Karaman Organize Sanayi Bölgesi içerisinde gıda sektörü başta olmak üzere çeşitli sektörlerde üretim yapılarak dış ülkelere ihracat yapılmaktadır.


Sanayicilerimizin ihracat ürünleri demiryolu ulaşımı ile Mersin limanına nakliyeleri haftada bir gün (Salı günü) gerçekleşmektedir. Ancak ihracat ürünlerinin büyük kesimi çabuk bozulabilecek gıda maddeleri olduğundan, Mersin Limanı’na mümkün olması halinde haftanın her günü mümkün olmadığı takdirde Perşembe günü Karaman İstasyonundan akşam saatlerinde çıkan trenin sabah saatlerinde Mersin Gar’ına yetiştirilerek gar sahalarında bekletilmeden liman sahası içerisine alınması gerekmektedir. Karaman Organize Sanayi Bölgesi içerisinde üretilerek ihracat yapılan ürünlerin denizyolu ile daha güvenli ve ucuz olarak taşınması önem arz etmektedir.

Bu konuda Valiliğimiz ile Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü Yük Dairesi Başkanlığı arasında yapılan yazışmalar sonucunda ve İlgili Genel Müdürlüğün 06.03.2013 tarih ve 30015658-502.07-5592 sayılı yazılarında yük taşımacılığı konusunda yapılan talebin incelendiği belirtilerek şu ifadelere yer verilmiştir; “2003 yılı sonlarında başlayan ve demiryolu ile yapılan yük taşıma şeklini değiştiren Blok Tren uygulaması ile taşımalarda önemli bir artış sağlanmış, 2003 yılına göre dolumlar ikiye katlanarak çok önemli mesafeler kat edilerek müşteri memnuniyeti sağlanmıştır. 

Blok tren programları müşteri talepleri dikkate alınarak Genel Müdürlüğümüzce her yıl yeniden düzenlenmektedir. 2012 yılı için Horozluhan ve Konya’dan Mersin'e haftada 1 tren talep edilmiş ve talep üzerine planlama yapılmıştır. 2013 Yılında ise Horozluhan, Konya ve Karaman’dan ortak olarak 2013 yılı için yük miktarları belirlenmiş ve çalışmalar sonucunda kaynaklarımız (lokomotif, vagon, personel) aktarımı yapılarak haftada 4 blok tren programa alınmıştır. 

Horozluhan, Konya ve Karaman'dan Mersin limana yapılacak taşımalara talep daha önceden alınmış olup vagonlara yüklenen ürünün her hafta Perşembe günü Karaman'dan hareket ederek Mersin limanına sabah saatlerinde varacak şekilde gerçekleştirilmesi için ilgililere gerekli talimat verilmiştir.”denilmektedir.