Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Bilinçli Gençler Öğrenci Topluluğu “Efendimiz ve Biz" başlıklı konferans düzenledi. Konferansa Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı konuk oldu.
  İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yunus Emre Konferans Salonu’nda 9 Nisan 2013 Salı saat 14.00’te gerçekleştirilen konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Karaman İl Müftüsü Nuri Değirmenci, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
  
  Konferansta Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı’nın konuşmasından önce hafız Mustafa Altın’ın Kuran-ı Kerim tilaveti yer aldı. Ardından Karaman İl Müftülüğü tarafından desteklenen Karaman’ın mahalli sanatçıları tasavvuf musiki dinletisi gerçekleştirdi. Söyledikleri ilahilere salonu dolduran katılımcılar coşkuyla eşlik etti.

Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı: ”İnsan göklere çıkarken, insanlık yere çakılmıştır”

  Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı,  İslam’da insan onuru ve insanın yeri ana teması üzerinde görüşlerini paylaştı. Karslı, medeniyetin gelişmesiyle beraber yeni ufukların açıldığını ancak zaman içinde insanın kendisiyle çatışır hale geldiğini belirtti. 20. Yüzyılda meydana gelen Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarının insanlık tarihinde kan akmasına ve soykırımlara neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karslı “Şu an dünyamızda şiddet, ırkçılık, terör yaşanmaktadır. İnsan göklere çıkarken, insanlık yere çakılmıştır. Yere çakılması da insanın Yaradan ile irtibatını koparması, tamamen dünyevileşmesinden kaynaklanmaktadır.“ dedi. 

  Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, İslam’da insanın en üstün varlık olarak görüldüğünü ifade ederek, Allah’ın varlık hakkında tasarruf ve bilgi üretme yetkisini insana verdiğini kaydetti. Yaradan’ın bütün manevi güçlerin desteğini de insana sağladığını sözlerine ekledi.

  Karslı, Batı anlayışında insanın dine sırt çeviren ve seküler bir varlık olarak tanımlandığını, yaratılışın ise maymunun evrimleşmesi şeklinde açıklandığını belirtti.  Batı anlayışının tam tersine İslam’da insanın Allah’ın vekili olarak kabul edildiğine dikkati çekti. Yunan felsefesinden de örnekler veren Prof. Dr. Karslı, bu anlayışta tanrılarla insan arasında sürekli mücadele ve savaşın olduğunu söyledi. İslam anlayışındaki bakış açısını ise şöyle özetledi: “Allah, insana yeryüzündeki iktidarını vererek onu onurlandırmaktadır. Bütün değerlerin kaynağı Yaradan’dır.” 

  Karslı konuşmasında, Hz. Muhammed Efendimiz başta olmak üzere tüm peygamberlerin insanı yüceltmek ve insanlık onurunu korumak amacıyla gönderildiğini dile getirdi. Bazı çevrelerin İslam’ı birtakım zorunlu kurallar olarak görüp insanı sadece boyun eğen varlık olarak algıladığını vurgulayan Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı gerçekte böyle bir anlayışın söz konusu olmadığını söyleyerek şunları kaydetti: ”İnsan ile Allah arasındaki ilişki sevgiye, aşka ve muhabbete dayanır. Mevla kendini bize dost olarak sunar.“

Konferans konuklara plaket ve hediye takdim edilmesiyle sona erdi.  Yapılan çekilişle de bir öğrenci tablet bilgisayar kazandı.