Arif Orhan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Bilgisayar Bölümü 2.sınıf öğrencisi. Sitemizi ziyaret ederek uzun süredir uğraştığı projesini, sevinçle büyük bir heves ve umutla bizlerle paylaştı. 

Projenin ismi AKILLI SULAMA SİSTEMİ;

Bu sisteme göre önceden belirlenen derinliklerde toprağa monte edilen algılayıcı sensörler, toprağın o an gereksinim duyduğu nem, sıcaklık ve tuzlulaşma oranlarını tespit ediyor. Tespit edilen bu bilgiler kablosuz algılama sistemi ile o tarlada belirlediğimiz noktadaki bilgisayar yazılımına anlık aktarılıyor. Önceden yazılıma orada bulunan ürünün neye ihtiyacını olduğunu giriş yapıyoruz. Yüklemiş olduğumuz ürünün ihtiyacını anlık belirleyen bu sistem sayesinde, sulamada gereğinden fazla sulama yapılmayarak büyük ölçüde  tasarruf sağlanması ve tarım arazilerinde iş gücünün azaltılması sağlanırken,üretiminde daha verimli ve kaliteli yapılmasını sağlamaktadır.
Uygun  bütçe ile sahip olabileceği sistemin  çiftçilere kullandırmak için bazı firmalarla görüşmeler yapılmaktadır. Özellikle bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin tarım kesiminde kullanımı kaçınılmaz olmuştur. Tam otomatik bu sistem ile çiftçi ne kadar su  vereceğine ve vermeyeceğine  karışmayacak. Konu ile ilgili analizde bulunan  Arif Orhan, “Bu sistem ile minimum su ile yüksek verim, elektrik tüketiminde ise solar güneş panelleri kullanılarak hem çevreye hem de daha verimi tarım arazileri elde etmektir. Bu sistemi kullanacak olan çiftçilerimiz tarım arazisindeki  nemi, sıcaklığı ve tuzlulaşmayı ölçerek kablosuz algılayıcılar aracılığı ile bilgisayar yazılımına gönderilecek  Yazılımdan gelen komut sayesinde önceden  sulama motoruna takılan cihaz sayesinde vanalar açılıp kapanacak.
 Bu sistemi çiftçilere kullandırmak için ziraat odası ile görüşmeler yapılarak olumlu tepkiler aldık. Bu sisteminin her türlü muhasebe işlerini siz değerli çiftçilerimize  Karamanoğlu Mehmet bey üniversitesi 2 sınıf muhasebe bölümünde okuyan Rabiya Altun  yapacaktır,''dedi.

Orhan Karaman DSİ ve Karaman Ziraat Odası yetkilileriyle de bu önemli projesini anlatarak destek aramış. Projesini dikkate alan yetkililer destek vermek için elinden geleni yapacaklarını da ifade etmişler.