Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen ‘100 Yılın Tarihi Buluşması’ isimli program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.  Anma programında ilk olarak BESYO öğrencileri tarafından şiir ve müzik dinletisi ve oratoryo gösterisi gerçekleştirildi. Oratoryo, izleyenlere duygulu anlar yaşatırken gazilerimizden bazılarının gözyaşı dökmesi dikkatlerden kaçmadı. 
“Artık zaferler eğitimle kazanılıyor”

Daha sonra gazilerin katılımıyla “Yüzyılın Tarihi Buluşması” isimli söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Murat Tekin, zaferlerin sadece savaşlarla kazanılmayacağını belirterek, “Artık zaferler eğitimle kazanılıyor. Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez. Bizler sadece eğitim ile değil, yaşamla da gençlerimize manevi değerlerimizi aktarmaya çalışıyoruz. Tarihin canlı şahitlerini sizlerle buluşturuyoruz.” dedi. 

Gençlerle bir araya gelen Gazilerimiz Behiç Baş, Mustafa Altay, Osman Tok, Sedat Kürekçi, Bekir Vural, Mustafa Kul, Ali Özcan, Rıza Baysal ve İsmet Turgut kendilerini tanıtarak Kıbrıs Barış Harekâtından akıllarında kalan anılarını öğrencilerle paylaştılar. 

“Şehit nurlanmış, gazi onurlandırılmış askerdir”

Gazilerimiz adına konuşan Karaman Muharip Gaziler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Behiç Baş, gazilik ve şehitlik ile ilgili fikirlerini paylaşarak şöyle konuştu: “Gazilik Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının destanıdır. Gazi, bu kahramanlık destanını yazanlardır. Şehit nurlanmış, gazi onurlandırılmış askerdir. Ülkemizin bağımsızlığı, bütünlüğü için ve cumhuriyet uğruna canlarını hiçe sayarak ölüme koşan şehitlerimizi anmadan geçmek vefasızlık olur. Şehitlerimizi şükran ve minnetle anıyoruz. 18 Mart, Çanakkale’nin geçilemeyeceği, Türk milletinin esir edilemeyeceği, Türk vatanının parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı gündür.”

“Gazilerimize beleşçi gözüyle bakılması bizi üzüyor”

‘Gaziler toplumda hak ettiği değeri görüyor mu?’ şeklindeki bir soru üzerine Gazi Behiç Baş şöyle cevap verdi: “Kıbrıs’ta 499 tane şehit verdik. Fakat ilerleyen yıllarda Kıbrıs’a gittiğimizde beklediğimiz saygıyı göremedik. Ülkemizde dahi benim gazim otobüse biniyor ama yanındaki vatandaş ona gazi kartı olduğu için beleşçi gözüyle bakıyor. Senin çocuğun Kıbrıs’a gidip gazi olsaydı beleşçi mi olacaktı? Onurumuzla, gururumuzla yaşıyoruz. Devletimizin bize tanımış olduğu haklardan yararlanıyoruz. Bize beleşçi gözüyle bakılması bizi üzüyor.”

Program gazilerimize teşekkür belgesi verilmesinin ardından sona erdi. Gazilerimiz daha sonra KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’i makamında ziyaret etti.