Ünver Yaptığı açıklamada; “Geçtiğimiz günlerde bir yerel medya kuruluşu,  Gödet Barajı çevresindeki (Dereköy) piknik alanında piknikçilerin bıraktığı çöplerin yarattığı kirliliğe değinmişti. Söz konusu medya kuruluşunun,  gerçekten Karaman sosyal hayatı açısından önemli bir konu olan “piknik ve piknik alanlarına” dikkat çekerek, habercilik anlamında, değerli bir görev yaptığını düşünüyorum.

Bilindiği gibi, yaz ayları gelince, “piknik yapmak”, sosyal hayat açısından, yapılabileceklerin yok derecesinde olduğu Karaman kent yaşamında, ailelerin birlikte yapabildiği hemen hemen tek aktivitedir. Bu aktivite için gözde mekanlar, Gökçe Çamlığı mesire alanı; yer bulunamadığı takdirde, Mut Yolu kenarındaki gölgesi iyi bir çam ağacının altı; Yeşildere Akköprü civarı veya Gödet Baraj sahasındaki ağaçlık alandır.

Gökçe Çamlığı, 80’li yıllarda Orman Bakanlığı tarafından “kent ormanı” statüsü ile Karaman’a kazandırılmış bir mesire alanıdır. Bu mesire alanının işletmesi, önceki yıllarda Karaman Belediyesine devredilmişti. Alanın girişinde “Karaman Belediyesi” tabelasını görmek mümkün. Gödet Barajı’nın yapımıyla birlikte bölgeye kazandırılan baraj sahasındaki ağaçlık alanda da önceki yıllarda,“Karaman Belediyesi Piknik/Mesire Alanı” tabelası dikili idi. Şimdi zannedersem Orman Bakanlığı'nın tabelası dikilmiş durumda. Aslında bu alanların sorumluluğunun kime ait olduğu çok da önemli değil. Önemli olan, mesire ve piknik alanlarımızın durumu…

Piknik yapmak, Karamanlının yaz dönemindeki en önemli eğlencesi olsa da iptidai şartlarda yapıldığı için, Karaman’a özgü bir de eziyet kısmı vardır. Karaman’daki piknik alanlarında; her şeyden önce “su” en büyük sorundur. Mutlaka yanınızda birkaç tane su bidonu götürmeniz ve bu bidonlarla oturduğunuz yere su taşımanız gerekir. Sonra bir diğer önemli sorun,“tuvalet” meselesidir. Piknik alanlarında var olan tuvaletler yetersiz olduğundan, tuvalet sırasının size gelmesi için uzunca bir müddet beklemeniz gerekir; temizlik sorunu, tuvalete giderken ayaklarınızın geri geri gitmesine sebep olacak boyuttadır. Üstelik, Çamlık’ta tuvalet de ücretli! Bir diğer sorun piknik alanlarının “toz-toprak” ve medyanın da değindiği gibi “çöp” içinde olmasıdır. “Piknik masalarının yetersiz oluşu”, vatandaşı çoğu zaman yere oturmak zorunda bırakan bir başka sorundur. Geç saate kalanlar için, “ışıklandırma” olmaması da piknik alanlarımızın bir başka eksiğidir. Çocukların oynadığı, oyun gruplarının bulunduğu alanların zemininin, “toz-toprak-taş-çakıl “ içinde olması da bir diğer eksikliktir.

Belki içinizden “ne çok şey istiyorsun sen de be kardeşim” diyenler olacaktır. Olsun… Biz olması gerekenleri söyleyelim, hemşerilerimizin hakkı olan şeyleri isteyelim de gerisini, yapmak zorunda olanlar düşünsün... Vatandaşa hizmet için göreve talip olanlar, şehrin tek sosyal aktivitesi haftasonu pikniği ise, şehrin yönetiminde söz ve karar sahibi oldukları müddetçe, bu konuya eğilmek ve vatandaşın ihtiyacını karşılamak zorundadırlar.

