11 Eylül 2013 Çarşamba günü Konya Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat Ergün, Vali Murat Koca,  Konya Valisi Muammer Erol, Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakçı, Gülay Samancı, Hüseyin Üzülmez,  Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantının başlamasından önce katılımcılara Karaman Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından yapılan barkovizyon gösterisinden sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat Ergün katılımcılara hitap etti. Bakan Ergün’ün konuşmasının ardından kürsüye gelen Vali Murat Koca yaptığı konuşmada; “ Mevcut kaynakların verimli bir şekilde kullanılması ve içinde bulunduğumuz “Teknoloji Çağı'nın gereksinimlerini karşılayabilmek için toplumun tüm kurum ve kuruluşlarının birlikte hareket etmesi önem kazanmaktadır.

Kalkınma Bakanlığı 2011 yılı sosyo - ekonomik gelişmişlik (SEGE) sıralamasına göre Karaman 32. sırada yer almaktadır. Karaman ili tarım ve sanayi kenti olarak hızla gelişen ve büyüyen bir ekonomiye sahiptir. İlimiz son on yılda, önemli yapısal değişiklikler ile sunulan teşvik ve destekler neticesinde, yatırımcılar için cazibe merkezi haline gelmiştir.

Karaman sanayii ağırlıklı olarak tarım ve tarıma dayalı mamullerin imalatına dayanmaktadır. Bisküvi, gofret, çikolatalı ürünler, bulgur, yumurta, elma, mobilya ürünleri, makine ve metal mamuller, başlıca ihraç ürünlerini oluşturmaktadır. Halen, Karamandan ihracat yapılan ülke sayısı 132’dir. Karaman, ülkemizin elma üretiminde %20; bisküvi, çikolata, kek, gofret üretiminde % 60; bulgur üretiminde % 35 ve yine ihraç edilen paketli bulgur imalatında %80’lik paya sahiptir. İstanbul Sanayi Odası 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu"  2012 yılı araştırması sonuçlarına göre Karaman'dan üç firmamız Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasına girmeyi başarmıştır.

Ülkemizin en verimli güneş potansiyeline sahip illerinden olan ve ilk sıralarda yer alan Karaman’da, yakın gelecekte güneş enerjisi alanında ciddi yatırımların yapılacağını ümit ediyoruz. Bunlar gerçekleştiği takdirde Karaman halen sahip olduğu “Türkçenin Başkenti” unvanının yanına  “Yenilenebilir Enerjinin Başkenti” unvanını da ekleyecektir.  Yine genellikle Karapınar’da olduğu şeklinde basında yer alan 1 trilyon 830 milyar tonluk linyit rezervinin üçte ikisine tekabül eden 1 trilyon 220 milyar tonluk kısmı Karaman Merkez ve Ayrancı ilçeleri sınırlarında bulunmaktadır.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için tüm şehirlerimizin üzerine düşeni yapması gerekmektedir.  Ekonomik büyüklük, milli gelir, demiryolu ve karayolu ulaşımı, ihracat, ithalat, ve dış ticaret hacmi gibi makro hedeflerde Karaman ili olarak bugünkü yerimizden daha iyi bir seviyede olmayı hedefliyoruz. Henüz altı yıllık bir üniversite olmakla birlikte öğrenci sayısı 10.000’e ulaşan, hızla gelişen ve büyüyen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitemiz ve Karaman Organize Sanayi Bölgemiz ve diğer sanayicilerimizle birlik ve beraberlik içerisinde daha iyi yerlere ulaşabilmeyi ümit ediyoruz.

Ülkemizde sanayi ile üniversiteler arasında işbirliği ve dayanışma mevcut durumundan daha ileri seviyelere taşınması, ülke sanayinin üniversiteyle, üniversitenin de sanayi ile bütünleşmesi arzu edilen bir tablodur. Bu tür toplantıların, toplumda farkındalık sağlayarak üniversite - sanayi işbirliğine büyük katkısı olacağı, kamunun da bu işbirliğine sahip çıkmasıyla, büyük bir sinerji oluşacağı muhakkaktır. 

Vali Murat Koca sözlerinin sonunda toplantının üniversite – sanayi işbirliğinin artması,  ülkemizin sanayi ve ekonomik gelişmesine olumlu katkı sağlaması ümidiyle hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Toplantının ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat Ergün, Vali Murat Koca, Konya Valisi Muammer Erol ve protokol üyeleriyle birlikte yapımı tamamlanan Bilim Merkezinde incelemelerde bulundu.