Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği başkanı Ahmet Yenilmez, 19 Ocak 2013 tarih ve 28533 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”da esnaf ve sanatkarlarımız lehine yapılan bazı değişiklikler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yenilmez yaptığı açıklamada; “19 Ocak 2013 tarihinde yayımlanan Resmi Gazetede 6385 sayılı Kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun ile yeni düzenlemeler getirilmiştir.

Buna göre: 
1) Emekli olan ve kendi adı ve hesabına ticari faaliyet yürütenlerin ödenmemiş sosyal güvenlik destek primleri borçları 2013 yılı Mayıs ayı sonuna kadar SGK’ya başvurmaları halinde borçları yeniden yapılandırılacak ve 36 ay taksitle ödeyebileceklerdir.
2) 01 Ekim 2008’den önce Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıt ve tescili yapılan sigortalılardan, sigortalılık başlangıç veya bitiş tarihi değişenlerin daha önceden tespit edilmiş gelir basamakları ve bu basamakların yükselme tarihleri değiştirilemeyecek. Bu sigortalılardan, tescil tarihi daha eski bir tarihe alınanların eski tescil tarihi ile yeni tescil tarihi arasındaki sigortalılık sürelerine ilişkin gelir basamağı, ilk defa tescil edildiği tarih itibarıyla seçtiği veya intibak ettirildiği basamak olarak kabul edilecek. Bu durumdakiler hizmet süresi kazandığı için basamak yükseltmeyeceğinden basamak farkından doğan prim borçlarını ödemeyeceklerdir.


3) Kendi sigortalılığı bulunduğu halde, başkası üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlananlara Ocak 2012 tarihine kadar çıkarılan veya çıkarılacak sağlık harcamalarına ilişkin borçlar affedilecek. 


4) Lise ve dengi öğrenim okullarında öğrenim gören öğrencilerin liseyi bitirdikten sonra anne veya babası üzerinden sağlık hizmetinden yararlanan çocuklar 20 yaşını aşmamak kaydıyla 120 gün (4 ay süreyle) sağlık hizmetinden yararlanacaklardır. 

5) Tüm meslek kolları için kısa vadeli sigorta kolları primi % 1 – 6,5 yerine % 2 olarak sabitlenmiştir.

6) Bu kanunun yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde yapılacak SGK Olağanüstü Genel Kurulunda esnaf ve sanatkarlarımızın SGK yönetim Kurulunda yer alması mümkün olacaktır.
Esnaf ve sanatkarlarımızın bilgilerine önemle sunulur.” dedi.