Ermenek Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar maden ocağının sahibi Saffet Uyar, teknik nezaretçi Ali Kurt ile müşteki yakınları ve taraf avukatları katıldı. Tutuklu sanıklardan maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey'in rahatsızlığından dolayı duruşmaya katılmadığı öğrenildi.
Duruşmada, "Üretim alanındaki eski imalatı bildiği gerçeğini gizlediği", "Eski imalat haritasını temin etmediği" ve "Ocağın imalat haritasına işlenmesi için çaba sarf etmediği" ileri sürülen Kurt'a söz verildi.
Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Kurt, kısa süren savunmasında haritalarla açıklama yaptı. Diğer sanık Uyar ise daha önceki beyanlarını tekrar ettiğini kaydetti.

"Sanık yönlendiriliyor"

Söz verilen tutuklu sanık Saffet Uyar'ın avukatı Şeref Han, Kurt'un savunmasına tepki göstererek, "Aldığı parayı bu insanların ölümü karşılığında mı almıştır?" diye sordu.
Sanığın bu şekilde savunma yapma hakkı olmadığını savunan Han, "suçu Saffet Uyar ya da başkasına atarsam kurtulurum" düşüncesinin hakim olduğunu söyledi. 
Kurt'un teknik nezaretçi olduğunu hatırlatan Han, "Siz teknik nezaretçisiniz, haritayı bulmakla zorunlusunuz" dedi. Bu sırada mahkeme başkanı, avukat Han'ı sesini yükseltmemesi konusunda uyardı. Han da konuşma tarzı ve üslubunun bu şekilde olduğunu dile getirdi.
Han, sanığın başka sanık ya da sanıklar tarafından yönlendirildiğini düşündüğünü belirterek, sözlerini tamamladı.

"Harita varmış gibi çalışılmış, sadece çizilmemiş"
Tekrar söz alan sanık Kurt, gerçeği anlattığını, haritanın ilgili kişilerde olduğunu söyledi.
"Harita olmasaydı müfettişler tarafından muhakkak sorulurdu" diyen Kurt, şöyle konuştu:
"Kazanın sondaj makinesinden kaynaklandığını düşünmüyorum. Sondaj makinesi harita olayının sadece bir parçasıdır. Eski imalatlar açıkça belli. Harita varmış gibi çalışılmış, sadece çizilmemiş. Eski imalatlara rastlanmış, su patlamış, niye mesafe bırakmamışlar? İşçi ifadeleri var. 'Eski imalatlara girdik' diyorlar. Eğer harita gizlenmeseydi, 'ya Ali Kurt böyle bir durum var' denilseydi veya müfettişlere danışsalardı çaresine bakılırdı. 'Olay olduktan sonra haritayı istedik' deniliyor."  
Müşteki avukatları, Kurt'un savunmalarında tutarsızlıklar olduğunu, amacının diğer tutuklu sanık Abdullah Özbey'i kurtarmak olduğunu öne sürdü.
Mahkeme başkanı, bir başka müşteki avukatını da sesini yükseltmemesi konusunda uyardı. 
Tutuklu sanık Ali Kurt'un avukatı Süheyla Şahin ise müvekkiline hakaret edildiğini öne sürerek, müşteki avukatlarından bu konuda daha dikkatli olmasını istedi.
Ara verilen duruşma, öğleden sonra devam edecek.