 “Bunlar olur mu? Olursa nasıl olur?” diye merak edenler, Aydın, Muğla, İzmir, Eskişehir gibi uzağa değil, komşumuz Konya’ya, Karaman girişinde yolun solundaki Büyükşehir Belediyesi’ne ait Karaaslan (Hadimi) Parkı’na veya onun karşısında, yolun sağına doğru 300-500 metre içeriye girerek Karatay Belediyesi’ne ait Olimpiyat Parkı’na uğrasınlar. Görecekler ki yukarıda saydıklarım, hem de fazlasıyla, bu devasa piknik alanlarında mevcut. Karaaslan (Hadimi) Parkı piknik alanının kilitli taş ve asfalt döşeli yolları hariç, tamamı, tozu toprağı önlemek için çimle kaplanmış; ağaçlandırma yapılmış;serinliği sağlamak amacıyla yapay göletler oluşturulmuş; kafeteryadan markete kadar her türlü ihtiyacın görülebileceği ticari alanlar kurulmuş; her taraf, içinde şebeke suyu bağlı lavabo/tezgah, ışıklandırma, oturma grubu ve masası olan kamelyalarla donatılmış; kamelyaların kenarında mangal yakılabilecek beton düzenek oluşturulmuş; ulaşılabilecek uzaklıkta ve yeterli sayıda çöp kovası yerleştirilmiş; çocukların oynadığı alanlarda zemin, yumuşak malzeme ile kaplanmış; yeteri sayıda tuvalet, görevliler tarafından sürekli temiz tutularak vatandaşın hizmetine sunulmuş. Piknik alanlarının etrafında yeteri kadar otopark var ve görevliler, piknik alanının güvenliği ve bakımı ile sürekli ilgileniyorlar. Üstelik, bunca yatırımın yapıldığı ve hizmetin sunulduğu piknik alanına giriş ve temel ihtiyaçlar (tuvalet), ücretsiz! Olimpiyat Parkı da Karaaslan Parkı’ndan kalır değil. Yapan kim? AKP’li Konya Büyükşehir Belediyesi ve yine AKP’li Karatay Belediyesi. Konya’da gerek Büyükşehir Belediyesi gerekse de metropol belediyeleri son yıllarda, bu şekilde, çok sayıda piknik ve sosyal donatı alanını Konya’ya kazandırmış durumdalar. Hepsi de takdire şayan belediyecilik uygulamaları.  

Karaman’da 11 yılını dolduran AKP’li belediyecilik anlayışı, bu 11 yılda Karaman’a 5 değil, 3 değil, 1 tane bile modern piknik alanı kazandırmayı başaramadı. Karamanımızın Belediyeden bu anlamda gördüğü tek hizmet; kuruluşunda, yapımında ve korunmasında katkısının bulunmadığı, mevcut, üstelik yetersiz piknik alanlarına belediye tabelası asmaktan ibaret. Maalesef!… Benim bu konuya değinmemdeki öncelikli amaç, Karaman Belediyesine laf olsun diye siyasi eleştiri yöneltmek değil, yapılabilecek iyi belediyecilik uygulamaları hakkında yol göstermek. Bu nedenle siyasi kasıt aranmaması için örneklerimi, özellikle AKP'li belediyelerin yaptıklarından seçtim. Karaman'ın ve Karamanlının da bu tür hizmetlere layık olduğunu düşünüyorum.

İlgililere tavsiyemiz ve görev süreleri dolana kadar kendilerinden beklentimiz odur ki; Konya’dan sadece siyasetçi getirmek ile Karaman’ın sorunları bugüne kadar çözülemedi, çözemediniz. Bir de hizmet ve belediyecilik anlayışı transfer etmeyi deneyiniz. Belki o zaman, bazı kentleşme sorunlarını çözmeniz; hemşerilerimizin hakkı olan, bazı güzel kent ve belediyecilik hizmetlerine ulaşmasını sağlamanız mümkün olabilir” dedi.