Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan düzenlediği kahvaltıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kale Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen toplantıda konuşan Çalışkan, Karaman'a yeni çevre yolu kazandıracaklarını ifade etti. Toplantıya AK Parti Merkez İlçe Başkanı Ahmet Akca, Belediye Başkan Yardımcıları, neredeyse tamamına yakın Belediye Meclis Üyeleri hazır bulundu.
Çalışkan'ın açıkladığı projeler şu şekilde:

 BAKANLIKLARLA BİRLİKTE YÜRÜTÜLEN PROJELER:

-TAŞKIN SUYU ÖNLEME PROJESİ:
Proje Devlet Su İşleri ile birlikte ortaklaşa yürütülmektedir. Mücavir Alan içindeki 

arazilerin kamulaştırması belediyemiz tarafından yapılacaktır.

-YENİ ÇEVRE YOLU PROJESİ

-MUT YOLU KAVŞAĞI 
Mut Yolu Karaman girişine yapılacak olan farklı seviyeli kavşak (yonca tipi), şehrin girişini daha modern ve kullanışlı hale getirecek.Valilik Kavşağından Mut Yolu’na kadar olan yaklaşık 1 km’lik mesafe bölünmüş yol olarak düzenlenecek.

-LARENDE ALT GEÇİDİ
Yıkılan Köprü ayaklarının bulunduğu yere yapılacak olan alt geçit sayesinde, Larende Mahallesi şehir merkezine bağlanacak.Bu proje sayesinde Larende Mahallesi hayat bulacak

-LARENDE ÜST GEÇİDİ
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ile birlikte yürütülen projede Makro Market Civarından Larende Mahallesine giden yol üzerine üst geçit yapılacaktır.Tren Yolu üzerine yapılacak olan üst geçit sayesinde Larende Mahallesi ile şehir merkezi arasındaki geçiş güvenli bir şekilde sağlanacaktır.

-GÖKKUŞAĞI ÜST GEÇİDİ
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ile birlikte yürütülen projede şehir merkezinden Şeyh Şamil Mahallesine giden yol üzerine üst geçit yapılacaktır.Tren Yolu üzerine yapılacak olan üst geçit sayesinde Şeyh Şamil Mahallesi ile şehir merkezi arasındaki geçiş güvenli bir şekilde sağlanacaktır.

-BİREYSEL SPORLAR İÇİN SPOR KOMPLEKSİ
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte yürütülen proje kapsamında Sümer Mahallesine Spor Kompleksi Yapılacaktır.Arsası Belediyemiz Tarafından Tahsis Edilmiştir.Yaklaşık Arsa Bedeli 5.000.000 TL

-3000 KİŞİLİK KAPALI SPOR SALONU
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte yürütülen proje kapsamında 2 TOKİ arasında Kapalı Spor Salonu Yapılacaktır.Arsası Belediyemiz Tarafından Tahsis Edilmiştir.Yaklaşık Arsa Bedeli 5.000.000 TL

-15.000 KİŞİLİK YENİ STADYUM
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte yürütülen proje kapsamında 15.000 kişilik Yeni Stadyum İçin Devlet Hastanesi güneyinde bulunan alan alternatifler arasındadır.Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte yürütülen proje kapsamında 15.000 kişilik Yeni Stadyum İçin Dağ Oteli civarındaki alan bir diğer alternatiftir.

-İBRALA BARAJI İÇME SUYU PROJESİ
Devlet Su İşleri ile birlikte yürütülen proje sayesinde vatandaşlarımız daha sağlıklı ve kaliteli suya kavuşacak.Devlet Su İşleri ile birlikte yürütülen proje sayesinde vatandaşlarımız daha sağlıklı ve kaliteli suya kavuşacak.

BELEDİYEMİZ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN PROJELER:

-FUAR ve KONGRE MERKEZİ
MEVKA’dan 2.000.000 TL mali destek alınmıştır.MEVKA ile Belediyemiz arasında 10/06/2014 tarihinde sözleşme imzalanmıştır.Proje alanımız 61.352 m²’dir.Alanda mevcut olarak bir otogar binamız ve spor ve sosyal tesisleri bulunmaktadır. Bu alanın tamamının mülkiyeti Belediyemize aittir.  Alan içerisinde bulunan otogar binası cephe iyileştirilmesi yapılmak suretiyle bölgeyle bütünleşecektir.3027 m² betonarma+çelik yapı nizamında Kongre Merkezi yapılması planlanmaktadır. Söz konusu kongre merkezi 3.000 kişiliktir.  Planlanan proje ile kongre merkezimiz aynı zamanda toplantı, seminer, çalıştay, konferans vb. etkinliklerde kullanılabilecek multi-fonksiyonda yapılacaktır. Bina içerisinde ortak kullanım alanları (cafe, wc, mescid vb.) bulunmaktadır.1500 m² Fuar Alanı çelik kontrüksiyondan oluşmaktadır. Büyük bir salondan oluşan Fuar alanı çok amaçlı organizasyonlarda kullanılabilecektir. Fuar Alanı ve Kongre Merkezi aralarında ilişkilendirilerek bağlantı kurulmuştur. Ayrıca kapalı sistem harici açık alanlarla fuar alanı genişletilebilecektir. Kullanılan sistem çelik ve çadır sistemi olduğundan organizasyonlara göre ilave tesislerin yapılması mümkündür. Yine hoş vakit geçirilebilecek piknik alanı, gezinti alanları da oluşturulacaktır. Otogarla proje alanı bütünleştirilerek peyzaj düzenlemesi yapılmaktadır.

