Karaman Ticaret ve Sanayi Odası ve Mevlana Kalkınma Ajansı İşbirliği ile Karadağ Toplantı Salonunda, Karaman İlinin Kültür ve İnanç Turizmi Potansiyelinin Tanıtılması kapsamında düzenlenen Karaman Turizm Çalıştayına Karaman Valisi Murat Koca, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Sabri Gökmen, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Akman, Daire Müdürleri, KTSO Meclis Üyeleri, Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Akman'ın açılış konuşmasının ardından Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanaı Mustafa Toktay konuşmasını gerçekleştirdi.

Toktay konuşmasında;

“Göreve geldiğimiz günden bu yana ilimizde ekonomide farklı bir sektör oluşturmak için farklı bir arayış içerisine girdik. Yönetim ve Meclis olarak da bunun bacasız fabrika olan turizm olduğuna karar verdik. Sürekli olarak turizm ağırlıklı olarak çalıştık ve bunun neticesinde 22-23-24 Mart 2012 tarihlerinde "Hz. Mevlana'dan Yunus Emre'ye Sevgi ve Kültürlerin Kardeşliği projesi adı altında bir sempozyum düzenledik ve bu sempozyumdan sonra  Turizm Müdürlüğü'nden alınan veriler ışığında şöyle bir tablo çıktı. 2011 yılında Karaman'ı ziyaret eden yerli turist sayısı 44675, yabancı turist sayısı 1232 adet. Ama bu sempozyumu düzenledikten sonra çok küçük bir başlangıç yapmamıza rağmen 2014 yılında yerli 79689, yabancı 3449 gibi bir rakama ulaştı.

Hala değerlendirilmemiş turistik değerlerimiz var yani bir marka kent olabilmek için ve turizmde bir cazibe merkezi olabilmek için olmazsa olmazlardan dört unsur Karamanımız'da mevcut. Bunlardan bir tanesi kültürel miras, bir tanesi doğal yapı ve çevre, bir tanesi özgün çıktı, bir tanesi yerleşik beceri. Bunların hepsi bizim ilimizde mevcut. Biz bunları iyi işleyebilirsek turizmde bir cazibe merkezi olacağımıza ve gelecekte marka kent olma yolunda çok büyük mesafeler alacağımıza inancım tam. Bu olmazsa olmazlar içerisinde mesela Karadağ, yamaç paraşütü, Binbirkilise, Derbe Ören yeri, Manazan Mağaraları, İncesu Mağarası, Alahan Manastırı, Ermenek'teki tarihi eserler ve dokular, özgün çıktı olarak divle peyniri geçen yıl İtalya'daki yarışmada birincilik aldı.

Divle peyniri ile ilgili MEVKA Genel Sekretermizle bu konuda bir kafa yormamızı ve divle peynirini geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir proje geliştirirsek divle peynirinin önüne kimse geçemez ve ekonomik girişinin çok yüksek olacağına inanıyorum. Ayrıca unutulmaya yüz tutmuş yine yerel becerilerimizden Taşkale halısı bunu da geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum.Yani ilimizde herşey mevcut onun için İlimiz kanaat önderlerinin bir araya gelerek un, şeker ve yağı hazır bulunan helvayı yapmaya başlamaları gerektiğine inanıyorum. Karaman için geç kalmış tanıtımın ve turizmin geliştirilmesi için tüm kurumlarda ortak bir aklın oluşması ve bu amacın gerçekleşmesi için tüm gücümüzle çalışmamız gerektiğine inanıyor; ancak bu şekilde başarıya ulaşabileceğimizi temenni ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Ardından  Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan ve Karaman Valisi Murat Koca da konuşmalarını yaparak  turizm konusunda tanıtım yapılması gerektiğini vurguladılar. Konuşmaların sonrasında toplantı salonuna geçilerek proje hakkında turizmle ilgili  sunumlar gerçekleştirildi.