Son yıllarda sanayileşme ve endüstriyel gelişmeye paralel olarak kentlerin büyümesi ve nüfusun artması sonucu çevre sorunları önem kazanmaya başlamıştır. Hava kirliliği de başlıca çevre sorunlarındandır. Hava kirliliğinin esas kaynağı yanmadır.
İlimizde özellikle ısınma enerjisi temini için sosyo - ekonomik şartlardan dolayı katı yakıtların fazla kullanılması, motorlu taşıt sayısının hızla artması, endüstrinin gelişmesi ve zaman zaman oluşan kötü meteorolojik şartların etkisi ile hava kirliliği konusunda önlem alınması gerekir hale gelmiştir.

Bu nedenle Konutların Isıtılmasından Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Önlenmesinde Aşağıda Belirtilen Hususlara Riayet Edilmelidir:

- Alt ısıl değeri yüksek, kükürt içeriği ve nemi düşük katı yakıtlar ve kükürt içeriği %1 olan Fuel - Oil tercih edilmelidir.

- Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce ilimizde katı yakıt satıcısı kayıt belgesi düzenlenmiş mahrukatçılardan satış izin belgesi düzenlenmiş katı yakıtlar satın alınmalıdır.

- Isınma amacıyla atık motor yağı, mineral yağ, plastik, lastik, boyalı odun vb. katı ve sıvı maddeler kesinlikle kullanılmamalıdır.

- Soba ve kalorifer kazanları ile bacalarının periyodik bakımı ve temizliği yapılmalıdır.

- Kalorifer kazanları ve sobalar tekniğine uygun olarak yetkili kalorifer ateşçisi tarafından yakılmalıdır.

- Dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz 18 derecenin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobaların yakılmaması gerekmektedir.

- Kaloriferlerin ilk yakma saatlerine Sabah: 06:00 - 07:00, Akşam: 18:00 - 19:00 titizlikle riayet edilmelidir.

- Bina iç ortam sıcaklığı iş yerlerinde 18 derece, konutlarda 20 derecenin üzerinde olmayacak şekilde yakılmalıdır.

- Daha az yakıtla gerekli ısınmanın sağlanması amacıyla yürürlükteki mevzuat doğrultusunda binaların ısı yalıtımı yapılmalıdır. Pencere, kapı ve çatıların yalıtımına önem verilmelidir.

-Doğalgaz alt yapısı tamamlanmış mahallelerde doğalgaz ile ısınmaya öncelik verilmelidir.

Ayrıca, Motorlu Kara Taşıtlarından Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Önlenmesinde İse;

- Toplu taşıma sistemlerinin kullanımı tercih edilmelidir.

- Araçlarda kaliteli akaryakıt kullanılmalıdır.

- Piyasada “10 Numara Yağ” adı ile satılan madeni yağ amacı dışında akaryakıt olarak kullanılmamalıdır.

- Kamu kurum ve kuruluşlarına ait tüm vasıtalar dahil, trafikte kullanılan bütün motorlu kara taşıtlarının motor ve egzoz sistemlerinin bakımları yapılmalı, egzoz gazı emisyon ölçümlerinin zamanında yaptırılmasına dikkat edilmelidir.

Ayrıca, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmelik hükümlerine ve Mahalli Çevre Kurulunca bu konuda alınacak kararlara uymayanlara, 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun “Cezai Hükümler” başlığı altında yer alan 20’inci maddenin (Değişik 26.04.2006-5491/14 madde) a, c, d, bentlerinde öngörülen cezalar uygulanacaktır.