Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Konu hakkında yapılan açıklamada: “5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun ve ilgili tebliğ gereği yerel, marjinal ve sınırlı faaliyette bulunmak isteyen yani son tüketicinin yanı sıra bir başka perakendeciye et ve et ürünlerinden çiğ et ve kıyma, süt ve süt ürünleri kapsamındaki çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı ürünler, çiğ krema ve kaymak dışındaki süt ve süt ürünleri ile bütün halindeki balık ve su ürünlerini satmak isteyen gıda işletmecisinin (kasap, market vb) İl Müdürlüğümüze bildirimde bulunması ve tebliğde belirtilen kurallara uygun olarak faaliyet göstermesi gerekmektedir.

Yerel, marjinal ve sınırlı faaliyette bulunmak isteyen perakendecilerin il Müdürlüğümüze aşağıdaki bilgilerin yer aldığı dilekçe ile başvuruda bulunması gerekmektedir.

a) İşletme kayıt numarası,

b) Yerel, marjinal ve sınırlı faaliyet kapsamında arz edilecek hayvansal gıda,

c) Yerel, marjinal ve sınırlı faaliyet için belirlenen gerekliliklere uyacağına dair tebliğin ekinde yer alan taahhütname.

Et ve et ürünleri için;

 Perakendeci bulunduğu nokta merkez kabul edilerek 50 kilometrelik yarıçap içerisinde faaliyet gösterebilecektir. Örneğin İl merkezinde bulunan bir perakendeci Ermenek ilçesinde bir perakendeciye çiğ et satamayacaktır.

 Perakendecinin diğer perakendeciye yapabileceği toplam arz, haftalık olarak 2.500 kilogramı geçemeyecektir.

 Çiğ et ve kıyma, sadece kasaplar tarafından diğer perakendecilere arz edilebilecektir. Örneğin kurum yemekhanelerine çiğ et satışını sadece kasaplar tarafından yapılabilecektir.

 Hazırlanmış et karışımları ve et ürünleri arz edilemeyecektir.

 Süt ve süt ürünleri için;

 Perakendeci bulunduğu nokta merkez kabul edilerek 50 kilometrelik yarıçap içerisinde faaliyet gösterebilecektir

 Perakendecinin diğer perakendeciye yapabileceği toplam arz haftalık olarak 500 kilogramı geçemeyecektir.

 Perakendecinin diğer perakendeciye çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı ürünler, çiğ krema ve kaymak satışı yapamayacaktır.

Balıkçılık ürünleri için;

 Perakendeci bulunduğu nokta merkez kabul edilerek 50 kilometrelik yarıçap içerisinde faaliyet gösterebilecektir.

 Perakendecinin diğer perakendeciye yapabileceği toplam arz, haftalık olarak 500 kilogramı geçemeyecektir.

 Perakendecinin diğer perakendeciye sadece bütün halindeki balıkçılık ürünlerinin satışını yapabilecektir.

 Bütün halindeki balıkçılık ürünleri sadece balık satış yerleri tarafından diğer perakendecilere arz edilebilecektir.

İl Müdürlüğümüz kontrol ve denetim ekiplerince yapılan denetimlerde, İl Müdürlüğümüze yerel, marjinal ve sınırlı faaliyette bulunmak istediği hakkında bildirimde bulunmadan bir perakende işletmecisinin (kasap, market vb) et ve et ürünlerinden çiğ et ve kıyma, süt ve süt ürünleri kapsamındaki çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı ürünler, çiğ krema ve kaymak dışındaki süt ve süt ürünlerini başka bir perakende işletmesine (kasap, market, kurum yemekhanesi) satışını yaptığının tespit edilmesi halinde veya İl Müdürlüğümüze bildirimde bulunan bir işletmenin tebliğe aykırı olarak faaliyet gösterdiği tespit edilmesi halinde 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem kanununa göre işletme hakkında idari yaptırım uygulanacaktır. Bu tebliğ konusunda İlimizde bulunan perakende gıda işletmelerine yönelik bilgilendirme toplantısı önümüzdeki günlerde düzenlenecektir” denildi.