Konuyla İlgili Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; İlimizde de Arazi Toplulaştırma çalışmaları yoğun bir şekilde yürütülmektedir. İlimizde, 3083 Sayılı Kanun Kapsamında tamamlanmış olan 7 adet proje bulunmaktadır. Bu 7 adet projede toplam 12 adet köy/kasaba yer almaktadır. Bu yerleşim birimleri; Sudurağı Beldesi(Kısmi), Burunoba, Çoğlu, Kisecik(Kısmi), Salur, Yollarbaşı, Kızık, Ortaoba, Çiğdemli, Ekinözü ve Bölükyazı köyleri ve Akçaşehir Beldesidir. Bu 12 adet birimde Arazi Toplulaştırması tamamlanan toplam alan 56.203 hektardır. Ayrıca, önceki yıllarda İl Özel İdaresi tarafından Arazi Toplulaştırma çalışması yapılan köylerimiz de mevcuttur. Bu kapsamda İlimizde İl Özel İdaresi tarafından Arazi Toplulaştırması yapılan 8 adet köyümüz şunlardır; Yuvatepe, Hamidiye, Osmaniye, Kılbasan, Bölükyazı, Göztepe, Beydili ve Dinek'tir. Bu 8 köyde arazi toplulaştırması tamamlanan alan toplam 17.300 hektardır. Günümüzde arazi toplulaştırma çalışmaları sadece Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. İlimizde arazi toplulaştırma çalışması tamamlanmış köy/kasaba  sayısı 20 dir ve bunların toplam alanı 73.503 hektardır. İlimizde 3083 Sayılı Kanun Kapsamında 6 adet proje ile 43 adet yerleşim birimimizde toplulaştırma çalışmaları sürdürülmektedir. Devam etmekte olan bu projeler;

1)Karaman Merkez Yazılı Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi: Yazılı, Mesudiye, Boyalıtepe, Süleymanhacı, Kaşoba, Karalgazi ve  Mecidiye Köyleri.
2)Karaman Kazımkarabekir Kızılkuyu Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi: Kazım Karabekir(Merkez), Kızılkuyu, Madenşehri ve Göztepe.
3)Karaman I. Kısım Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi: Ayrancı(Merkez), Ağızboğaz, Ambar, Böğecik, Dokuzyol, Hüyükburun, Kale, Karaağaç, Kavuklar, Saray.
4)Karaman II. Kısım Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi: Çakırbağ, Eğilmez, Eminler, Demiryurt, İslihisar, Karacaören, Kisecik, Sinci.
5)Karaman III. Kısım Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi: Akarköy, Özyurt, Başkışla, Bozkondak, Damlapınar, Kızılyaka, Muratdede.
6)Karaman IV. Kısım Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi: Alaçatı, Ağılönü, Taşkale, Sazlıyaka, Yeşildere, Sudurağı, Hamidiye.

Arazi toplulaştırma çalışmasının devam etmekte olduğu 43 köyümüzde toplam toplulaştırma proje alanı 175.376 hektardır. Karamanda arazi toplulaştırması tamamlanan ve devam etmekte olan toplam alan 248.879 hektardır. Arazi toplulaştırmaları kapsamında olan yerleşim birimlerimizde proje ve yerleşim birimi bazında çalışmalar değişik aşamalarda devam etmektedir. Bazı yerleşim birimlerinde çalışmalar sona yaklaşmışken bazı yerlerde ise henüz çalışmalar başlangıç aşamasındadır.Karaman İli şu anda arazi toplulaştırma çalışmaları bakımından Türkiye’nin en önde giden illerinden bir tanesidir. İlimiz tarımı devam etmekte olan bu projelerin 1-2 yıl içerisinde tamamlanmasıyla tarımsal verimlilik ve potansiyel açısından daha iyi bir noktaya gelecektir” denildi.