Bugünlerde Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan ramazan ayında umre için yer ayırttıranlar, eğer pasaportları yok ise gidip gitmeme konusunda tereddüt ediyor. Yaz günlerinde yurt dışına çıkışların ve Türklerin yoğun bulunduğu ülkelerdeki akrabaların ziyaretini planlayanlar da pasaport şoku yaşıyor. Yurt dışında bulunan akrabalarını görmeye niyetlenenler, pasaportlarının ne zaman geleceğini bilemedikleri için uçak biletlerini zamanın rezerve ettirip uygun fiyatlı seyahat etme imkanından mahrum kalıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki kızını ziyarete gitmeyi planlayan Necla Doğançelik, Bursa Emniyet Müdürlüğü'ne 4 Haziran'da yaptığı pasaport müracaatına ay sonu olmasına rağmen cevap gelmediğini belirtti. Yeni pasaportu olmadığı için erken uçak bileti rezervasyonu da yapamadığını belirten Doğançelik, böyle bir aksamaya AK Parti Hükümeti'nin idarede bulunduğu bir zamanda şaşırdığını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan ramazan umresi için yer ayırtan Fehim Avşar isimli vatandaş da müracaat için geldiği Bursa Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube'sinde görevlilerin bir aydan önce çıkmaz demesi üzerine hüsrana uğradı. Ramazan ayını mübarek topraklarda geçirmeyi planladığını belirten Avşar, "Bursa'dan arkadaşlarımızla birlikte ramazan ayında umreye gitmeye niyet ettik. Hatta Bursa Emniyeti'nden üst seviye yöneticilerin de bizimle aynı kafilede umre yapacakları belirtildi. Ancak bizim pasaportumuz olmadığı için ramazan umresi programımız sıkıntıya girdi. Biz derdimizi kime anlatıp pasaportumuzu çıkartacağız bilemiyoruz" dedi.

Hac döneminde Mekke'de görev yapması için Bursa'da kurumundan görevlendirme yapılan bir basın mensubu da 29 Haziran'da Bursa'dan müracaatını yaptı. Ancak pasaportların Diyanet İşleri Başkanlığı'na 14 Temmuz'da teslim edilmesi gerektiğinden hac döneminde görev yapıp yapamayacağı belirsizliğini koruyor.

Bazı vatandaşlar da pasaportlarının erken gelmesi için İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube'lerine geliyor. Fakat sadece müracaat alan şubelerdeki görevliler, mağdur olan vatandaşlara yeterli izahatta bulanamıyor.

UMRE VE HAC YOLCULARINA ESKİ PASAPORT ÇÖZÜMÜ

Bu arada Pasaport Şubesi'nde ramazan umresi ve hac görevi gibi acil ziyaretler için müracaatta bulunanlara eski tip pasaportlardan verilmesinin de değerlendirildiği öğrenildi. Ancak Ankara'da bu yönde bir kesin karar bulunmaması 15 gün sonra başlayacak ramazan umresi programlarını sekteye uğratacak. Bazı vatandaşların da yurt dışındaki acil programları için pasaport almak üzere bakanlık, başbakanlık, milletvekilleri gibi tanıdıklarını devreye sokmaya çalışmaları dikkat çekiyor.

Bilindiği gibi daha önce emniyete yapılan müracaattan bir hafta sonra Ankara'dan posta ile adrese gönderilen pasaportlar vatandaşları memnun ediyordu. Ancak yeni çipli pasaportla alakalı ihalede bazı sıkıntılar olması ve tedbir alınmaması bu kargaşayı meydana getirdi. Pasaport yetersizliğinden dolayı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yeni pasaportları gecikmeli yollamaya başlaması on binlerce insanın mağduriyetini beraberinde getirdi. Maliye Bakanlığı Darphane Genel Müdürlüğü sorumluluğunda olan değerli kağıt hükmündeki pasaportların gecikmeli verilmesi yüzünden çok sayıda insan mağdur olmaya başladı. Bu konuda hızlı çözüm için siyasi iradenin devreye girmesi bekleniyor.