-PİRİ REİS VADİSİ
Karaman Tarihinin en önemli projelerinden birisi olan Piri Reis Vadisi Projesi 27 Mayıs 2014 tarihinde ihale edildi.

-TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR PARKI
Hakkı Teke Kent Ormanı yapılan protokollerle belediyemize verilmiştir. Bu alan içerisinde bulunan Türk Dünyası Kültür Parkı Projesi hazır olup, ihale aşamasındadır.

-PİRİ REİS PARKI
Park Ve Bahçeler Müdürlüğü Tarafından ihalesi gerçekleştirildi.İhale Bedeli : 1.049.391 TL

-KAPALI PAZARLAR
LARENDE-SÜMER KAPALI PAZARI: Larende Kapalı Pazar projesi ile ilgili, Proje yazılımı yapılarak,  Mevlana Kalkınma Ajansının 2014 Kentsel Alt Yapının Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında projesi Belediyemiz Teknik Elemanlarınca hazırlanmıştır. Proje MEVKA tarafından kabul edilmiş ve 423.000 TL mali destek alınmıştır. MEVKA ile Belediyemiz arasında sözleşme imzalanmış ve sözleşme 23/05/2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
SABİHA GÖKÇEN KAPALI PAZARI
İlimiz Hacıcelal Mahallesi 1097 ada 181 nolu 6610 m2 lik parsel içerisine yapılacak olan Kapalı Pazar alanı, 8805,57 m² Pazar yeri ve 127 m² idari binadan oluşmaktadır. Kapalı Pazar alanı, bodrum ve zemin kattan oluşmaktadır. Değişik m²’ler de 30 adet dükkan Pazar yerinin etrafında zemin kata yerleştirilmiş olup; bina dışından girişleri sayesinde Pazarın kapalı olduğu günlerde de kullanılabilecektir. Kapalı pazar alanında yaklaşık 600 tezgah bulunmaktadır. İdari Binada ise bay- bayan ve engelli wc, çay ocağı, idari büro, bay-bayan mescid bulunmaktadır.Projeye maddi destek için Çevre 
ve Şehircilik bakanlığına başvurusu yapılmış yardım talebimiz bakanlıkça görüşülmektedir.


-KORULUK DÜZENLEMESİ
21000 m² alana sahip, yıllardır bakımsız bir vaziyette duran Beyaz Kent Mahallesi’ndeki ağaçlık alan Park ve Bahçeler ekiplerimiz tarafından temelden ele alınıyor.Çalışmalar tamamlandığında, yürüyüş yolları ile kamelyaları ile, Karaman çok önemli bir yeşil alana daha kavuşacak.

-ORGANİZE SANAYİ YOLU DÜZENLEMESİ
Organize Sanayi Yolu üzerinde bulunan orta refüj düzenlemesi devam ediyor.

-KARAMAN KALESİ AYDINLATMA PROJESİ
Mevlana Kalkınma Ajansı “2012 Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı” kapsamında, “Tarihi Karaman Kalesi’nin Güneş Enerjisi ile Aydınlatılması ve Fiziki Altyapısının Geliştirilmesi” projesi Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca hazırlanmıştır.Proje MEVKA tarafından kabul edilmiş ve 250 000 TL proje desteği alınmıştır.Proje gerçekleştirilmek üzere, Belediyemiz Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne taksim 
edilmiştir.

-FEVZİ PAŞA CADDESİ DÜZENLEMESİ
Cadde üzerinde ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları tamamlandı.Cadde üzerinde bulunan parklarda yenileme çalışmaları yapıldı.

-YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILAN PARKLAR
İstasyon Parkı
Valide Sultan Mahallesi Hoşgörü Parkı
Hacı Celal Mahallesi Kardeşlik Parkı
Mahmudiye Mahallesi Kardeşlik Parkı
Çeltek Mahallesi Şehit Kerim Coşkun Parkı
Yunuskent Mahallesi İbrahim Dölek Parkı
Elmaşehir Mahallesi Toki Parkı
(BU PARKLARDA YENİLEME, BAKIM, ONARIM ÇALIŞMALARI TAMAMLANMIŞTIR.)

-YENİ İTFAİYE HİZMET BİNASI
Yeni Sanayi Sitesi girişinde yer alan 4221 m2’lik alana inşa edilen İtfaiye hizmet binasının bodrum katında; 300 m3’lük su deposu, malzeme depoları ve spor salonu bulunuyor. İdari merkezin yer aldığı zemin katta; ofis odaları, 10 araçlık garaj, yemekhane ve konferans salonu, 1. katta ise; yatakhane, mescit, wc, duş ve misafirhane gibi ihtiyaçlara cevap verecek kısımlar yer alıyor.2013 yılında inşaatına başlanan Yeni İtfaiye Binası çalışmaları devam ediyor.2014 yılı içerisinde hizmete açılacak olan bu hizmet binası teknolojik ve modern olacak.

