AK Parti Kadın Kolları Başkanı Emine Şimşek 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, “5 Aralık 1934'de, Türk Kadını genel seçimlere katılma, milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuşmuş.5 Aralık Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıldönümü ve 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü kutlu olsun. 5 Aralık 1934 Anayasa değişikliği ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı. 5 Aralık Kadın Haklan Günü Tarihte seçme ve seçilme hakkı ilk defa feodalizmin yıkılmasıyla birlikte mülk sahibi erkeklere tanınan bir vatandaşlık hakkı olarak karşımıza çıkmaktadır. Fransız İhtilalından sonra mülk sahibi olmayan erkeklere de oy hakkı tanındı. Bunu, beyaz ırktan gelmeyen siyah erkeklere tanınan oy hakkı izledi. Ancak kadınların seçme ve seçilme hakkını elde edebilmeleri için uzun yıllar mücadele etmeleri gerekti. Türkiye'de ise 5 Aralık 1934'te kadınlar genel seçimlere katılma, milletvekili seçme ve seçilme hakkını kazandılar” dedi.

HANGİ KADIN ADAYLAR

“Türkiye'de kadınların siyasal haklarının tanınması ile ilgili iki yanlış düşünce söz konusudur” diyen Şimşek, “Bunlardan ilki kadınların siyasal alanda mücadele etmedikleri bu hakkın onlara tepeden verildiğini iddia eden görüştür. İkinci görüş ise birincinin uzantısı olarak devam eden ve Türkiye'de kadınlara siyasal hakları tepeden verildiği için bu haklarını kullanmadıklarını ya da kullanamadıklarını ifade eden görüştür. Seçimlerde kadın adayların desteklenmesi son derece olumlu bir tavır olmasına rağmen ister istemez ‘Hangi kadın adaylar?’ sorusu da gündeme gelmektedir. Kadın adayların tamamına eşit mesafede durma ve adaylarda kadın olmak dışında hiçbir koşul aramamak da yanlış bir tutumdur. Türkiye'de yaşayan kadınların sorunları olan yoksulluk, aile içi şiddet, sığınma evleri, siyasal yaşam ve kanunlardaki ayrımcılık gibi konulara değinmeyen partilerin ve kadın sorularından bihaber kadın adayların desteklenmesi kadın sorunlarına karşı duyarsız erkek tipi tavır takınacak kadın vekilleri meclise taşır” şeklinde konuştu.

KADINLARIMIZA GEREKLİ ÖNEM VERİLMELİ

Kadınların yaşadığı sıkıntılara ve sorunlara çözüm bulabilmek için kadınların siyasetteki ağırlıklarının yeterli düzeye ulaşması gerektiğini söyleyen Şimşek, “ 5 Aralık 1934 tarihinde seçme seçilme hakkını elde ettik etmesine ya aradan geçen 76 yıllık sürede seçme seçilmenin seçilme bölümünde hiçbir gelişme göze çarpmıyor. Kadınlar TBMM’de yüzde 4,4 yerel yönetimlerde ise yüzde I oranında temsil ediliyorlar. Toplumun yarısını biz teşkil ediyoruz. Sayımıza ve bir de temsil oranlarımıza bakın. Var olan kimi olanaklarımızda sessiz sedasız elimizden alınmak isteniyor. Kadınlar iş yaşamına girmek için yıllardır mücadele veriyorlar. Batıda pozitif ayrımcılık olarak kotanın bile az bulunduğu kadınların yarı yarıya temsilinin konuşulduğu şu günlerde var olan olanaklarımızın sessizce elimizden alınmaya çalışılması da çok düşündürücüdür. Önümüzde genel seçim süreci yaşanacaktır, bu nedenle yeterli donanımlı ve kadın ve insan sorunlarına duyarlı kadınlarımızı siyasal platforma davet ediyor ve kilit noktalardaki insanlarımızı da kadınlarımıza gerekli önemi vermelerini istiyoruz. Tüm kadınlarımızın 5 Aralık Dünya Kadın Haklan Gününü kutlar, sahip olduğumuz haklarımızı gerektiği gibi kullanabilme yönünde var güçleriyle çalışmalarını dilerim” diyerek günümüzde kadına şiddetin artış gösterdiğini de ifade etti.