ERMENEK BELEDİYE BAŞKANI UĞUR SÖZKESEN: İDDİALARI KABUL ETMİYORUM. ÇALIŞMA MEZARLARIN BULUNDUĞU ALANDA YAPILMAMIŞTIR.

Karaman’nın Ermenek ilçesinde antik Roma dönemine ait kaya mezarlarının iş makinesı ile dümdüz edildiğine yönelik çıkan haberlere ilişkin Ermenek Belediye Başkanı Uğur Sözkesen; “İddiaları kabul etmiyorum. Çalışma mezarların bulunduğu alanda yapılmamıştır” dedi. Bölgede incelemelerde bulunan Karaman Müze Müdürü Abdülbari Yıldız da mezarlarda tahribat olmadığını açıkladı. 

Ermenek-Mut Karayolu ile Firan Kalesi arasındaki yamaçlarda bulunan kaya mezarların iş makinesı ile dümdüz edildiğine yönelik haberlere Ermenek Belediye Başkanlığı’ndan açıklama yapıldı. Konuyla ilgili Karaman Müze Müdürlüğü ise yerinde incelemelerde bulundu.

Bölgenin uzun yıllardır kaya düşme afetine maruz kalan bir bölge olduğunu hatta can kayıplarının yaşandığını açıklayan Ermenek Belediye Başkanı Uğur Sözkesen çıkan iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Başkan Sözkesen bölgede bir ağaçlandırma çalışmaları yaptıklarını ve mezarların bulunduğu alan içerisinde söz konusu çalışmaların yürütülmediğine dikkat çekerek, “Ermenek 1965 yılından bu yana kaya düşme afetine maruz bir bölgedir. Daha öncede 1980’li yıllarda bu sıkıntıdan çok sayıda insanımız hayatını kaybetmiştir. Özellikle ısı değişiminin içinde bulunduğumuz itibari ile ay. Biz tekrar o bölgede düşebilecek bir kayanın insan üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf etmek için mevcut yol üzerinde teras çalışması ve o teras çalışmasına uygun şekilde de o bölgede ağaçlandırma çalışması yaptık” dedi.

“İDDİAYI KABUL ETMİYORUM”
2 Ekim 2014 tarihinde Konya Koruma Kurulu’na ağaçlandırma çalışmalarına yönelik taleplerini içeren bir başvuru yaptıklarını açıklayan Başkan Sözkesen, “Asla ve asla bir kaya mezarına müdahale olmadığını beyan ediyorum. Zaten oradaki bir kaya mezarına sahip çıkacak insanlardan başta biziz. Çünkü şu anda sekizinci gününe intikal eden 18 canımız maden ocağında mahsur durumda. İnsanların o maden ocaklarına iten insanların burada başka istihdam alanlarının olmayışıdır. Biz de Ermenek Belediyesi olarak insanlarımıza alternatif iş imkanın turizm olduğunu net bir şekilde ifade ediyoruz. Ve buna yönelik de bir çalışmalarımız vardır. Kaldı ki bir tarihi eserimizi ve kalıntıyı korumak bizim asli görevimizdir. Böyle bir iddiayı da kabul etmiyorum. Konya Koruma Kurulu’na da 02.10 2014 tarihi ile bir müracaatımız oldu ağaçlandırma çalışması yapmak istediğimi belirttik. Kararı bekliyoruz. Yolun heme üst tarafında düşen taşları tutabilecek kanallar ve çalışmalar devam etti. Kesinlikle ve kesinlikle mezarların olduğu bir bölgelerde değil” diye konuştu.

MÜZE MÜDÜRÜ YERİNDE İNCELEME YAPTI
Karaman Müze Müdürü Abdülbari Yıldız da bölgeye gelerek yerinde incelemelerde bulundu. Müze Müdürü Yıldız yaptığı incelemeler çerçevesinde, "Bunlar Roma dönemine ait kaya mezarlar. Oda mezarcıklar deniliyor. Onlarca bu bölgede var. Antik Roma dönemi burası. Şuanda gördüğümüz kadarıyla mezarlarda herhangi bir tahribat yok. Sit alanı içerisinde yapılacak pek türlü fiziki müdahaleler Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin alınması gerekiyor. Başvuru var ama fakat gündeme alınıp karar verilmiş değil. Burada görülen sıkıntı iş makinesinin buraya girmesi” ifadelerini kullandı.