Adliyesinde yapılacak olan kızım Elifhan Köse’nin davasında bize destek olmak için Ermenek’teki kömür ocaklarında yaşanan faciayı ve geçtiğimiz cumartesi günü 3 aylık evli bir kadının öldürülmesi üzere yorum yapmak irdelemek araştırmak adına bir araya geldik. Bu ülkede ne yargılanan kadınlarımız yalnızdır, ne de öldürülen kadınlarımız yalnızdır. Bizler kadın sorunun olduğu her yerde dayanışma olarak güç olarak kadınlarımızın yanındayız” dedi.

18 YEREL SECİMDE 119 KADIN BELEDİYE BAŞKANI SEÇTİK

“Hayatımıza matematiği koymamız gerektiğini hep söylüyorum” diyen Nurgül Uçar Altuğ, “O küçücük matematiği sizlerle de paylaşmak istiyoruz. Türkiye 1930 yılında çok övündü. Çünkü kadına seçme ve seçilme hakkı verdi atamız. Ama o günden bugüne 84 yıl geçti. 18 yerel seçimde 31 bin erkek belediye başkanı 119 kadın belediye başkanı seçtik. Aslında bu matematik kadına nereden baktığımızı nasıl durduğumuzu gösteriyor bize. Biz Ermenek’te yerin dibine gömdüğümüz insanların da temsilcisiyiz. Bunu hiç çarpıtmayalım. 900 lira için biz onları yerin dibine gömdük. Soma’da da gömdük.  Hatta Soma’da gömdüğümüz kişilerin sayısının 300 değil 900 olduğunu söyleyenler var. Doktorlar var buna tanık olarak. Biz bunları da söylemek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ADALET HEPİMİZE GEREKİYOR

Gezi olaylarının arkasından açılan davalarda gezi olaylarına dahil olan herkesin desteğe ihtiyacı olduğunu dile getiren Mustafa Cem Kağnıcı, “O gün yani Berkin Elvan’ın ölümünden sonra yapılan törende hepimiz oradaydık. Hepimiz slogan attık. Ama adeta cımbızla çekilmiş gibi birer örnek olsun diye bir akademisyen, bir memur ve bir de öğrenci arkadaşımıza dava açıldı. Tabi bunun açılma yöntemi ve açılma nedeni ise malum. AK Parti iktidarının yoğun baskısı ve özel isteği ile açılıyor. Ne yazık ki ülkemizde hukuk bu dönemde böyle işliyor.  Ülkemizde hukuk kişiye göre işliyor. Bunun olmaması gerekiyor. Çünkü adalet hepimize gerekiyor” açıklamasında bulundu.

HUKUKA SAYGILI HAKİMLERİN OLACINA İNANCIM VAR

Kadınların birbiriyle dayanışma içerisinde olmasının önemine vurgu yapan Kazancı Belediye Başkanı Uğuz Tekin, “Kadının fıtratının nereye geldiğini hepimiz biliyoruz. Bu anlamda düşündüğümüz zaman da cumhuriyetimizin değerleri doğrultusunda bayanlarımızın ve özellikle belediye başkanı arkadaşlarımızın birbirine destek olması gelecekte umut doğuracaktır. Gezi olaylarının 2. duruşmasının hukuka saygılı hakimlerin olacağına hala benim inancım var. Biz o inanca dayalı olarak da o davanın düşeceğinden eminimiz. Bu davada davalı arkadaşlarımıza destek olacağız” diye belirtti.

KADIN CİNAYETLERİ ARTTI

AK Parti iktidarı döneminde kadın cinayetlerinin arttığını iddia eden Semiha Hoşgör, “Öldürülen Merve Cilbabi’nin ailesini ziyaret ettik. Ailesine yeniden başsağlığı diliyorum. Maalesef AK Parti iktidarı erkek egemenliğine dayalı bir toplum yaratırken, erkeklere namus cinayeti işleme hakkını vermektedir. Biz bunu şiddetle kınıyoruz. Hiçbir olay bir insanın öldürülme nedeni ve sebebi olamaz. O koca eşinden boşanarak ondan ayrılabilirdi. Biz bu düşünceye, bu yapılanmaya karşı; katledilen o arkadaşımızın da yanındayız. Ermenek’te hayatını kaybeden vatandaşlarımızın da yanındayız” ifadelerini kullandı.

ADEM DEMİREL