-YOL ve KALDIRIM ÇALIŞMALARI
75.000 m2 parke ile 40.000 metre bordür yapımı,150.000 adet parke ve 8.000 adet bordür alım işi,1.622.000 TL Bedelle İhale Edilmiştir.30.05.2014 tarihinde yer teslimi yapılmıştır.Belediyemiz Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerince çalışmaları devam eden çalışmalarda sona gelindi.Modern aydınlatma direkleri, engelli vatandaşlarında kullanabileceği hissedilebilir kaldırımlar yapılmıştır.Alacasuluk Mahallesi, Otogar 
civarında devam eden çalışmalar tamamlanmak üzere.Çalışmalar kapsamında eski ve deforme olmuş kaldırımlar tamamen kaldırılıyor. Yollar daha modern bir hale geliyor.Yeşilada Mahallesi’nde bulunan yol ve kaldırımlar temelden ele alınıyor.Daha modern ve kullanışlı kaldırım ve yollar yapılıyor.2014 Yılı Asfaltlama sezonunda şu ana kadar 15.600 ton üretilmiştir.62.400  m²  tamir, bakım ve yapım işleri gerçekleşmiştir.

-MUHTAR EVLERİ
Mahalle Muhtarlarımız için, ahşam, nostaljik görünümlü muhtar evleri yapılmaktadır.

-YAĞMUR SUYUHATLARI
2. Organize yolu ile Bifa arasında 1280 metre ø1000mm çaplı yağmur suyu kolektör hattı yapılmış olup, çıkış noktasındaki imar durumu çözüldükten sonra Kızık yoluna bağlantısı yapılacaktır.Cumhuriyet Mahallesi 1370-1378-1427-674-1372-1374-1423-1425 nolu sokaklara toplam 2180 metre yağmur suyu şebeke hattı yapılarak, asfalt atımına hazır hale getirilmiştir. Çalışmalar kademeli olarak devam etmektedir.Zembilli Mahallesi-Mara Yolu kolektör hattı 708-772 sokaklar üzerinde 340 metre  ø800mm kolektör hattı yapılmış olup, çalışmalar devam etmektedir.Hedeflenen hat uzunluğu 800 metre olacaktır.Zembilli Mahallesi-Mara Yolu kolektör hattı bağlantılı 980 metre ø500mm toplayıcı yağmur suyu hattı yapılmış olup, bu hat Mara Yolu,726 sokak, 759 sokak, 761 sokak üzerinden gelen yoğun yağmur sularını alacaktır. Toplayıcı hat yapılmış olup, rögarların yapımı devam etmektedir. Aynı zamanda yapılan bu hat Yeşilada 810 sokak ve 809 sokak içindeki yağmur suyu problemini çözecektir.Hamidiye Mahallesi Üniversite karşısında aynı zamanda yeni yapılan sanayi dükkanlarına hitap edecek toplam 2253 metre ø400mm ve ø500mm toplayıcı kanalizasyon hattı yapılmıştır. Çalışmanın %70`i tamamlanmıştır.

-TOPLU TAŞIMA SİSTEMİNDE HALK OTOBÜSÜ
Karaman Belediye Meclisimizin 03.06.2014 tarih ve 202 sayılı kararı gereğince Karamanda Toplu Taşıma Sisteminde Halk Otobüsüne geçiş sağlanacaktır.Şehir genelindeki 6 minibüs hattında faaliyet gösteren 200 minibüs işletmecisi, her iki işletmeci bir otobüste hak sahibi olmak suretiyle yeni sisteme entegre edilecektir.

-AKILLI KAVŞAK SİSTEMİ
Akıllı Kavşak Sistemi ile trafik yoğunluğunun yaşandığı kavşaklarda önemli ölçüde rahatlama olacak. Şu anda 30m’lik yol üzerinde bulunan kavşakta sistem denenmektedir. Bu sistem sayesinde artık vatandaşlarımız araçları ile kavşaklarda uzun süre beklemekten kurtulacaklar. Bu sistem kavşaktaki araç sayısına göre yaya ve araçlara geçiş üstünlüğü sağlayacak.

-RAMAZAN ETKİNLİKLERİ
Geçen yıl olduğu gibi bu yılda, Ramazan Etkinlikleri 30 Gün Boyunca Karaman Kalesi’nde gerçekleştirilecektir.Etkinliklerin yapılacağı alanda hazırlıklar tamamlanmak üzere.Tiyatro gösterileri, ilahi sanatçıları, satış standları, piknik alanları ile vatandaşlarımız huzurlu ve unutulmaz bir Ramazan yaşayacaklar.

-İFTAR SOFRALARI
Her yıl olduğu gibi bu yılda yaklaşık 40 mahalleyi kapsayan  iftar sofraları kurulacaktır.Vatandaşlarımız bu iftar sofralarında birlikte iftar açmanın mutluluğunu yaşayacaklar.