Vali Yardımcısı Rıza GENÇOĞLU başkanlığında İlgili Birim amirleri, Karamanlı yatırımcılar,Enerji Federasyonu yetkilileri , Sulama kooperatifleri üyeleri EMO başkanı ve üyeleri ile konu ile ilgilenen Karamanlı işadamlarının katılımı ile bir toplantı gerçekleştirildi.

Karaman Valisi Murat KOCA’nın 07.11.2013 tarihinde başlattığı  Karaman’da (EİEB)“Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi “ kurulması sürecinde Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi KONARILI bugüne kadar neler yapıldığının anlatıldığı bir sunum gerçekleştirdi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü sunumunda , MEVKA tarafından DFD kapsamında desteklenen ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi tarafından hazırlan fizibilite raporu ile birlikte Karaman Ticaret ve Sanayi Odasının işletme Müdürlüğü kuracağını belirtir yazısı ve İl Tarım Müdürlüğünce önerilen alanın 1/25.000 lik haritaları ile birlikte EİEB kurulması halinde 595 MW kurulu güçte yatırım yapmayı taahhüt eden firmaların bilgi formları ile birlikte hazırlanan başvuru dosyasının 04.04.2013 tarihinde Sayın Valimiz Murat KOCA’nın bilfiil Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına teslim ettiğini belirtti.

Sunumda ayrıca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, termik, hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisinde 5 yılda yerli teknolojiye geçileceğini, Türkiye’nin 2023’e kadar enerjiye yapacağı yaklaşık 130 milyar dolarlık yatırımın, yüzde 80’inin yerli teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilmesi hedeflendiği bu kapsamda yalnızca Güneş Enerji Santralleri (GES) kurmak değil , Güneş ile ilgili teknolojinin de Karaman’da oluşması gerekliliği üzerinde duruldu.

Güneş enerjisinden 600 megavatlık elektrik üretimi lisansı için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK), 5 günde toplam kurulu gücü yaklaşık 8.900 megavata ulaşan 496 başvuru yapıldı. Karaman için yapılan başvuru toplam başvurunun yaklaşık altıda biri olduğu,  Karaman’ın Güneş Enerjisi konusunda en uygun alan illerin başında geldiği  ifade edildi.

İnce film teknolojisi ile panel fabrikası kurmayı düşünen Alman ortaklı TURKWİND  A.Ş yetkilisi Zafer HAMAMIZADE, İzmir Torbalıda kurmaya başladıkları ve Türkiye’nin Güneş Enerji yatırımları konusunda gelişmelere bağlı olarak FV Panel üretimi konusunda ikinci bir üretim Merkezini Karamanda kurmayı düşündüklerini ifade etti.

Zafer HAMAMIZADE sunumunda kendi teknolojilerinin invertersiz çalıştığını , inverter yerine DC jeneratör kullandıklarını bu sisteminde dalgalanmaya sebep olmadığından şebekeye bir yük oluşturmadığını belirtti. Asıl amacın ada sistemi oluşturup şebekeden bağımsız kırsal alanda sulama ihtiyacını giderebilecek çözümler üretmek olduğunu söyledi.

Ayrıca Karaman bölgesinde kullanılan Su Pompalarının Enerji ihtiyaçlarını karşılanması için 10,20,30,40 ve 50 kW lık sistemler geliştirilmiş olup bunların kullanımı ve Finans sağlanması konusunda da bilgilendirme yapıldı.
Soru cevap kısmıyla tamamlanan toplantı , şehir dışından gelen misafirlerin Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünü ziyareti ile tamamlandı.