Millî ve manevî değerlerimizi ihya ederek geleceğe taşımak, ilim ve irfan çalışmalarını desteklemek amacıyla açılan İlim Yayma Cemiyeti Karaman şubesi Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan,Karaman Valisi Murat Koca, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan,İlim Yayma Cemiyeti Yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.Açılışı yapan iki bakan kurdeleleri kesti.Daha sonra cemiyet hatıra defterini dolduran bakanlar, toplu çekilen fotoğrafın ardından cemiyetten ayrıldı.

İLİM YAYMA CEMİYETİ  

Türkiye’de çok partili sisteme geçildikten sonra ekonomik, siyasî ve kültürel hayatta önemli ve müspet gelişmeler yaşanmaya başlamıştı. Toplumun, ehemmiyet ve âciliyetine binaen çözüm beklediği meseleler arasında yer alan din eğitimi ve hizmetleri, sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın tesisi gibi konularda atılan adımlar, bu müspet gelişmeler arasında bulunmaktaydı.

Nitekim İstanbul Sirkeci’de bir araya gelen 68 mümtaz hayırsever ve vatanperver insan da, millî ve manevî değerlerimizi ihya ederek geleceğe taşımak, ilim ve irfan çalışmalarını destekleyerek yaygınlaştırmak için 11 Ekim 1951 tarihinde İlim Yayma Cemiyeti'ni kurmuştu.

Cemiyetimizin ilk Yönetim Kurulu, şu muhterem zatlardan oluşmaktaydı: Av. Seniyüddin BAŞAK (Başkan), Vehbi BİLİMER (Başkan Vekili), Nazif ÇELEBİ (Umumî Kâtip), Cemalettin TUNÇ (Muhasip), Yusuf TÜREL (Üye), Hamid ÇAĞIL (Üye), Mazhar SÜNDÜS (Üye).

Cemiyetimiz, kuruluşunun hemen ardından, Maarif Vekâletinin (Milli Eğitim Bakanlığı’nın) talebi ve okulun ilk müdürü olan (merhum) Celâlettin Ökten’in (Celâl Hoca) gayretleriyle, 17 Ekim 1951?de İstanbul’un Satmaya-Etyemez semtinde ilk İmam-Hatip Okulunu açmıştır.

İlim Yayma Cemiyeti, kuruluşundan iki yıl kadar sonra, o güne dek yaptığı ve ileride yapacağına kanaat getirilen çalışmalar ve hizmetler sebebiyle 10.02.1953 tarih, 4/169 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile umumî hizmetlere hâdim? (kamu yararına faaliyet gösteren) dernek statüsünü kazanmıştır.

Cemiyetimiz, toplumun mevcut ve gelecekteki ihtiyaçları doğrultusunda hizmetlerini sürdürmüştür. İmam-Hatip Okulları’na yönelik her geçen gün artan talep üzerine bilahare İstanbul’un Vefa semtinde kiralamış olduğu konağın da ihtiyacı karşılamaması sebebiyle, günümüzde de öğretime devam eden İstanbul İmam-Hatip Lisesi binası ve öğrenci yurdunun inşasına başlamıştır. Büyük gayretlerle kısa bir sürede tamamlanan bina, 1958 yılında, dönemin Başbakanı (merhum) Adnan Menderes tarafından açılışı yapılarak hizmete girmiştir.