Gençlik ve Spor Bakanlığının "Tecrübe Konuşuyor İçimizdeki Kahramanlar Projesi" kapsamında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 15 Temmuz Konferans Salonu'nda moderatörlüğünü oyuncu ve tiyatro sanatçısı İsmail Hakkı Ürün’ün yaptığı program, Kur'an-ı Kerim okunması ve Veysel Çelikdemir'in "15 Temmuz" temalı kum sanatı gösterisiyle başladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Karaman Valisi Süleyman Tapsız yaptığı konuşmada, 15 Temmuz gecesi Türk milleti tarihinin en kritik günlerinden, gecelerinden birini yaşadığını söyledi.

Türk milletinin o karanlık gecede milli iradesine ve demokrasisine sahip çıktığını belirterek, şunları kaydetti:

“Asker elbisesi giymiş hainler 15 Temmuz gecesi bir darbe girişiminde bulundular. Ama Cumhurbaşkanımızın dirayeti, hükümetimizin kararlı duruşu ve yine Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine tüm Türkiye’de milletimizin sokaklara ve meydanlara çıkması bu hainleri geri adım atmak zorunda bıraktı. Hainlerin hepsi yakalanarak cezalarını çekmek üzere adalete teslim edildiler. Türk milleti inandığı zaman Başkomutanına, milletine inandığı zaman bayrağı, ezanı için neler yapabileceğini 15 Temmuz’da gösterdi. Biz sahip olduğumuz değerlerin kıymetini bileceğiz. Kurtuluş savaşını, Malazgirt’i ve Çanakkale Zaferini nasıl unutmuyorsak 15 Temmuz’da bu milletin bekasıydı o yüzden 15 Temmuz’u unutmayacağız, unutturmayacağız daima hatırlayacağız. Sizlerin hem yakın tarihinizi hem de bu geceyi iyi okumanızı, iyi araştırmanızı, iyi görmenizi arzu ediyorum ve istiyorum” dedi.

“ANASIZ BABASIZ YAŞANIR AMA VATANSIZ ASLA YAŞANMAZ”
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ertesi gün beraberindekileri kamyonla Taksim'e götürürken çekilen fotoğrafıyla simgeleşen ve Başbakan Binali Yıldırım'ı da bu davranışıyla duygulandıran Şerife Boz(50), 15 Temmuz gecesinin çok karanlık, çok zor ve çok kötü bir gece olduğunu belirtti.

Vatan’ın bir ana,  bir baba ve bir namus gibi olduğunu belirten Boz,” Anasız babasız yaşanır ama bir vatansız asla yaşanmaz. Darbe günü çocuklarımı, torunlarımı alarak sokağa indim herkesi çağırdım. Bir erkek gibi kamyonla taksime doğru gittim. O an kamyonu güç değil yürek sürüyor, iman sürüyor. Allah iman gücü verdi hiç korkmadım, bir daha olsa bir daha yine giderdim” diye konuştu.

Darbe girişimi sırasında Ankara’da yaralanan Fatih Zengin ise darbe haberini aldıktan sonra Genelkurmay’ın önüne gittiğini dile getirerek, “Uçaklar sürekli alçaktan uçuş yapıyordu. Helikopter vatandaşların üzerine ateş açarak ilerliyorlardı. Genelkurmay’a geldiğimde içeriye bir hareketin olacağını duyduk. Daha sonra içeri girdik. Ana protokol kapısı önene geldik ve kapıyı zorlamaya başladık. Sonra üzerimize ateş açıldı. Vurulduğumu hissettim yere düştüm beni birileri sürükledi daha sonra hastaneye ulaştırdılar” ifadelerini kullandı.

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz gecesi darbe girişimine engel olmak amacıyla geldiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde darbeci askerlerin ateş etmesi sonucu iki bacağından yaralanan kick boks sporcusu İsmet Doğan da Darbe girişimi olduğunu duyunca, arkadaşlarla birlikte hemen abdest alıp dışarıya çıktık ve Saraçhane civarlarında, tanklarla karşı karşıya geldik. Askerleri ateş etmemeleri için ikna etmeye çalıştığımız bir anda 5 metre mesafeden üzerimize doğru ateş açıldı. İki ayağımdan vuruldum ve bir taksicinin yardımıyla hastaneye ulaştırıldım. Arkadaşım kalbinden vuruldu şehit oldu. Bende gazi oldum. Bu vatana her zaman canım feda olsun" dedi.

Programın sonunda Dursun Ali Erzincanlı'nın Şehit Astsubay Ömer Halisdemir için yazdığı 30 kuş şiiri, 15 Temmuz Karaman Şehidi Muhammed Yalçın’ın babası Selahattin Yalçın’a ve programa katılan vatandaşlara duygulu anlar yaşattı.

Duygu dolu anların yaşandığı program, protokol tarafından günün anısına konuşmacılara Türk Bayrağı ve plaketlerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.