Etkinliğe Karaman Valisi Murat Koca, KMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Karataş ve Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çevik, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, İşkur İl Müdürü Kenan Ateş, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan KMÜ Gençlik İnisiyatifi Öğrenci Topluluğu Başkanı Fatih İlhan, çağımızın önemli bir kavramı olan girişimciliğin üniversite öğrencileri için mutlaka edinilmesi gereken bir nitelik olduğunu vurguladı.

“Artık herkesin bir danışmanı var”

Açılış konuşmasının ardından söz alan İşkur İş ve Meslek Danışmanı Halil Bozkurt, 1946 yılında İş ve İşçi Bulma Kurumu olarak hayata geçen kurumlarının 2011 yılında İşkur adını alarak dünyadaki gelişmelere ayak uydurmaya çalıştığını belirtti. İşkur’un 2015-2018 yılları için Dünya İstihdam Ajansı (WAPES) dönem başkanlığına seçildiğini bildiren Bozkurt, İşkur’un faaliyetlerinden söz etti.

Halil Bozkurt, Türkiye’de herkesin nasıl bir aile hekimi varsa artık iş ve meslek danışmanı da olduğunu söyleyerek “Danışmanlarınızla kariyerinizi ve rotanızı çizebilirsiniz.” dedi. İşkur’un işbaşı eğitim programlarına da değinen Bozkurt, en az iki kişi çalıştıran işyerleri için bir kişi, en az onbir ve üzeri kişi çalıştıran işyerleri içinse çalışan sayısının yüzde 10’u kadar kişinin işyerlerinde en fazla 160 güne kadar deneyim amaçlı çalıştırılması durumunda bu kişilerin maaş, sigorta ve diğer masraflarının devlet tarafından ödendiğini açıkladı.

Karaman’da 700’e yakın işletmeye destek

Programda söz alan KOSGEB Müdürü Mevlüt Tavşan ise “Girişimcilik Programları ve Hibe Süreçleri” başlıklı sunumunda 1990 yılında kurulan ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren KOSGEB hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

KOSGEB’in KOBİ’lere geri ödemeli ve ödemesiz destekler sağladığını, bununla birlikte danışmanlık hizmeti verdiğini belirten Mevlüt Tavşan, KOBİ’leri “250’den az çalışanı ve 40 milyon TL’den az bilançosu olan işletmeler” şeklinde tanımladı. Tavşan, Türkiye’deki toplam işletme sayısının yüzde 99.89’unu KOBİ’lerin teşkil ettiğini belirterek KOBİ’lerin aynı zamanda istihdamın yüzde 76, satışların yüzde 64, ihracatın yüzde 60 ve katma değerin yüzde 55’ini oluşturduğunu söyledi.

KOSGEB’in girişimcilik destek programları hakkında da bilgi veren Mevlüt Tavşan, Türkiye’de kurulan her 10 işletmeden 6-7’sinin ilk üç yıl içinde kapandığı bildirerek bu veriyi değiştirmek istediklerini dile getirdi. Karaman’da 170 işletmenin KOSGEB desteğiyle kurulduğunu ifade eden Mevlüt Tavşan, Karaman’da KOSGEB’e kayıtlı 3 bin 741 işletme olduğunu ve KOSGEB’in bugüne kadar 685 işletmeye toplamda 12 milyon TL’lik geri ödemeli ya da ödemesiz destek sunduğunu belirtti.

Programda Karaman’da KOSGEB desteğiyle kurulan işletmelerden Lezzet Evi ve Lal Ajans sahipleri de kürsüye çıkarak firmalarının kuruluş hikayesini dinleyenlerle paylaştı. Lezzet Evi’nin sahibi Mevhibe Küçükalpelli, iki çocuk annesi bir evhanımı iken KOSGEB’den aldığı eğitimlerle iş, kar, maliyet, hedef kitle gibi yüzlerce kavramla tanıştığını ve gerekli bilgilerle donanınca kendine güveninin artarak KOSGEB’e iş projesi sunduğunu belirtti. İlkin bir çalışanı ve kendisi olmak üzere iki kişilik bir ekiple günde 3-5 kilogram pasta satışı yapınca sevinerek evine dönerken şu anda sekiz kişilik ekiple geniş ürün yelpazesi ve yeni sunum alanlarıyla işlerini büyüttüklerini dile getiren Küçükalpelli, KOSGEB’e teşekkür etti.

Lal Ajans’ın sahibi Ethem Büyükköse ise kendisinin işletme mezunu ve 13 yıldır kendi işini yapan birisi olmakla birlikte iki yıl önce KOSGEB’den aldığı girişimcilik eğitimiyle iş hayatına bakışının değiştiğini ifade etti. Artık girişimcilik bilinciyle olaylara yaklaştığını dile getiren Büyükköse, “Girişimcilik iş hayatının popüler bir kavramı olmasına rağmen hayatın her alanında vardır. Bütün mucitler, ülkelerinin kaderini değiştiren liderler birer girişimcidir.” dedi. Büyükköse, KOSGEB’den aldığı girişimcilik eğitiminin ardından işyerinde çalışan sayısını 4’ten 14’e çıkardığını ve işlerinin çapını genişlettiğini ifade ederek üniversite öğrencilerine girişimcilik konusunda gecikmemelerini tavsiye etti ve Türkiye’de girişimciliği destekleyen 10’un üzerinde kurum ve kuruluş olduğunu belirtti.

Program, etkinliğe verdiği destekten ötürü Bifa adına Fadime Harmanizi ile katılımcılara plaket takdim edilmesi ve ardından çekilişle on öğrenciye tablet bilgisayar hediye edilmesiyle sona erdi.