Karaman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada;

“Karaman’da halkımızın güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak öncelikli hedefimizdir. Vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya daha sağlıklı şartlarda ulaşabilmesi için İl Müdürlüğümüz toplam 14 gıda denetçisi ile 2016 yılı içerisinde ilimizde faaliyet gösteren 1.057 satış yeri, 880 toplu tüketim yeri ve 366 gıda üretim yerine yönelik toplamda 3.724 denetim gerçekleştirilmiş olup, 55 gıda işletmesine 220.432,00 TL idari para cezası kesilmiştir.
Gerçekleştirilen denetimlerde gıda denetçileri fiyat ve benzeri konularda riskli gördükleri her üründen numuneler almaktadır. Özellikle zeytinyağı, ayçiçek yağı, peynir ve sucuk gibi taklit/tağşişin yoğun bir şekilde yapıldığı ürünlerin fiyatlarının belirli bir değerin altında olması halinde kesinlikle numuneler alınmaktadır. Numune alınmış ve olumsuz çıkmış olan işletme/ firmalardan tekrar tekrar numuneler alınarak takipleri sıkı bir şekilde yapılmaktadır. Bu kapsamda 2016 yılında toplamda 301 numune alınmıştır.
 
Numune Türü Toplam Numune Olumsuz
Et ve Et Ürünleri 65 7
Bitkisel Yağ ve Margarin 25 4
Süt ve Süt Ürünleri 91 4
Diğer Gıda Maddeleri 120 2
 
İl Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalar doğrultusunda taklit/tağşiş yaptığı tespit edilen ve Bakanlığımız tarafından ifşa edilen 8 firma aşağıda belirtilmiştir;
 
Firma Adı Ürün Adı Marka Parti no
Selefkos Nazar Sucuk -
Mustafa KILINÇ/Silifke/MERSİN
Sucuk (Kanatlı Eti Tespiti) Aktekke 16788-92
Selcan Et ve Et Ürünleri Hayvancılık Gıda San. Tic. Ltd. Şti./ Meram/KONYA Isıl İşlem Görmüş Sucuk (Dana) (Kanatlı Eti Tespiti) Keyfim 25.03.2016
Verde Yağ Besin Maddeleri San. Tic. A.Ş. Torbalı/İZMİR Riviera Zeytinyağı Verde
Narin Süt ve süt Ür. Gıda Paz. Tic. Ltd. Şti. Melikgazi/Kayseri Yağlı Tulum Peyniri
(Bitkisel Yağ)
Narlıtepe 041
Sütkon Gıda Tar. Ür. Ve Day. Tük. Mal. San. Tic. Ltd. Şti. Karatay/KONYA Eritme Peyniri Demircizade Yağlı Eritme Peyniri 02.02.2016
Sütkon Gıda Tar. Ür. Ve Day. Tük. Mal. San. Tic. Ltd. Şti. Karatay/KONYA Eritme Peyniri Demircizade Yağlı Eritme Peyniri 20.01.2016
Zafer ÖZKAN Kayaağzı Mah. 102307.Sok. No:5 42 CAG 66 Plakalı Araç Güneysınır / KONYA Süzme Çiçek Balı (Balda protein ve ham bal delta C13 değerleri arasındaki fark, C4 şeker oranı, Prolin Miktarı, Diastaz Sayısı, Fruktoz/Glukoz, Fruktoz+Glukoz)
FMK Petrol Gıda Tar. Tur. İnş. Yen.En.Taş ve Tic.Ltd.Şti.
Pamukkale/DENİZLİ
Riviera Zeytinyağı (ECN-42 farkı (tohum
yağlarının tespiti)
Can Şifa 01

 
İl Müdürlükleri, işletme sayıları ve personel konularında kıyaslama yapıldığında gıda denetim çalışmalarında rutin olarak alınan numune sayısı bakımından değerlendirildiğinde İl Müdürlüğümüzün 81 il içerisinde birinci olduğu görülmektedir.

Vatandaşlarımızın gönlü rahat olsun; denetimlerimiz 7/24 devam ediyor.
Karaman’da sağlıksız ve hijyenik olmayan koşullarda gıda üretimine/satışına kesinlikle müsaade edilmeyecektir,  “ En iyi denetçi tüketicinin kendisidir” anlayışıyla tüketicilerin gıda satın alırken açıkta satılan, üreticisi ve markası belli olmayan, etiketinde onay veya kayıt numarası olmayan firmalara ait ürünleri satın almamaları; ürünlerin son tüketim tarihleri ile ambalajlarının sağlam olup olmadıklarını kontrol ederek almaları gerekmektedir. Karaman’da daha başarılı ve etkin bir denetim için vatandaşlarımız, gördükleri tüm olumsuzlukları adres belirterek, 7 gün 24 saat Alo Gıda 174 hattına bildirmelidir.

Halkın sağlığı her şeyin üzerinde olup, güvenilir gıda konusunda asla taviz verilmeden, denetimlerimize mesai mefhumu gözetilmeksizin etkin bir şekilde yapılmaya devam edilecektir.

Kamuoyuna duyurulur.” denildi.